Dicționare ale limbii române

9 definiții pentru lambrechin

LAMBRECHIN, (1, 2) lambrechine, s. n., (3) lambrechini, s. m. 1. S. n. Draperie așezată în partea superioară a unei deschideri (ușă, fereastră etc.). 2. S. n. Element decorativ de construcție al cornișelor, al balustratelor etc. 3. S. m. Ornament în formă de panglică pe care este scrisă o deviză, care împodobește un scut sau o stemă. – Din fr. lambrequin.
LAMBRECHÍN, lambrechine, s. n., lambrechini, s. m. 1. S. n. Draperie așezată în partea superioară a unei deschideri (ușă, fereastră etc.). 2. S. n. Element decorativ de construcție al cornișelor, al balustradelor etc. 3. S. m. Ornament în formă de panglică pe care este scrisă o deviză, care împodobește un scut sau o stemă. – Din fr. lambrequin.
LAMBRECHÍN, lambrechine, s. n. Draperie scurtă care se fixează orizontal în partea de sus a unei ferestre, a unei uși etc. în scop decorativ; piesă de lemn sau de metal așezată în chip decorativ la partea superioară a unei uși, a unei ferestre etc.
lambrechín2 (draperie, parte a cornișei) s. n., pl. lambrechíne
*lambrechín1 (ornament pe scut) s. m., pl. lambrechíni
lambrechín s. n., pl. lambrechíne
LAMBRECHÍN s.n. Draperie decorativă scurtă, așezată în partea superioară a unei uși, a unei ferestre etc. ♦ Element decorativ al cornișelor, al balustradelor etc. // s.m.pl. (Herald.) Fâșii de stofă ornamentale care împodobesc un scut sau o stemă. [Pl. -ne, -nuri, (s.m.) -ni. / < fr. lambrequin].
LAMBRECHÍN I. s. n. 1. draperie scurtă, în partea superioară a unei uși, ferestre etc. 2. element decorativ al cornișelor, balustradelor etc. II. s. m. pl. (herald.) fâșii de stofă ornamentale care împodobesc un scut, o stemă. (< fr. lambrequin)
LAMBRECHÍN ~e n. Draperie scurtă, decorativă, așezată deasupra unei ferestre sau a unei uși. /<fr. lambrequin

lambrechin definitie

lambrechin dex

Intrare: lambrechin
lambrechin 3 pl. -uri substantiv neutru
lambrechin 2 pl. -i substantiv masculin
lambrechin 1 pl. -e substantiv neutru