Dicționare ale limbii române

26 definiții pentru lactat

LACTÁT2, lactați, -te, adj., s. n. pl. 1. Adj. Făcut din lapte, care conține lapte, bazat pe lapte (și pe derivatele lui). 2. S. n. pl. Produse alimentare fabricate pe bază de lapte. – Din fr. lacte.
LACTÁT1, lactați, s. m. Sare a acidului lactic. ◊ (Farm.) Lactat de calciu = sare de calciu a acidului lactic folosită în tratamentul spasmofiliei, tetaniei, rahitismului etc. – Din fr. lactate.
LACTO-VEGETARIÁN, -Ă, lacto-vegetarieni, -e, adj. (Despre regimuri alimentare) Care se compune numai din produse lactate, legume și fructe. ◊ (Substantivat, n.) Restaurant în care se consumă exclusiv (sau în primul rând) produse lactate, legume și fructe. [Pr.: -ri-an] – Lacto- + vegetarian.
LACTÁT1, lactați, s. m. Sare a acidului lactic. ◊ (Farm.) Lactat de calciu = sare de calciu a acidului lactic folosită în tratamentul spasmofiliei, tetaniei, rahitismului etc. – Din fr. lactate.
LACTÁT2, -Ă, lactați, -te, adj. Făcut din lapte, care conține lapte, bazat pe lapte (și pe derivatele lui). ♦ (Substantivat, f. pl.) Produse fabricate pe bază de lapte. – Din fr. lacté.
LACTO-VEGETARIÁN, -Ă, lacto-vegetarieni, -e, adj. (Despre regimuri alimentare) Care se compune numai din produse lactate, legume și fructe ♦ (Substantivat, n.) Restaurant în care se consumă exclusiv (sau în primul rând) produse lactate, legume și fructe. [Pr.: -ri-an] – Lacto- + vegetarian.
LACTÁT, -Ă, lactați, -te, adj. Făcut din lapte. Produse lactate. ◊ Făină lactată = amestec de lapte condensat și făină de grîu, întrebuințat în special pentru alimentarea sugacilor. ♦ (Substantivat, n.) Sare a acidului lactic. Lactat de fier.
LACTO-VEGETARIÁN, -Ă, lacto-vegetarieni, -e, adj. (Despre alimente, regimuri alimentare) Care se compune numai din lăpturi, legume și fructe; (despre persoane; și substantivat) care exclude carnea din alimentație, care nu consumă carne.
lactát1 adj. m., pl. lactáți; f. lactátă, pl. lactáte
lactát2 (sare a acidului lactic) s. m., pl. lactáți
*lactáte s. n. pl.
lacto-vegetarián (-ri-an) adj. m., pl. lacto-vegetariéni (-ri-eni); f. lacto-vegetariánă, pl. lacto-vegetariéne
lactát adj. m., pl. lactáți; f.sg. lactátă, pl. lactáte
lactát (chim.) s. m., pl. lactáți
lactovegetarián adj. m. (sil. -ri-an), pl. lactovegetariéni (sil. -ri-eni); f. sg. lactovegetariánă, pl. lactovegetariéne
LACTÁT s.m. Sare a acidului lactic. [< fr. lactate].
LACTÁT, -Ă adj. De lapte; care conține lapte. [Cf. fr. lacté].
LACTOVEGETARIÁN, -Ă adj. (Despre regimuri alimentare) Compus numai din lapte, legume și fructe. // s.n. Restaurant în care se consumă în special produse lactate, legume și fructe. [Pron. -ri-an. / cf. fr. lacto-végétarien].
LACTÁT1 s. m. sare sau ester al acidului lactic. (< fr. lactate)
LACTÁT2, -Ă adj., s. n. (produs) din lapte. (< fr. lacté)
LACTO-VEGETARIÁN, -Ă I. adj. (despre regimuri alimentare) compus numai din lapte, legume și fructe. II. s. n. restaurant în care se consumă produse lactate, legume și fructe. (< fr. lacto-végétarien)
LACTÁT1 ~tă (~ți, ~te) și substantival Care este produs din lapte. Produse ~te. /<fr. lacté
LACTÁT2 ~ți m. Sare a acidului lactic. /<fr. lactate
LACTOVEGETARIÁN ~ánă (~éni, ~éne) (despre regimuri alimentare) Care este compus din lactate, legume și fructe. [Sil. -ri-an] /lacto + vegetarian
*lactát n., pl. e. Chim. Sare de acid lactic cu o bază.
*lactát, -ă adj. (d. fr. lacté, d. lat. lácteus, de lapte, și redat rom. pin lactat pin confuziune de sufix îld. lactéŭ. Cp. cu cutaneŭ). Chim. Med. Care consistă în lapte: alimentațiune lactată.

lactat definitie

lactat dex

Intrare: lactat (s.m.)
lactat 2 s.m. substantiv masculin
Intrare: lactat (adj.)
lactat 1 adj. adjectiv
Intrare: lacto-vegetarian
vegetarian 1 adj. adjectiv
  • silabisire: -ri-an
lactat 1 adj. adjectiv
lactovegetarian adjectiv
lacto-vegetarian adjectiv
  • silabisire: -ri-an