Dic╚Ťionare ale limbii rom├óne

15 defini╚Ťii pentru lebadea

LEBADEÁ s. f. v. libadea.
LIBADE├ü, libadele, s. f. (├Änv.) Hain─â b─ârb─âteasc─â lung─â. [Var.: lebade├í s. f.] ÔÇô Din tc. libade.
LEBADEÁ s. f. v. libadea.
LIBADE├ü, libadele, s. f. (├Änv.) Hain─â b─ârb─âteasc─â lung─â. [Var.: lebade├í s. f.] ÔÇô Din tc. libade.
LEBADEÁ s. f. v. libadea.
LIBADE├ü, libadele, s. f. (├Änvechit ╚Öi arhaizant; ╚Öi ├«n forma lebadea) Hain─â b─ârb─âteasc─â, scurt─â p├«n─â la genunchi. ├Än capul mesei st─âtea, cu un fel de lebadea, alb─â, pe umeri, Tudor, care, spre deosebire de ceilal╚Ťi, nu se ar─ât─â de loc surprins de venirea oaspe╚Ťilor. CAMIL PETRESCU, O. II 80. Banul, ├«mbr─âcat ├«n anteriu de sevai sub╚Ťire, cu o libadea de pichet alb pe deasupra. FILIMON, C. 144. ÔÖŽ Anteriu (2). De la zaver─â ei lep─âdase lebadeaua ╚Öi tombatera ╚Öi se ├«mbr─âcase nem╚Ťe╚Öte. GHICA, S. 258. ÔÇô Variant─â: lebade├í s. f.
libade├í (├«nv.) s. f., art. libade├íua, g.-d. art. libad├ęlei; pl. libad├ęle, art. libad├ęlele
libade├í s. f., art. libade├íua, g.-d. art. libad├ęlei; pl. libad├ęle
LIBADEÁ s. v. anteriu, reverendă, sutană.
libade├í (libad├ęle), s. f. ÔÇô Mantou, pardesiu oriental. Tc. libade (╚śeineanu, II, 236; Lokotsch 1317), cf. bg., sb. lebade. Sec. XVIII. ├«nv.
lebadeà f. V. libadea.
libade├á f. od. 1. hain─â boiereasc─â, un fel de anteriu ordinar: Banul cu o libadea de pichet alb pe dÔÇÖasupra FIL.; 2. hain─â de t├órgove╚Ť, manta de dimie: libadea de ab─â ├«mpodobit─â cu g─âitan negru FIL. [Turc. LEBAD─ö].
lebadeá, V. libadea.
libade├í ╚Öi le- f., pl. ele (turc. pers. lebade, lubbade, manta de ploa─şe). Sec. 18-19. Un fel de anteri┼ş bo─şeresc care se purta pe supt g─şubea. Ma─ş pe urm─â, manta de dimie pe care o purta┼ş t├«rgove╚Ťi─ş (╚ś─âin. ╚Öi ─Čorga, Nego╚Ť. 186). V. fermene├í, imurluc.
libadea s. v. ANTERIU. REVEREND─é. SUTAN─é.

Lebadea dex online | sinonim

Lebadea definitie

Intrare: libadea
lebadea
libadea substantiv feminin