Dic╚Ťionare ale limbii rom├óne

13 defini╚Ťii pentru legislativ

LEGISLAT├ŹV, -─é, legislativi, -e, adj. Referitor la legi, la legiferarea legilor, la elaborarea ╚Öi la adoptarea lor. ÔŚŐ Organ legislativ (╚Öi substantivat, n.) = organ care are ├«mputernicirea de a elabora ╚Öi a adopta legile. Putere legislativ─â = parte a puterii de stat, care, prin parlament, realizeaz─â conducerea ╚Ť─ârii. Consiliu legislativ = consiliu care cerceteaz─â proiectele de lege ╚Öi contribuie la ├«mbun─ât─â╚Ťirea ╚Öi definitivarea lor. ÔÇô Din fr. l├ęgislatif.
LEGISLAT├ŹV, -─é, legislativi, -e, adj. Referitor la legi, la legiferarea legilor, la elaborarea ╚Öi la adoptarea lor. ÔŚŐ Organ legislativ = organ care are ├«mputernicirea de a elabora ╚Öi a adopta legile. Putere legislativ─â = una dintre cele trei puteri ├«n care se ├«mparte puterea statului constitu╚Ťional, care are atribu╚Ťia de a face legi. Consiliu legislativ = consiliu care cerceteaz─â proiectele de lege ╚Öi contribuie la ├«mbun─ât─â╚Ťirea ╚Öi definitivarea lor. ÔÇô Din fr. l├ęgislatif.
LEGISLAT├ŹV, -─é, legislativi, -e, adj. Referitor la legi, la elaborarea sau la adoptarea lor. V. legiuitor. Tehnic─â legislativ─â. ÔŚŐ Organ legislativ = organ care are c─âderea de a adopta legile. Marea Adunare Na╚Ťional─â este organul legislativ al Republicii Populare Rom├«ne. Ôľş Putere legislativ─â = una din cele trei puteri ├«n care se ├«mparte puterea statului constitu╚Ťional burghez ╚Öi care are atribu╚Ťia de a face legi. Consiliu legislativ = institu╚Ťie din regimul burghezo-mo╚Öieresc, care avea atribu╚Ťia de a cerceta proiectele de legi pentru a contribui, din punct de vedere tehnic, la elaborarea lor.
legislat├şv1 adj. m., pl. legislat├şvi; f. legislat├şv─â, pl. legislat├şve
*legislat├şv2 s. n.
legislat├şv adj. m., pl. legislat├şvi; f. sg. legislat├şv─â, pl. legislat├şve
LEGISLAT├ŹV adj., s. (JUR.) 1. adj. legiuitor. (Organ ~.) 2. adj. v. parlamentar. 3. s. v. parlament.
LEGISLAT├ŹV, -─é adj. Care se refer─â la legi. ÔÖŽ Care face legi. ÔŚŐ Organ legislativ = organ care elaboreaz─â ╚Öi adopt─â legile. [Cf. fr. l├ęgislatif].
LEGISLAT├ŹV, -─é adj. referitor la legiferare, care legifereaz─â. ÔÖŽ putere ~─â (╚Öi s. n.) = una dintre cele trei puteri ale statului constitu╚Ťional, av├ónd atribu╚Ťia de a elabora legi; organ ~ (╚Öi s. n.) = organ al puterii de stat care elaboreaz─â ╚Öi adopt─â legile. (< fr. l├ęgislatif)
LEGISLAT├ŹV ~─â (~i, ~e) 1) Care ╚Ťine de legi; propriu legilor. 2) Care elaboreaz─â ╚Öi adopt─â legi; cu dreptul de a elabora ╚Öi a adopta legi. Organ ~. Putere ~─â. /<fr. l├ęgislatif
legislativ a. 1. care face legi: corp legislativ; 2. care e de natura legilor: m─âsuri legislative.
*legislat├şv, -─â adj. (lat. legislativus). Prin care se fac leg─ş, leg─şuitor: corp legislativ. Relativ la lege: act legislativ. Care are drept s─â fac─â leg─ş: putere legislativ─â. Adv. Pe cale legislativ─â.
LEGISLATIV adj. (JUR.) legiuitor. (Organ ~.)

Legislativ dex online | sinonim

Legislativ definitie

Intrare: legislativ
legislativ adjectiv