Dicționare ale limbii române

16 definiții pentru leninism

LENINÍSM s. n. Doctrina lui Lenin bazată pe marxism. – Din rus. leninizm, fr. léninisme.
MARXÍSM-LENINÍSM s. n. Învățătura lui K. Marx și F. Engels, dezvoltată de V. I. Lenin în noile condiții istorice de la sfârșitul sec. XIX – începutul sec. XX. – Din rus. marksizm-leninizm.
LENINÍSM s. n. Doctrina lui Lenin bazată pe marxism. – Din rus. leninizm, fr. léninisme.
MARXÍSM-LENINÍSM s. n. Învățătura lui K. Marx și F. Engels, dezvoltată de V.I. Lenin în noile condiții istorice. – Din rus. marksizm-leninizm.
LENINÍSM s. n. Marxism-leninism. Leninismul este marxismul epocii imperialismului și a revoluției proletare. Mai precis: leninismul este teoria și tactica revoluției proletare în general, teoria și tactica dictaturii proletariatului în special. STALIN, PROBL. LEN. 2. Crearea Partidului Comunist din Romînia a însemnat o măreață victorie a leninismului asupra oportunismului în mișcarea muncitorească din țara noastră. LUPTA DE CLASĂ, 1953, nr. 8, 91. Leninismul a devenit arma invincibilă a tuturor oamenilor muncii în lupta lor pentru eliberarea de robia capitalistă, pentru democrație și socialism, pentru pace în întreaga lume. SCÎNTEIA, 1954, nr. 2874.
MARXISM-LENINÍSM s. n. (Uneori numai în forma marxism) Știința legilor de dezvoltare a naturii și a societății, a revoluției maselor asuprite și exploatate, a victoriei socialismului în toate țăriie, a construirii societății comuniste. Marxismul a îmbinat într-un tot indisolubil lupta economică și lupta politică a clasei muncitoare. LENIN, O. IV 157.
leninísm s. n.
marxísm-leninísm s. n.
leninísm s. n.
marxísm-leninísm s. n.
LENINÍSM s.n. Interpretarea, prelucrarea, aplicarea și dezvoltarea marxismului în perioada trecerii la imperialism. [< rus. leninizm, cf. Lenin – filozof, om politic rus].
MARXÍSM-LENINÍSM s.n. (În ideologia marxistă) Ideologia revoluționară a clasei muncitoare, reprezentând o concepție științifică unitară, armonioasă despre natură, societate, om și gândire, fondată de K. Marx și F. Engels, îmbogățită și dezvoltată de V. I. Lenin. [< rus. marksizm-leninizm].
LENINÍSM s. n. doctrina lui Lenin bazată pe marxism; marxism-leninism. (< rus. leninizm, fr. léninisme)
MARXISM-LENINÍSM s. n. concepția despre lume și viață, ideologia revoluționară a clasei muncitoare și a partidului său comunist, elaborată de K. Marx și F. Engels și dezvoltată de V. I. Lenin în noile condiții istorice. (< rus. marksizm-leninizm)
LENINISM s. marxism, marxism-leninism.
MARXISM-LENINISM s. leninism, marxism.

Leninism dex online | sinonim

Leninism definitie

Intrare: leninism
leninism substantiv neutru (numai) singular
Intrare: marxism-leninism
marxism-leninism (numai) singular substantiv neutru