Dicționare ale limbii române

2 intrări

10 definiții pentru jonglare

JONGLÁ, jonglez, vb. I. Intranz. A arunca în aer și a prinde cu repeziciune și cu abilitate mai multe obiecte unul după altul. ♦ Fig. A folosi prompt și cu abilitate idei, cuvinte etc. – Din fr. jongler.
JONGLÁ, jonglez, vb. I. Intranz. A arunca în aer și a prinde cu repeziciune și cu abilitate mai multe obiecte unul după altul. ♦ Fig. A folosi prompt și cu abilitate idei, cuvinte etc. – Din fr. jongler.
JONGLÁ, jonglez, vb. I. Intranz. (Urmat de determinări introduse prin prep. «cu») A arunca în aer și a prinde cu repeziciune și cu abilitate mai multe obiecte unul după altul; fig. a fi foarte abil în mînuirea unor lucruri, idei, cuvinte. Jongla și acum cu frazele și cuvintele irezistibile. REBREANU, R. II 86. Jonglează cu corpii cerești, cum ar jongla cu niște mingi sau portocale. CARAGIALE, N. F. 149. Tranz. (Rar) Discuta cu pasiune jonglînd cu cinism cele mai îndrăznețe paradoxe. BART, E. 120.
jonglá (a ~) vb., ind. prez. 3 jongleáză
jonglá vb., ind. prez. 1 sg. jongléz, 3 sg. și pl. jongleáză
JONGLÁ vb. I. intr. A mânui cu abilitate mai multe obiecte (aruncându-le în aer și prinzându-le cu repeziciune etc.). ♦ (Fig.) A mânui abil idei, cuvinte etc. [< fr. jongler].
JONGLÁ vb. intr. a mânui cu abilitate mai multe obiecte (aruncându-le în aer și prinzându-le cu repeziciune etc.). ◊ (fig.) a mânui abil idei, cuvinte etc. (< fr. jongler)
A JONGLÁ ~éz intranz. 1) A lansa și a prinde alternativ și cu multă iscusință mai multe obiecte care își intersectează traiectoria de zbor. 2) fig. A folosi cu multă îndemânare și dezinvoltură cuvinte, expresii, maxime, date, cifre. [Sil. jon-gla] /<fr. jongler
jonglà v. 1. a face măestrii de scamatori; 2. fig. a se purta ca un jongler.
* jongléz v. intr. (fr. jongler, d. lat. joculari, a glumi). Arunc în sus obiecte și le prin cu îndemănare, învîrtesc o lampă fără să se stingă, rostogolesc fără să cadă un cerc pe o umbrelă ș.a. Fig. Înșel, fac pe șarlatanu: a jongla în politică. Mă joc, nu mă tem de: a jongla cu dificultățile, cu o știință.

Jonglare dex online | sinonim

Jonglare definitie

Intrare: jongla
jongla conjugarea a II-a grupa I verb intranzitiv
Intrare: jonglare
jonglare infinitiv lung