20 definiții pentru jugănire
JUGĂNÍ, jugănesc,
vb. IV.
Tranz. (
Pop.) A castra. –
Cf. jugan. JUGĂNÍRE s. f. (
Pop.) Acțiunea de a jugăni; castrare. –
V. jugăni. JUGĂNÍ, jugănesc,
vb. IV.
Tranz. (
Pop.) A castra. –
Cf. jugan. JUGĂNÍRE s. f. (
Pop.) Acțiunea de a jugăni; castrare. –
V. jugăni. JUGĂNÍ, jugănesc,
vb. IV.
Tranz. (Popular; cu privire la animale) A castra, a scopi. ♦ (Familiar, cu privire la oameni) A bate zdravăn, a pedepsi. Pe Șerpe, oameni buni, l-om jugăni cum trebuie. CAMILAR, N. I 329.
JUGĂNÍRE s. f. (Popular) Acțiunea de
a jugăni; castrare.
jugăní (a ~) (
pop.)
vb.,
ind. prez. 1
sg. și 3
pl. jugănésc,
imperf. 3
sg. jugăneá;
conj. prez. 3 să jugăneáscă
jugăníre (
pop.)
s. f.,
g.-d. art. jugănírii
jugăní vb., ind. prez. 1 sg. si 3 pl. jugănésc, imperf. 3 sg. jugăneá; conj. prez. 3 sg. și pl. jugăneáscă jugăníre s. f., g.-d. art. jugănírii A JUGĂNÍ ~ésc tranz. pop. (animale) A lipsi de glandele sexuale, făcând incapabil de a procrea; a castra; a scopi; a steriliza. /Din jugan jugănì v. a scoate testiculele la cai spre a-i face mai docili la tras.
*castréz v. tr. (lat. castrare). Privez de organele reproductive. – Pop. scopesc și scapețesc, la vite jugănesc, la păsărĭ claponesc.
jugănésc v. tr. (d. jugan). Castrez vite. V.
castrez. JUGĂNI vb. a castra, a scopi, a steriliza, (livr.) a emascula, (rar) a scapeți, (pop.) a întoarce, a stîrpi, (reg.) a bate, a curăți, a herclui, (Transilv. și nordul Olt.) a suci. (A~ un animal mascul.) JUGĂNIRE s. castrare, jugănit, scopire, scopit, sterilizare, (livr.) emasculație, evirație, (pop.) întoarcere, stîrpire, (reg.) batere, curățire, hereluire, (Transilv. și nordul Olt.) sucire. (~ unui armăsar.) jugăní, jugănesc, vb. tranz. – A castra. – Din jugan (cf. lat. jugum „bou sau cal castrat”) (Scriban, DEX, MDA). jugăní, jugănesc, vb. tranz. – A castra. – Din jugan [jug (< lat. iugum), cf. jugum „bou sau cal castrat” + -an].
Jugănire dex online | sinonim
Jugănire definitie
Intrare: jugăni
jugăni conjugarea a VI-a grupa a IV-a verb tranzitiv
Intrare: jugănire
jugănire substantiv feminin