Dicționare ale limbii române

2 intrări

23 definiții pentru lefteri

LÉFTER, -Ă, lefteri, -e, adj. (Fam.) Care nu are niciun ban, care este fărălăscaie (în pungă). Expr. A rămâne (sau a lăsa pe cineva) lefter = a rămâne (sau a lăsa pe cineva) fără niciun ban. – Din ngr. (e)lefteros „liber”.
LEFTERÍ, lefteresc, vb. I. Tranz. și refl. (Fam.) A face pe cineva să-și piardă sau a-și pierde toți banii, a lăsa sau a rămâne fără niciun ban. – Din lefter.
LÉFTER, -Ă, lefteri, -e, adj. Care nu are nici un ban, care este fără lăscaie (în pungă). ◊ Expr. A rămâne (sau a lăsa pe cineva) lefter = a rămâne (sau a lăsa pe cineva) fără nici un ban. – Din ngr. (e)léfteros „liber”.
LEFTERÍ, lefteresc, vb. I. Tranz. și refl. (Fam.) A face pe cineva să-și piardă sau a-și pierde toți banii, a lăsa sau a rămâne fără nici un ban. – Din lefter.
LÉFTER, -Ă, lefteri, -e, adj. (Familiar) Care nu are nici un ban, fără lăscaie, fără nici un ban în pungă. ◊ Expr. A rămîne lefter = a rămîne fără un ban. Râmînea lefter, dar dădea acatiste că a scăpat cu atît. PAS, Z. I 152. Cînd rămînea lefter, venea la maică-sa. SADOVEANU, P. M. 70. A lăsa lefter pe cineva = a lua toți banii cuiva, a lua cuiva ultimul ban. Am fost azi-noapte la judecător la un poker. M-a lăsat lefter al dracului, dar știi lefter. SEBASTIAN, T. 194.
LEFTERÍ, lefteresc, vb. IV. Tranz. (Familiar) A face pe cineva să-și piardă toți banii, a lua cuiva toți banii, a lăsa lefter. ♦ Refl. A pierde toți banii, a rămîne fără lăscaie. Mai bine că te lefteriși... tot n-aveai noroc. DELAVRANCEA, S. 135.
léfter (fam.) adj. m., pl. léfteri; f. léfteră, pl. léftere
lefterí (a ~) (fam.) vb., ind. prez. 1 sg. și 3 pl. lefterésc, imperf. 3 sg. leftereá; conj. prez. 3 să leftereáscă
léfter adj. m., pl. léfteri; f. sg. léfteră, pl. léftere
lefterí vb., ind. prez. 1 sg. și 3 pl. lefterésc, imperf. 3 sg. leftereá; conj. prez. 3 sg. și pl. leftereáscă
LÉFTER adj. (reg.) afif, ififliu. (Om ~.)
léfter (léfteră), adj. – Fără bani. – Mr. elefter „liber”. Ngr. ἐλεύθερος „liber” (Tiktin; DAR; Gáldi, 205), interpretat glumeț, cf. alb. ljeftër „liber”, bg. levter „celibatar”. – Der. lefteri, vb. (a curăța, a lăsa fără bani); leftereală, s. f. (cheltuială mare; acțiunea de a rămîne fără bani); lefterie, s. f. (credit), din ἐλευθερία „libertate” (DAR se îndoiește de această explicație, bazată pe o dificultate semantică; trebuie să fie o aluzie la închisoarea pentru datornici, instituție care făcea din pierderea creditului un sinonim cu pierderea libertății).
LÉFTER ~ă (~i, ~e) Care nu are nici un ban. ◊ A rămâne (sau a lăsa pe cineva) ~ a rămâne (sau a lăsa pe cineva) fără bani. /<ngr. [e]léfteros
A LEFTERÍ ~ésc tranz. A lăsa lefter. /Din lefter
A SE LEFTERÍ mă ~ésc intranz. A ajunge lefter; a rămâne lefter. /Din lefter
lefter a. 1. fam. liber; 2. lipsit de bani: lefter de parale. [Gr. mod. ELÉFTHEROS].
lefterì v. fam. a se face lefter de parale.
léfter, -ă adj. (ngr. eléftheros, pop. léftheros, liber). Fam. Iron. Decavat, lipsit de parale: a ajunge lefter după un joc de cărțĭ.
lefterésc v. tr. Fac lefter, decavez.
*LEFTER adj. (reg.) afif, ififliu. (Om ~.)
LEFTER, Meletie (supranumit Brandaburul) (1777-1848, n. Suceava), mitropolit al Moldovei (1844-1848). Episcop de Huși (1803-1826) și de Roman (1826-1844). A sprijinit (1848) acțiunea revoluționarilor moldoveni contra domnulu Mihai Sturdza.
a rămâne lefter / pe geantă expr. a rămâne fără bani; a-și pierde averea.
lefteri, lefteresc I v. t. a lăsa (pe cineva) fără un ban. II v. r. a-și pierde toți banii, a rămâne fără nici un ban.

Lefteri dex online | sinonim

Lefteri definitie

Intrare: lefteri
lefteri verb grupa a IV-a conjugarea a VI-a
Intrare: lefter
lefter adjectiv