Dicționare ale limbii române

2 intrări

9 definiții pentru jota

JÓTĂ, jote, s. f. Dans popular spaniol cu mișcări repezi și cu acompaniament de castaniete, la care perechile dansează față în față pe loc. [Pr.: ho-] – Din sp. jota.
JÓTĂ, jote, s. f. Dans popular spaniol cu mișcări repezi și cu acompaniament de castaniete, la care perechile dansează față în față pe loc. [Pr.: ho-] – Din sp. jota.
!jótă (hisp.) [j pron. h] s. f., g.-d. art. jótei; pl. jóte
jótă (dans) s. f. [j pron. sp. h]
JÓTĂ s.f. Dans popular spaniol cu mișcare repede și acompaniament de castaniete, la care perechile dansează față în față pe loc; melodia acestui dans. [Pron. ho-, var. (rar) hotă s.f. / < sp. jota].
JÓTĂ [HO-] s. f. dans popular spaniol de perechi, cu mișcare rapidă, la care perechile dansează față în față pe loc, în acompaniament de castaniete, chitară, tamburină etc.; melodia corespunzătoare. (< sp. jota)
jota s. f. (cuv. sp.) Dans popular spaniol (aragonez) în trei timpi ◊ „Un balet-pretext pentru mari trupe ale lumii de a demonstra eleganța cu care își poate permite un stil de dans clasic să absoarbă frumusețea violentă, orgolioasă a unei jota aragoneze, a unui zapateado andaluz, a unei seguidilla.” Săpt. 14 II 75 p. 5 [pron. hóta] (cf. fr. jota; DN3, DEX-S)
jotă (cuv. sp. [hota]), dans popular spaniol în măsură* de trei timpi, cu o mișcare rapidă. Când este scrisă pentru voce (1) folosește un tempo (2) mai lent. Are caracteristici regionale (j. valenciana, murciana, mahonesa). Cea mai cunoscută este j. aragoneză. (Ex. celebre, în creația lui Glinka și De Falla).
JOTA [hota] (cuv. sp.) Dans popular spaniol, de origine aragoneză, în măsură ternară și cu mișcare foarte vie, care se dansează cu acompaniament de chitară, castaniete, trainglu sau tamburină; melodie corespunzătoare acestui dans.

Jota dex online | sinonim

Jota definitie

Intrare: jotă
jotă substantiv feminin
  • pronunție: hotă
hotă substantiv feminin
Intrare: jota
jota