Dic╚Ťionare ale limbii rom├óne

2 intr─âri

17 defini╚Ťii pentru jinduire

JINDU├Ź, jinduiesc, vb. IV. 1. Tranz. ╚Öi intranz. A dori ceva ├«n mod intens; a r├óvni, a pofti. 2. Refl. (├Änv.) A regreta. ÔÇô Din sl. ┼żendati.
JINDU├ŹRE, jinduiri, s. f. Faptul de a jindui; dorin╚Ť─â intens─â, poft─â, jinduial─â. ÔÇô V. jindui.
JINDU├Ź, jinduiesc, vb. IV. 1. Tranz. ╚Öi intranz. A dori ceva ├«n mod intens; a r├óvni, a pofti. 2. Refl. (├Änv.) A regreta. ÔÇô Din sl. ┼żendati.
JINDU├ŹRE, jinduiri, s. f. Faptul de a jindui; dorin╚Ť─â intens─â, poft─â, jinduial─â. ÔÇô V. jindui.
JINDU├Ź, jinduiesc, vb. IV. Tranz. A dori ├«n mod intens, a pofti cu t─ârie, a r├«vni; a t├«nji, a fi ahtiat dup─â ceva. Mul╚Ťi ochi au jinduit-o; ea, a╚Ö, n-aude, nu vede. DELAVRANCEA, S. 9. ÔŚŐ Intranz. (Construit mai ales cu prep. ┬źdup─â┬╗, ┬źla┬╗) Bragagii ╚Öi salepgii... ├«╚Öi strigau pe isonul de datin─â marfa la care jinduiau c├«╚Ťiva b─âie╚Ťoi. C. PETRESCU, A. R. 8. B─âtr├«nelul acesta, care jinduise toat─â via╚Ťa dup─â un fecior, ├«╚Öi ag─â╚Ťase inima de Manlache. POPA, V. 113.
JINDU├ŹRE s. f. Faptul de a jindui; dorin╚Ť─â intens─â, poft─â.
jindu├ş (a ~) (a r├óvni) vb., ind. prez. 1 sg. ╚Öi 3 pl. jindui├ęsc, imperf. 3 sg. jindui├í; conj. prez. 3 s─â jindui├ísc─â
jindu├şre (dorin╚Ť─â) s. f., g.-d. art. jindu├şrii; pl. jindu├şri
jindu├ş vb., ind. prez. 1 sg. ╚Öi 3 pl. jindui├ęsc imperf. 3 sg. jindui├í; conj. prez.3 sg. ╚Öi pl. jindui├ísc─â
jindu├şre s. f., g.-d. art. jindu├şrii; pl. jindu├şri
JINDU├Ź vb. 1. v. aspira. 2. v. ahtia. 3. v. dori. 4. a r├óvni, a t├ónji. (~ dup─â un c─âmin.) 5. v. l─âcomi.
JINDU├ŹRE s. jind, poft─â. (Se uit─â cu ~ la...)
A JINDU├Ź ~i├ęsc 1. tranz. A dori, a vrea foarte mult; a r├óvni; a pofti. 2. intranz. A avea jind; a pretinde s─â acapareze ceva str─âin; a r├óvni. /<sl. ┼żendati
jindu├Č v. 1. a-i duce jindul, a pofti la ceva; 2. a (se) lipsi de toate. [Slav. Jß║╝DATI, a-i fi sete, foame, a pofti].
jindu─ş├ęsc v. tr. (d. jind). Doresc mult, poftesc mult (o m├«ncare, o ha─şn─â).
JINDUI vb. 1. a aspira, a dori, a n─âzui, a pofti, a pretinde, a r├«vni, a tinde, a ╚Ťinti, a urm─âri, a visa, a viza, (rar) a st─ârui, (├«nv. ╚Öi reg.) a n─âsli, (reg.) a n─âduli, (prin Transilv. ╚Öi Mold.) a b─âr─âni, (├«nv.) a a╚Ťinti, a bate, a jelui, a n─âd─âjdui. (Nu ~ s─â fie un geniu.) 2. a se ahtia, a dori, a r├«vni. (~ dup─â...) 3. a dori, a pofti, a r├«vni, a voi, a vrea, (├«nv.) a de╚Öidera, a iubi, a jelui, a poftisi. (De mult─â vreme ~ s─â...) 4. a r├«vni, a t├«nji. (~ dup─â un c─âmin.) 5. a se l─âcomi, a r├«vni, (├«nv.) a zavistui. (~ la bunul altuia.)
JINDUIRE s. jind, poft─â. (Se uit─â cu ~ la...)

Jinduire dex online | sinonim

Jinduire definitie

Intrare: jindui
jindui verb grupa a IV-a conjugarea a VI-a
Intrare: jinduire
jinduire substantiv feminin