Dicționare ale limbii române

11 definiții pentru jadeit

JADEÍT, jadeite, s. n. Varietate de jad compusă din silicat natural de sodiu și aluminiu compact, verzui sau albicios, folosită în arta decorativă. – Din fr. jadéite.
JADEÍT, jadeite, s. n. Varietate de jad compusă din silicat natural de sodiu și aluminiu compact, verzui sau albicios, utilizată în arta decorativă. – Din fr. jadéite.
jadeít s. n., pl. jadeíte
jadeít s. n., pl. jadeíte
JADEÍT s. (MIN.) jad.
JADEÍT s.n. Varietate de jad cu pete și striații în culori vii și strălucitoare. [Pron. -de-it, pl. -te. / < fr. jadéite].
JADEÍT s. n. jad verzui sau albicios, cu luciu sticlos, folosit în arta decorativă. (< fr. jadéite)
JADEÍT ~e n. Varietate de jad, de culoare verzuie sau albicioasă. /<fr. jadéite
JADEIT s. (MIN.) jad.
jadeít s. n. ◊ „La ultima licitație de pietre prețioase din capitala Birmaniei, cel mai mare interes l-au stârnit obiectele din jadeit, varietate rară a nefritului [...]” Sc. 12 III 81 p. 5 (din fr. jadéite)
JADEÍT (< fr. {i}) s. n. Silicat natural de sodiu și aluminiu din grupa piroxenilor monoclinici, compact, verzui sau albicios, sticlos, întâlnit în roci metamorfice alcaline sau în formațiuni metasomatice de contact; formează mase granulare compacte sau agregate fibroase fine. Utilizat în timpurile preistorice la confecționarea uneltelor și armelor, iar, mai târziu, în arta decorativă, inclusiv a bijuteriilor.

Jadeit dex online | sinonim

Jadeit definitie

Intrare: jadeit
jadeit substantiv neutru