Dicționare ale limbii române

2 intrări

26 definiții pentru lansare

LANSÁ, lansez, vb. I. 1. Tranz. A pune (pentru prima oară) în circulație, a difuza, a răspândi, a face (larg) cunoscut. ♦ Spec. A da drumul pe apă unui vas nou construit sau reparat, a-l face să plutească pentru prima oară (după construire sau reparare). ♦ A emite un decret, un mandat de arestare etc. 2. Tranz. A arunca, a azvârli (spre un obiectiv). ♦ A arunca, a îndrepta spre țintă un anumit fel de armament. 3. Refl. A se arunca cu putere, a face o săritură îndrăzneață. ♦ Fig. A se angaja cu îndrăzneală într-o acțiune. – Din fr. lancer.
LANSÁRE, lansări, s. f. Acțiunea de a (se) lansa și rezultatul ei. – V. lansa.
LANSÁ, lansez, vb. I. Tranz. 1. A pune (pentru prima oară) în circulație, a difuza, a răspândi, a face (larg) cunoscut. ♦ Spec. A da drumul pe apă unui vas nou construit sau reparat, a-l face să plutească pentru prima oară (după construire sau reparare). ♦ A emite un decret, un mandat de arestare etc. 2. A arunca, a azvârli (spre un obiectiv). ♦ A arunca, a îndrepta spre țintă un anumit fel de armament. ♦ Refl. A se arunca cu putere, a face o săritură îndrăzneață. ♦ Refl. Fig. A se angaja cu îndrăzneală într-o acțiune. – Din fr. lancer.
LANSÁRE, lansări, s. f. Acțiunea de a (se) lansa și rezultatul ei. – V. lansa.
LANSÁ, lansez, vb. I. Tranz. 1. A pune pentru prima oară în circulație, a răspîndi, a împrăștia, a difuza, a face larg cunoscut. Voi lansa strigătul adînc, pătimaș, Al femeii ce crește copii Și vrea să-i vadă crescind. BANUȘ, B. 107. ◊ Refl. pas. Se lansează un cîntec nou. Într-o săptămînă, dacă melodia e reușită, cîntecul acesta îl va cînta întreaga Moscovă. STANCU, U.R.S.S. 95. 2. A arunca, a azvîrli (înspre un obiectiv). A lansa o torpilă. ♦ Refl. A se arunca cu putere, a face o săritură îndrăzneață. Ca să te lansezi în gol din vîrful stîncii, de la zeci și zeci de metri înălțime, îți trebuie curaj, forță fizică și abilitate, întărite de un antrenament susținut. SCÎNTEIA, 1953, nr. 2776. ♦ A se avînta într-o acțiune. S-au lansat într-o discuție. 3. (Mar.) A da drumul pe apă unui vas nou construit, a-l face să plutească pentru prima dată. Șantierul a lansat de curînd al cincilea vapor de mare tonaj. SCÎNTEIA, 1954, nr. 2864. ♦ A deplasa un tablier de pod metalic, pentru a-l aduce în poziția definitivă și a-l așeza pe reazeme. 4. (Jur.; în expr.) A lansa un mandat de arestare = a emite un ordin de arestare împotriva unei persoane.
LANSÁRE, lansări, s. f. Acțiunea de a (se) lansa.
lansá (a ~) vb., ind. prez. 3 lanseáză
lansáre s. f., g.-d. art. lansắrii; pl. lansắri
lansá vb., ind. prez. 1 sg. lanséz, 3 sg. și pl. lanseáză
lansáre s. f., g.-d. art. lansării; pl. lansări
LANSÁ vb. 1. v. arunca. 2. v. avânta. 3. v. emite.
LANSÁRE s. 1. v. aruncare. 2. v. emitere.
LANSÁ vb. I. tr. 1. A emite, a pune în circulație; a difuza, a face cunoscut. 2. A azvârli, a arunca (cu mâna, cu un mijloc mecanic etc.). ♦ refl. A se avânta, a se arunca într-o acțiune etc. 3. A pune pe apă (o navă nou construită, o barcă, o geamandură etc.). [< fr. lancer].
LANSÁRE s.f. Acțiunea de a (se) lansa și rezultatul ei; (spec.) Punere pe apă a unei nave. [< lansa].
LANSÁ vb. I. tr. 1. a emite, a pune în circulație; a difuza. ◊ a prezenta o carte recent apărută în cadrul unei scurte ceremonii. 2. a arunca și a dirija spre țintă o rachetă, o torpilă, o bombă etc. 3. a pune pe apă (o navă, o barcă, un ponton) II. refl. a se avânta, a se angaja într-o acțiune etc. (< fr. lancer)
A LANSÁ ~éz tranz. 1) (idei, știri, publicații etc.) A face cunoscut (pentru prima oară) unui cerc larg de persoane; a pune în circulație. 2) (bărci, corăbii, vapoare etc.) A da drumul să plutească pentru prima dată. 3) (rachete, torpile, sateliți etc.) A arunca (cu ajutorul unui dispozitiv special), trimițând spre o țintă. /<fr. lancer
lansà v. 1. a împinge înainte, a face cunoscut în lume: a lansa pe un tânăr; 2. a emite, a expedia: a lansa un decret; 3. a trimite în diferite părți: a lansa invitațiuni (= fr. lancer).
*lanséz v. tr. (fr. lancer, d. lance, lance). Introduc, fac cunoscut lumiĭ: a lansa un tînăr în societate, cartea pe care a scris-o l-a lansat în lumea cultă. Emit, expediez: a lansa un mandat de arestare contra cuĭva, a lansa niște invitațiunĭ. Răped, fac să pornească în galop: a lansa un escadron. V. refl. Mă arunc, intru: a te lansa în lume. Mă avînt: nu te lansa cu sume marĭ în această afacere.
LANSA vb. 1. a (se) arunca, a (se) azvîrli, a trage, (pop.) a slobozi. (~ săgeți.) 2. a se avînta. (Se ~ într-o acțiune.) 3. a emite. (A ~ un mandat de arestare.)
LANSARE s. 1. aruncare, azvîrlire, tragere. (~ unei săgeți.) 2. emitere. (~ unui mandat de arestare.)
lansáre s. f. Prezentarea unui volum recent apărut, a unui disc, a unei colecții de modă etc. în cadrul unei scurte ceremonii (la o librărie, la o școală, la o instituție etc.) ◊ „La librăria «Mihail Sadoveanu» din Capitală a avut loc lansarea romanului [...]” R.lit. 1 II 79 p. 2. ◊ „Se vor iniția seri literare, vor avea loc conferințe, prezentări și lansări de cărți.” R.lit. 16 VIII 79 p. 23 (din lansa; S.C. 7172; DEX, DN3)
DIRECȚIA DE LANSARE / PARAȘUTARE, traiectul optim pe care se înscrie o aeronavă în vederea lansării parașutiștilor sau a materialelor pentru atingerea zonei de aterizare propuse.
INSTALAȚIA DE LANSARE ansamblu constructiv, de regulă mobil, pentru lansarea proiectilelor cu reacție și a rachetelor pe traiectoria dorită, putând fi amenajate pentru amplasare pe avioane sau elicoptere. Instalațiile de lansare pot fi: tip lacăt sau altă formă (din clasa celor de lungime zero).
LANSARE a) executare de salturi cu parașuta; b) parașutarea unor materiale din aeronave; c) aruncarea bombelor din aeronavă; d) maevră de viteză constând în deplasarea rectilinie accelerată a unei aeronave pe orizontală sau în panta de urcare ori de coborâre, datorită surplusului forței de propulsie și a rezervei de energie potențială (în coborâre), manevră executată în principal la decolare și pe timpul unor evoluții acrobatice; e) metodă folosită în punerea planoarelor în zbor cu ajutorul automosorului, a remorcajului de avion sau a sandoului.
PROGRAM DE ZBOR/LANSĂRI, număr minim de ore de zbor sau lansări care trebuie executate de un pilot sau un parașutist pentru a putea promova în altă categorie de pregătire sau pe o aeronavă de alt tip, în general superioară ca performanțe.
RAMPĂ DE LANSARE platformă sau suport prevăzut cu dispozitive de ghidare și mecanisme de orientare, utilizat pentru lansarea avioanelor catapultate (fiind fixe pe portavioane) sau a rachetelor (fiind mobile, instalate pe aeronave de luptă, permițând lansarea succesivă sau a mai multor o dată). Rampele de lansare pentru rachetele nedirijate sunt constituite din șine, tuburi sau carcase de ghidare.

Lansare dex online | sinonim

Lansare definitie

Intrare: lansa
lansa verb grupa I conjugarea a II-a
Intrare: lansare
lansare substantiv feminin