Dic╚Ťionare ale limbii rom├óne

2 intr─âri

17 defini╚Ťii pentru legenda

LEG├ëND─é, legende, s. f. 1. Povestire ├«n proz─â sau ├«n versuri care con╚Ťine elemente fantastice sau miraculoase, prin care se explic─â geneza unui lucru, a unei fiin╚Ťe etc., caracterul aparte al unui eveniment (istoric), al unui erou (mitic) sau al unui fenomen. ÔÖŽ Compozi╚Ťie muzical─â, vocal─â sau instrumental─â, care are ca subiect o legend─â. 2. (Rar) Inscrip╚Ťie pe o moned─â sau pe o medalie. 3. Text, inscrip╚Ťie prin care se explic─â semnele conven╚Ťionale de pe o hart─â, de pe un plan, o imagine fotografiat─â sau desenat─â ÔÖŽ Completare sub form─â de memoriu anexat─â la o schem─â, la o hart─â etc., privind unele date care nu se pot exprima grafic. ÔÇô Din fr. l├ęgende, lat. legenda.
LEG├ëND─é, legende, s. f. 1. Povestire ├«n proz─â sau ├«n versuri care con╚Ťine elemente fantastice sau miraculoase, prin care se explic─â geneza unui lucru, a unei fiin╚Ťe etc., caracterul aparte al unui eveniment (istoric), al unui erou (mitic) sau al unui fenomen. 2. (Rar) Inscrip╚Ťie pe o moned─â sau pe o medalie. 3. Text, inscrip╚Ťie prin care se explic─â semnele conven╚Ťionale de pe o hart─â, de pe un plan, o imagine fotografiat─â sau desenat─â. ÔÖŽ Completare sub form─â de memoriu anexat─â la o schem─â, la o hart─â etc., privind unele date care nu se pot exprima grafic. ÔÇô Din fr. l├ęgende, lat. legenda.
LEG├ëND─é, legende, s. f. 1. Povestire (de obicei popular─â) ├«n proz─â sau ├«n versuri av├«nd elemente fantastice ╚Öi miraculoase, brodate pe fondul unui motiv istoric sau al unei ├«nchipuiri mistice. Horia a trecut ├«n legend─â chiar ├«n timpul vie╚Ťii sale. IST. R.P.R. 278. Acesta e ╚Ťinutul ├«n care, pe seama Oltului, ├«ncep s─â se iveasc─â legendele. BOGZA, C. O. 256. Legenda, frumos o spun b─âtr├«nii, Cum palidul b─âlaur ajunse p─âzitor P─âdurii, cum izvorul ajunse a fi izvor De leac. CO╚śBUC, P. II 176. ÔŚŐ (Poetic) Nilul mi╚Öc-a lui legend─â ╚Öi oglinda-i galben-clar─â. EMINESCU, O. I 321. 2. (Rar) Inscrip╚Ťie pe o moned─â sau pe o medalie. 3. Text, inscrip╚Ťie de explicare, l─âmurire a semnelor conven╚Ťionale de pe o hart─â, plan, diagram─â etc. Trecea repede de la stegule╚Ťele desenate deasupra fiec─ârui sat la legenda h─âr╚Ťii. GALAN, B. I 41. ÔÖŽ Completare sub form─â de memoriu, care se anexeaz─â la o hart─â, schem─â etc. cu privire la unele date ce nu se pot exprima grafic (starea drumurilor, alimentarea cu ap─â etc.).
leg├ęnd─â s. f., g.-d. art. leg├ęndei; pl. leg├ęnde
leg├ęnd─â s. f., g.-d. art. leg├ęndei; pl. leg├ęnde
LEGÉNDĂ s. v. minologhion, sinaxar.
LEG├ëND─é s.f. 1. Povestire cu caracter fantastic sau miraculos, transmis─â ├«n special pe cale oral─â ╚Öi bazat─â pe un fond istoric sau pe o ├«nchipuire mistic─â. ÔÖŽ Pies─â instrumental─â cu caracter narativ. 2. (Rar) Inscrip╚Ťie (pe o moned─â, pe o medalie). 3. Explica╚Ťie dat─â semnelor conven╚Ťionale de pe o hart─â, de pe un plan etc. ÔÖŽ Text care se g─âse╚Öte sub un desen, sub o gravur─â, sub o schem─â etc. [< fr. l├ęgende, cf. it., lat. legenda ÔÇô ceea ce trebuie citit].
LEGEND├ü vb. tr. a ├«nso╚Ťi un desen, o hart─â etc. de un titlu, de o noti╚Ť─â explicativ─â. (< fr. l├ęgender)
LEG├ëND─é s. f. 1. povestire cu caracter fantastic, miraculos, transmis─â ├«n special pe cale oral─â, ├«n care se explic─â apari╚Ťia unor plante, animale, locuri etc. ÔŚŐ pies─â instrumental─â sau orchestral─â cu caracter narativ. 2. inscrip╚Ťie (pe o moned─â, medalie). 3. explica╚Ťie dat─â semnelor conven╚Ťionale de pe o hart─â etc. ÔŚŐ text care se g─âse╚Öte sub un desen, sub o gravur─â, schem─â etc. (< fr. l├ęgende, lat. legenda)
leg├ęnd─â (leg├ęnde), s. f. ÔÇô 1. Mit. ÔÇô 2. Inscrip╚Ťie pe o moned─â sau pe o medalie, explica╚Ťie la baza unei pl─âci. Fr. l├ęgende. ÔÇô Der. legendar, adj., din fr. l├ęgendaire; legendar, s. n. (Trans., ├«nv., enciclopedie, manual de ├«nv─â╚Ť─âm├«nt elementar), din germ. Legendar.
LEG├ëND─é ~e f. 1) Povestire tradi╚Ťional─â ├«n proz─â sau ├«n versuri, transmis─â, de obicei, pe cale oral─â, ├«n care faptele fantastice sau miraculoase pot avea un suport istoric real. 2) Pies─â muzical─â instrumental─â cu caracter narativ. 3) rel. Povestire din via╚Ťa sfin╚Ťilor. ~ biblic─â. 4) Povestire deformat─â ╚Öi ├«nfrumuse╚Ťat─â de imagina╚Ťie. 5) Tabel cu care se doteaz─â o ilustra╚Ťie, o gravur─â, o hart─â sau un plan ╚Öi care con╚Ťine o explica╚Ťie textual─â a semnelor conven╚Ťionale. /<fr. l├ęgende, lat. legenda
legend─â f. 1. vie╚Ťile sfin╚Ťilor de peste an; 2. povestire popular─â transmis─â prin tradi╚Ťiune; 3. poveste minunat─â ╚Öi pu╚Ťin credibil─â: Nilul mi╚ÖcÔÇÖa lui legend─â ╚Öi oglinda-i galben clar─â EM.; 4. mic─â poem─â despre o fapt─â sau tradi╚Ťiune istoric─â ├«n care mai adesea miraculosul se amestec─â cu tragicul: Legendele na╚Ťionale de Bolintineanu; 5. explica╚Ťiune adaos─â la un plan, la o cart─â topografic─â; 6. inscrip╚Ťiune pe o medalie.
*leg├ęnd─â f., pl. e (mlat. legenda, lucrur─ş care trebu─şe s─â fie citite, d. lat. l├ęgere, a citi. V. lector, ├«n╚Ťe-leg). V─şe╚Ťile sfin╚Ťilor, care se citea┼ş odat─â la mas─â ├«n m├«m─âstirile catolice. Povestire popular─â dezvoltat─â sa┼ş pref─âcut─â pin tradi╚Ťiune ╚Öi care are de multe or─ş un fond real. Minc─şun─â, palavre care se tot spun ╚Öi ajung s─â fie crezute. Inscrip╚Ťiunea de pe o monet─â, o medalie. Explica╚Ťiunea semnelor topografice pe o hart─â sa┼ş pe un plan.
legend─â s. v. MINOLOGHION. SINAXAR.
legend─â, titlu aplicat, ├«ncep├ónd din perioada romantic─â, unor crea╚Ťii de tip foarte diferit, de la piese instrumentale (cele 2 l. pentru pian de Listz: Predica Sf. Francisc de Assisi c─âtre p─âs─âri ╚Öi Sf. Fran├žois de Paule merg├ónd pe valuri; Legenda pentru trp. ╚Öi pian de George Enescu) p─ân├ó la vaste lucr─âri vocal-simf. (L. dramatic─â Damna╚Ťiunea lui Faust de Berlioz). Denumirea se explic─â prin substratul programatic* al acestor lucr─âri (subiecte inspirate din povestiri religioase ╚Öi profane), sau prin simplul ton narativ.
LEGENDA AUREA (sau LEGENDA SANCTORUM), culegeri de scrieri cuprinz├ónd vie╚Ťile sfin╚Ťilor, ├«ntocmit─â de Iacopo da Varagine, ├«n 1255, fiind cea mai cunoscut─â scriere hagiografic─â din Evul Mediu. R─âsp├óndit─â rapid ├«n toat─â Europa catolic─â, a fost tradus─â ├«n diverse limbi ╚Öi ├«mbog─â╚Ťit─â cu vie╚Ťile unor sfin╚Ťi locali. A servit ca izvor de informa╚Ťie pentru iconografia medieval─â occidental─â.
LEGENDA SF. GERARD, scriere hagiografic─â ├«n care este ├«nf─â╚Ťi╚Öat─â via╚Ťa lui Gerard, primul episcop de Cenad (1030-1046). Cuprinde informa╚Ťii cu caracter social ╚Öi politic privitoare la societatea contemporan─â lui din Banat.

Legenda dex online | sinonim

Legenda definitie

Intrare: legend─â
legend─â substantiv feminin
Intrare: legenda
legenda verb grupa I conjugarea a II-a