Dicționare ale limbii române

8 definiții pentru junimism

JUNIMÍSM s. n. Mișcare culturală, literară și politică din a doua jumătate a sec. XIX, formată în jurul societății Junimea din Iași. – Junimea (n. pr.) + suf. -ism.
JUNIMÍSM s. n. Mișcare culturală, literară și politică din a doua jumătate a sec. XIX, formată în jurul societății „Junimea” din Iași. – „Junimea” (n. pr.) + suf. -ism.
JUNIMÍSM s. n. Mișcare politică, culturală și literară din a doua jumătate a secolului al XIX-lea, avînd ca centru societatea «Junimea» din Iași, care pe plan politic apăra interesele moșierimii, iar pe plan literar, sub formula înșelătoare a «artei pentru artă» promovată de conducerea societății, tindea să înăbușe tendințele progresiste ale literaturii noastre. Junimismul a avut pretenția, cum am arătat aiurea, că asistă, ca conștiință, la fenomenele politice, sociale și culturale și că le definește din punct de vedere obiectiv, al adevărului pur. IBRĂILEANU, SP. CR. 98.
junimísm s. n.
junimísm s. n.
JUNIMÍSM s.n. Mișcare culturală, literară și politică promovată de gruparea „Junimea” din Iași în a doua jumătate a sec. XIX. [< „Junimea” – numele societății literare din Iași + -ism].
JUNIMÍSM s. n. mișcare literar-culturală și politică din a doua jumătate a sec. XIX, care a pledat împotriva „formelor fără fond” și a oricăror excese. (< „Junimea” + -ism)
JUNIMÍSM n. Mișcare culturală, literară și politică din a doua jumătate a sec. XIX, inițiată de societatea „Junimea”. /junime(a) + suf. ~ism

Junimism dex online | sinonim

Junimism definitie

Intrare: junimism
junimism substantiv neutru (numai) singular