Dicționare ale limbii române

12 definiții pentru lavă

LÁVĂ, lave, s. f. Masă minerală în stare lichidă incandescentă, aruncată la suprafața pământului de un vulcan în erupție (și care, prin răcire, dă naștere la diverse roci vulcanice). – Din fr. lave, it. lava.
LÁVĂ, lave, s. f. Masă minerală în stare lichidă incandescentă, azvârlită la suprafața pământului de un vulcan în erupție (și care, prin răcire, dă naștere la diverse roci vulcanice). – Din fr. lave, it. lava.
LÁVĂ s. f. Masă minerală în stare lichidă incandescentă, revărsată la suprafața pămîntului de către un vulcan în timpul erupției și care, prin răcire, dă naștere la diverse roci vulcanice. În interiorul acestor munți vulcanici... s-au așezat unul peste altul straturile de lavă fierbinte, incandescentă. BOGZA, Ț. 10. În dreapta, pe-ntuneric, se-nalț-un negru munte, Vulcanul bătrîn Etna cu lava stinsă-n frunte. ALECSANDRI, P. III 74. ◊ (Poetic) Sînt lava care arde și omoară. NECULUȚĂ, Ț. D. 24. ♦ Fig. Masă metalică topită, arzătoare. S-au întins grabnic grinzi și scări de lemn peste lava arzătoare [de metal]. SAHIA, N. 34. Sfărmați palate, temple, ce crimele ascund, Zvîrliți statui de tirani în foc, să curgă lavă. EMINESCU, O. I 60.
lávă s. f., g.-d. art. lávei; pl. láve
lávă s. f., g.-d. art. lávei; pl. láve
LÁVĂ s.f. Masă minerală lichidă incandescentă, azvârlită pe pământ din craterul unui vulcan în timpul unei erupții. [Cf. fr. lave, it. lava].
LÁVĂ s. f. masă magmatică azvârlită din craterul unui vulcan. (< fr. lave, it. lava)
LÁVĂ ~e f. Masă minerală lichidă, incandescentă, aruncată la suprafață de un vulcan. /<fr. lave, it. lava
lavă f. materie topită și înflăcărată ce varsă vulcanii.
*lávă f., pl. e (it. lava). O materie topită care se revarsă din vulcaniĭ aprinșĭ și care se solidifică dacă se răcește: cristalizarea lavelor bazaltice a produs însemnate colonade.
lavă, (engl.= lava), principalul produs al activității vulcanice: o masă magmatică incandescentă și fluidă, emisă fisural sau punctiform în volume mari, care se deplasează lent pe flancurile aparatelor vulcanice și se solidifică generând rocile vulcanice. În funcție de chimismul lor, l. pot fi mai fluide și mai fierbinți (cele bazice) sau mai vâscoase și mai reci (cele acide) și prezintă, în funcție de condițiile consolidării, aspecte structurale și texturale foarte variate.
LÁVĂ (< fr.) S. f. Masă magmatică incandescentă și fluidă (cu temp. de 750-1.350°C), emisă fisural sau punctiform revărsată, sub formă de șuvoaie sau torenți, peste marginile craterului vulcanic, la suprafața Pământului, în urma unor erupții vulcanice, din care, prin consolidare, iau naștere rocile vulcanice (efuzive); se disting l. acide, puțin fluide (ex. l. riolitice) și l. bazice, mai fluide, care curg în pânze (ex. l. bazaltice).

Lavă dex online | sinonim

Lavă definitie

Intrare: lavă
lavă substantiv feminin