Dicționare ale limbii române

11 definiții pentru leghe

LÉGHE, leghe, s. f. Unitate de măsură pentru distanțele terestre sau maritime, variind între 4 și 5,5 km. – Din it. lega.
LÉGHE, leghe, s. f. Unitate de măsură pentru distanțele terestre sau maritime, variind între 4 și 5,5 km. – Din it. lega.
LÉGHE, leghe, s. f. Unitate de măsură folosită în trecut, mai ales în țările din apusul Europei, pentru distanțele terestre sau maritime și variind ca lungime, de la o țară la alta, între 3000 și 7500 de metri.
léghe s. f., g.-d. art. léghei; pl. léghe
léghe s f., g.-d. art. léghei; pl. léghe
LÉGHE s.f. Veche măsură pentru distanță, folosită în apusul Europei, variind ca lungime între 3000 și 7500 m. [Pl. invar. / < it. lega].
LÉGHE s. f. unitate de măsură pentru distanțe, anterioară sistemului metric, între 4 și 5,5 km. (< it. lega)
léghe (léghe), s. f. – Măsură de lungime. It. lega (DAR); este un sing. refăcut după pl. leghe.
LÉGHE ~ f. Unitate de măsură a distanțelor, folosită în unele țări din Europa Occidentală, care variază între 3000 și 7500 m. /<it. lega
leghe f. veche măsură itinerară franceză în valoare de 4 kilometri. [Formațiune literară după it. lega].
*léghe f., pl. leghĭ (it. lega, fr. lieue, d. lat. leuca și leuga, cuv. galic). O veche măsură itinerară franceză de lungime variabilă: leghea chilometrică (4 chilometri), leghea comună (25 într’un grad, adică 4,444 de metri și jumătate), leghea marină (20 într’un grad, adică 5,555 de metri și jumătate).

Leghe dex online | sinonim

Leghe definitie

Intrare: leghe
leghe substantiv feminin