Dic╚Ťionare ale limbii rom├óne

12 defini╚Ťii pentru jilip

JIL├ŹP, jilipuri, s. n. Construc╚Ťie ├«n form─â de jgheab, f─âcut─â din p─âm├ónt, din b├órne, din beton etc. pe versantele cu pante ale mun╚Ťilor ╚Öi dealurilor, folosit─â pentru scoaterea, prin alunecare, a bu╚Ötenilor t─âia╚Ťi din p─âdure. ÔÇô Din magh. zsilip.
JIL├ŹP, jilipuri, s. n. Construc╚Ťie ├«n form─â de jgheab, f─âcut─â din p─âm├ónt, din b├órne, din beton etc. pe versantele cu pante ale mun╚Ťilor ╚Öi dealurilor, folosit─â pentru scoaterea, prin alunecare, a bu╚Ötenilor t─âia╚Ťi din p─âdure. ÔÇô Din magh. zsilip.
JIL├ŹP, jilipuri, s. n. Construc╚Ťie ├«n form─â de canal descoperit, f─âcut─â din b├«rne ╚Öi sc├«nduri sau s─âpat─â ├«n p─âm├«nt pe pov├«rni╚Öul unei coaste, pe care alunec─â la vale bu╚Ötenii t─âia╚Ťi ├«n p─âdurile din regiunea de munte; jgheab. De c─âtr─â valea ├«nalt─â a muntelui venea ├«n curmezi╚Öul drumului jilipul sec, pe care, unul dup─â altul, fulgerau cu tunet ├«n─âbu╚Öit bu╚Ötenii. SADOVEANU, O. A. II 206.
jil├şp s. n., pl. jil├şpuri
jil├şp s. n., pl. jil├şpuri
JIL├ŹP s. scoc, uluc, (reg.) riz, rol. (~ pentru deplasarea ├«n pant─â a lemnelor, ├«n exploat─âri.)
JIL├ŹP ~uri n. Construc╚Ťie ├«n form─â de jgheab pe care se scot, prin alunecare, bu╚Ötenii din p─âdure. /<ung. szilip
jilip n. Tr. st─âvilar de moar─â. [Ung. ZSILIP].
jilip n., pl. ur─ş ╚Öi e (ung. szilip. V. jgheab). Vest. ╚śan╚Ť or─ş jgheab de deriva╚Ťiune la o moar─â sa┼ş ca s─â se scurg─â apa unu─ş izvor sa┼ş ca s─â alunece din munte bu╚Öteni─ş t─â─ş╚Ť─ş. V. bijo─ş, ╚Ťu╚Ťuro─ş.
JILIP s. scoc, uluc, (reg.) riz, rol. (~ pentru deplasarea în pantă a lemnelor în exploatări.)
jil├şp, jilipuri, (jlip, jlibd, ╚Ölip), s.n. ÔÇô (reg.) 1. Jgheabul pe care curge apa la moar─â (ALR, 1956: 155). Por╚Ťiune f─âcut─â din sc├ónduri, de la stavil─â p├ón─â la moar─â, pe care vine apa; uluc (Felecan, 1983). (Trans. Nord). 2. Construc╚Ťie solid─â, fix─â, utilizat─â pentru scoaterea din p─âdure a lemnului rotund: ÔÇ×Jilipurile se confec╚Ťionau din lemn decojit, suspendate pe st├ólpi puternici, ├«nfip╚Ťi ├«n p─âm├ónt sau ancorate direct pe p─âm├ónt. Prin forma trapezoidal─â ├«n sec╚Ťiune, precum ╚Öi prin ├«nclinare, ele permiteau curgerea apei ╚Öi alunecarea lemnuluiÔÇŁ (D─âncu╚Ö, 1996: 66). ÔÇô Din magh. zsilip ÔÇ×st─âvilar; ecluz─âÔÇŁ (╚ś─âineanu, Scriban, DEX, MDA).
jil├şp, -uri, (jlip, jlibd, ╚Ölip), s.n. ÔÇô 1. Jgheabul pe care curge apa la moar─â (ALR 1956: 155). Por╚Ťiune f─âcut─â din sc├ónduri, de la stavil─â p├ón─â la moar─â, pe care vine apa; uluc (Felecan 1983). Termen atestat doar ├«n nordul Transilvaniei (ALR 1956). 2. Construc╚Ťie solid─â, fix─â, utilizat─â pentru scoaterea din p─âdure a lemnului rotund: ÔÇ×Jilipurile se confec╚Ťionau din lemn decojit, suspendate pe st├ólpi puternici, ├«nfip╚Ťi ├«n p─âm├ónt sau ancorate direct pe p─âm├ónt. Prin forma trapezoidal─â ├«n sec╚Ťiune, precum ╚Öi prin ├«nclinare, ele permiteau curgerea apei ╚Öi alunecarea lemnuluiÔÇŁ (D─âncu╚Ö 1996: 66). ÔÇô Din magh. zsilip ÔÇ×st─âvilar; ecluz─âÔÇŁ.

Jilip dex online | sinonim

Jilip definitie

Intrare: jilip
jilip substantiv neutru