Dicționare ale limbii române

8 definiții pentru lapon

LAPÓN, -Ă, laponi, -e, s. m. și fi, adj. 1. S. m. și f. Persoană care face parte dintr-o populație băștinașă din regiunile extrem-nordice ale Europei. 2. Adj. Care aparține laponilor (1), care se referă la laponi, caracteristic laponilor. ♦ (Substantivat, f.) Limbă fino-ugrică vorbită de laponi. – Din fr. lapon.
LAPÓN, -Ă, laponi, -e, s. m. și f., adj. 1. S. m. și f. Persoană care face parte dintr-o populație băștinașă din regiunile extrem-nordice ale Europei. 2. Adj. Care aparține laponilor (1), care se referă la laponi, caracteristic laponilor. – Din fr. lapon.
LAPÓN1, -Ă, laponi, -e, adj. Care se referă la laponi2, caracteristic laponilor2. Costumul lapon, de sărbătoare, lucrat din piei înflorite cu broderii, emoționează profund. STANCU, U.R.S.S. 61.
LAPÓN2, -Ă, laponi, -e, s. m. și f. Persoană făcînd parte dintr-o populație care trăiește în regiunile nordice ale Europei, vorbește o limbă fino-ugrică și se ocupă cu pescuitul, vînatul, creșterea renilor.
lapón adj. m., s. m., pl. lapóni; adj. f., s. f. lapónă, pl. lapóne
lapón s. m., adj. m., pl. lapóni; f. sg. lapónă, g.-d. art. lapónei, pl. lapóne
LAPÓN, -Ă adj., s. m. f. (locuitor) din Laponia. ◊ (s. f.) limbă fino-urgică vorbită în Laponia. (< fr. lapon)
LAPÓN, -Ă (< fr., lat.) s. m. și f., adj. 1. S. m. și f. (La pl.) Populație indigenă din N. Pen. Scandinaviei și din V pen. Kola, trăind pe terit. Norvegiei, Suediei, Finlandei și Federației Ruse. Cea mai mare parte a l. duc o viață stabilă, ocupându-se cu creșterea renilor, exploatarea lemnului, pescuitului și vânătoarea și fiind puternic influențați de popoarele țărilor din care fac parte. Vorbesc o limbă fino-ugrică. ♦ Persoană care face parte din această populație. 2. Adj. Care se referă la laponi (1), caracteristic laponilor. ♦ (Substantivat, f.) Limbă (sau grup de limbi) din familia uralică, ramura fino-ugrică vorbită de laponi. Are trăsături arhaice și o mare fărâmițare dialectală. Prezintă influențe ale limbilor țărilor din care fac parte vorbitorii.

Lapon dex online | sinonim

Lapon definitie

Intrare: lapon (adj.)
lapon adjectiv
Intrare: lapon (s.m.)
lapon substantiv masculin