Dic╚Ťionare ale limbii rom├óne

2 intr─âri

23 defini╚Ťii pentru jenat

JEN├ü, jenez, vb. I. 1. Tranz. (Despre obiecte de ├«mbr─âc─âminte sau ├«nc─âl╚Ť─âminte) A str├ónge, a ap─âsa, a roade; a sup─âra. ÔÖŽ Fig. A st├ónjeni, a deranja, a incomoda. 2. Refl. A avea un sentiment de re╚Ťinere fa╚Ť─â de ceva; a se ru╚Öina; a se sfii. ÔÇô Din fr. g├¬ner.
JEN├üT, -─é, jena╚Ťi, -te, adj. St├ónjenit, stingherit; ├«ncurcat2; penibil, ru╚Öinat. ÔÖŽ (Rar) Care dovede╚Öte jen─â. ÔÇô V. jena. Cf. fr. g├¬n├ę.
JEN├ü, jenez, vb. I. 1. Tranz. (Despre obiecte de ├«mbr─âc─âminte sau ├«nc─âl╚Ť─âminte) A str├ónge, a ap─âsa, a roade; a sup─âra. ÔÖŽ Fig. A st├ónjeni, a deranja, a incomoda. 2. Refl. A avea un sentiment de re╚Ťinere fa╚Ť─â de ceva; a se ru╚Öina; a se sfii. ÔÇô Din fr. g├¬ner.
JEN├üT, -─é, jena╚Ťi, -te, adj. St├ónjenit, stingherit; ├«ncurcat2; penibil, ru╚Öinat. ÔÖŽ (Rar) Care dovede╚Öte jen─â. ÔÇô V. jena. Cf. fr. g├¬n├ę.
JEN├ü, jenez, vb. I. 1. Tranz. (Despre obiecte de ├«mbr─âc─âminte sau de ├«nc─âl╚Ť─âminte) A ├«mpiedica mi╚Öc─ârile unei p─âr╚Ťi a corpului, a ap─âsa, a roade (nefiind croit pe m─âsur─â). M─â jeneaz─â gulerul. M─â jeneaz─â pantoful. ÔÖŽ Fig. A st├«njeni, a stingheri, a deranja, a incomoda. O indiferen╚Ť─â... care pe Maria... o jeneaz─â. C. PETRESCU, ├Ä. II 57. 2. Refl. (Despre persoane) A sim╚Ťi jen─â, ru╚Öine, a se sfii. Domni╚Öoara... nu s-a jenat de loc ╚Öi a pl├«ns. SAHIA, N. 180. Dan se jena-ntotdeauna s─â cear─â-nainte [bani]. VLAHU╚Ü─é, O. A. III 29.
JEN├üT, -─é, jena╚Ťi, -te, adj. Care ├«ncearc─â un sentiment de jen─â, care nu se simte la largul lui; st├«njenit, stingherit, ru╚Öinat. ╚śedea cu ochii ├«n farfurie ╚Öi asculta jenat. REBREANU, R. I 38. Mihai t─âcea jenat de p├«cla aceea de ne├«n╚Ťelegere. D. ZAMFIRESCU, R. 30. ÔÖŽ Care se explic─â printr-un sentiment de jen─â, care dovede╚Öte jen─â. Avea mi╚Öc─ârile jenate ╚Öi nesigure. VLAHU╚Ü─é, O. A. III 11.
jená (a ~) vb., ind. prez. 3 jeneáză
jen├í vb., ind. prez. 1 sg. jen├ęz, 3 sg. ╚Öi pl. jene├íz─â
JENÁ vb. 1. v. deranja. 2. v. împiedica. 3. v. supăra. 4. v. sfii.
JENÁT adj. 1. v. stingherit. 2. rușinat.
Jenat Ôëá nestingherit, nest├ónjenit
JEN├ü vb. I. 1. tr. (Despre obiecte de ├«mbr─âc─âminte sau ├«nc─âl╚Ť─âminte) A roade, a str├ónge, a ap─âsa. ÔÖŽ (Fig.) A st├ónjeni, a sup─âra, a incomoda; (sport) a ├«mpiedica. 2. refl. A se sfii. [< fr. g├¬ner].
JENÁT, -Ă adj. Stânjenit, stingherit, rușinat. [< jena].
JEN├ü vb. I. tr. (despre obiecte de ├«mbr─âc─âminte sau ├«nc─âl╚Ť─âminte) a roade, a str├ónge, a ap─âsa. ÔŚŐ (fig.) a st├ónjeni, a incomoda; (sport) a ├«mpiedica. II. refl. a se sfii. (< fr. g├¬ner)
A JEN├ü m─â ~├ęz tranz. 1) A face s─â se jeneze; a st├ónjeni; a stingheri; a incomoda. 2) (despre ├«nc─âl╚Ť─âminte ╚Öi ├«mbr─âc─âminte) A ├«ncurca la mi╚Öcare, cauz├ónd jen─â fizic─â; a sup─âra; a deranja; a incomoda. /<fr. g├¬ner
A SE JEN├ü ~├ęz intranz. (despre persoane) A fi cuprins de jen─â; a se ru╚Öina; a se sfii; a se stingheri; a se st├ónjeni; a se intimida. /<fr. g├¬ner
jen├á V. 1. a (se) constr├ónge; 2. a str├ónge, vorbind de ├«nc─âl╚Ť─âminte.
jenat a. 1. care simte jen─â; 2. lipsit de bani.
* jen├ít, -─â adj. Care e ├«n jen─â: a fi jenat ├«n ni╚Öte ha─şne. Fig. ├Äncurcat, incomodat: a fi jenat ├«ntrÔÇÖo societate. Lipsit de ban─ş, str├«mtorat.
jen├ęz v. tr. (fr. g├¬ner, d. g├¬ne, jen─â). Constr├«ng mi╚Öc─ârile corpulu─ş, str├«ng: un guler str├«mt jeneaz─â respira╚Ťiunea, te jeneaz─â. Fig. ├Ämpedec, ├«ncurc, st├«njinesc: aceast─â lege jeneaz─â industria, prezen╚Ťa lu─ş m─â jeneaz─â.
JENA vb. 1. a deranja, a incomoda, a încurca, a stingheri, a stînjeni, a supăra, a tulbura, (livr.) a conturba, a importuna, (rar) a sinchisi, (pop.) a zăticni, (Mold. și Bucov.) a zăhăi, (înv.) a sminti. (Te rog să nu-l ~ de la lucru; să nu fie ~ de nimeni.) 2. a împiedica, a stingheri, a stînjeni. (Îl ~ în mișcări.) 3. a supăra. (Îl ~ ficatul.) 4. a se rușina, a se sfii, (înv. și reg.) a se stînjeni, (înv.) a se scandăli, a se stidi, (reg. fig.) a se teși. (Hai, nu te ~, spune!)
JENAT adj. 1. ├«ncurcat, stingherit, st├«njenit, (rar) str├«mtorat. (Se sim╚Ťea ~.) 2. ru╚Öinat. (Un om ~.)
JENA [j├ęna], ora╚Ö ├«n partea central-estic─â a Germaniei (Turingia), la E de Erfurt, pe r├óul Saale; 100,4 mii loc. (1993). Mecanic─â de precizie; ind. electronic─â, optiv─â (uzinele ÔÇ×Carl ZeissÔÇŁ) ╚Öi chimico-farmaceutic─â. Fabric─â de sticl─â (lentile, sticl─ârie de laborator). Universitate (1557). Planetariu. Gr─âdin─â botanic─â. Biserica Sankt Michael (1390-1506); prim─ârie (1775). Muzee. Men╚Ťionat documentar pentru prima oar─â ├«ntre 881 ╚Öi 899; statut de ora╚Ö din 1284. ├Än apropierea ora╚Öului, la 14 oct. 1806, armatele franceze conduse de Napoleon I au ├«nvins armatele prusiene, conduse de prin╚Ťul de Hohenhole. ÔŚŐ Sticla de J. = sticl─â de bun─â calitate, av├ónd rezisten╚Ť─â m─ârit─â la c─âldur─â ╚Öi ╚Öocuri, cu aplica╚Ťii ├«n domeniul chimiei (termometre), al opticii (lentile), industrial ori de uz casnic. Produs─â pentru prima oar─â de chimistul german F.O. Schott, care, ├«mpreun─â cu E. Abbe ╚Öi C. Zeiss, a ├«ntemeiat la J. un atelier de sticl─ârie (1884).

Jenat dex online | sinonim

Jenat definitie

Intrare: jenat
jenat adjectiv
Intrare: jena
jena verb grupa I conjugarea a II-a