Dicționare ale limbii române

12 definiții pentru jugastru

JUGÁSTRU, jugaștri, s. m. Arbore de lemn alb și tare, înalt până la 15 m, cu scoarța roșiatică, cu frunze palmate și cu flori verzi, care crește în regiunile de câmpie și de dealuri (Acer campestre). – Lat. *jugaster (< jugum „jug”).
JUGÁSTRU, jugaștri, s. m. Arbore de lemn alb și tare, înalt până la 15 m, cu scoarța roșiatică, cu frunze palmate și cu flori verzi, care crește în regiunile de câmpie și de dealuri (Acer campestre). – Lat. *jugaster (< jugum „jug”).
JUGÁSTRU, jugaștri și jugastri, s. m. Arbore cu lemnul alb și tare, cu scoarța roșiatică și cu frunze palmate, care crește în regiunile de cîmpie și de dealuri joase (Acer campestre). Mi s-au stricat dopul la fluier! Dar iartă-mi să caut un jugastru și să-mi fac din inima lui un dop. SBIERA, P. 36. O văz fugind prin codrul cel verde-ntre jugaștri. CARAGIALE, O. III 113. Acolo salcia pletoasă, socul mirositor... salba moale și teii cresc amestecați cu falnicii jugaștri, cu plopi nalți și subțiri, cu anini ușurei. ODOBESCU, S. I 147.
jugástru s. m., art. jugástrul; pl. jugáștri, art. jugáștrii
jugástru s. m., art. jugástrul; pl. jugáștri, art. jugáștrii
JUGÁSTRU ~ștri m. Arbore înalt, cu frunze palmate și flori verzi, cu lemnul alb și tare, folosit în tâmplărie sau pentru foc. [Sil. -gas-tru] /<lat. jugaster
jugastru m. un fel de arțar din care se fac juguri (Acer campestre). [Formațiune românească din jug cu ajutorul sufixului astru].
jugástru m. (d. jug și suf. -astru). Un fel de arțar cu scoarța roșiatică, cu lemnu alb și tare și bun de făcut jugurĭ (acer campestre).
jugástru, jugaștri, s.m. – (bot.) Arbore cu lemn alb și tare, cu scoarța roșiatică (Acer campestre). ♦ (top.) Jugăstreni, sat aparținând de comuna Vima Mică (zona Chioar). – Lat. *jugaster (< jugum „jug”) (DEX, MDA); mai demult, jugurile se faceau preponderent din lemn de arțar (v. Scriban, 1939).
JUGÁSTRU (lat. jugastrum) s. m. Arbore din familia aceraceelor, înalt până la 15 m, cu frunze palmat-lobate de 4-7 cm lungime. flori verzui și fructe disamare, cu aripile întinse orizontal (Acer campestre). Lemnul este utilizat în tâmplărie la fabricarea mobilei și a instrumentelor muzicale sau pentru foc. Decoctul din coajă este folosit contra diareei, dizenteriei și hemoragiei. Se întâlnește în Europa, Asia, Africa de Nord, America de Nord și Centrală.
Acer campestre L. « Jugastru ». Specie ce înflorește primăvara. Flori verzui, poligame, așezate în corimbe erecte, ramificate, cu pedunculi păroși. Frunze glabre, verzi, toamna galbene, lungi pînă la 8 cm, pentalobate, pieloase, lobi întregi cu vîrful rotunjit, pețiol lung de cca 7 cm, cu suc lăptos. Arbore înalt pînă la 17 m, uneori sub formă de arbust. Suportă tăierile și umbra. Fruct cu aripile întinse, orizontale.
Acer monspessulanum L., « Jugastru de Banat ». Specie care înflorește primăvara. Flori verzi-gălbui, în corimbe, mai întîi erecte apoi pendente, scurt-pedunculate. Frunze pieloase, lungi pînă la 8 cm, trilobate, lobii deltoizi cu vîrf bont, pe fața inferioară albăstrui, pe cea superioară verzi-închis, lucioase, pețioli cu suc lăptos. Arbore de talie mică, coroană sferică, tulpină ramificată de jos. Fruct cu aripile roșii, aproape paralele.

Jugastru dex online | sinonim

Jugastru definitie

Intrare: jugastru
jugastru 1 pl. -ștri substantiv masculin
jugastru 2 pl. -stri substantiv masculin