Dic╚Ťionare ale limbii rom├óne

9 defini╚Ťii pentru jacard

JAC├üRD, (1) jacarde, (2) jacarduri, s. n. 1. Dispozitiv special, montat la r─âzboaiele de ╚Ťesut, care serve╚Öte la ob╚Ťinerea unor ╚Ťes─âturi cu anumite desene complicate. 2. ╚Ües─âtur─â ob╚Ťinut─â cu ajutorul acestui dispozitiv. ÔÇô Din fr. jacquard.
JAC├üRD, jacarde, s. n. Dispozitiv special, montat la r─âzboaiele de ╚Ťesut, care serve╚Öte la ob╚Ťinerea unor ╚Ťes─âturi cu anumite desene complicate. ÔŚŐ ╚Ües─âtur─â ob╚Ťinut─â cu ajutorul acestui dispozitiv. ÔÇô Din fr. jacquard.
JAC├üRD, jacarde, s. n. Dispozitiv format dintr-un sistem de ace orizontale cu ochiuri, sfori ╚Öi cu╚Ťite, montat la r─âzboaiele care trebuie s─â produc─â ╚Ťes─âturi cu desene complicate.
jac├írd s. n., pl. (dispozitive) jac├írde / (╚Ťes─âturi) jac├írduri
jacárd s. n., pl. jacárde
JAC├üRD s.n. Dispozitiv compus dintr-o serie de ace orizontale cu ochiuri, montat la r─âzboaiele mecanice de ╚Ťesut, care produce ╚Ťes─âturi cu desene complicate. [Pl. -de, -duri. / cf. Jacquard ÔÇô inventatorul r─âzboiului mecanic de ╚Ťesut].
JAC├üRD s. n. 1. dispozitiv din ace orizontale cu ochiuri, montat la r─âzboaiele mecanice de ╚Ťesut, care produce ╚Ťes─âturi cu desene complicate. 2. ╚Ťes─âtur─â cu ajutorul acestui dispozitiv. 3. tricot executat la ma╚Öin─â sau de m├ón─â care imit─â ╚Ťes─âtura jacard (2). (< fr. jacquard)
JAC├üRD ~e n. Mecanism la r─âzboiul de ╚Ťesut care formeaz─â rostul la ╚Ťes─âturile cu desene complicate. /<fr. jacquard
JACQUARD [jak├í:r] (< fr.; {s} n. pr. Jacquard) s. n. Dispozitiv special al r─âzboaielor de ╚Ťesut, folosit pentru ob╚Ťinerea ╚Ťes─âturilor cu leg─âtur─â complicat─â, prin comandarea individual─â a fiec─ârui fir de urzeal─â ├«n opera╚Ťia de formare a rostului. ÔÖŽ ╚Ües─âtur─â J. = ╚Ťes─âtur─â ob╚Ťinut─â cu ajutorul acestui dispozitiv.

Jacard dex online | sinonim

Jacard definitie

Intrare: jacard (dispozitiv)
jacard 1 pl. -e substantiv neutru
Intrare: jacard (╚Ťes─âtur─â)
jacard 2 pl. -uri substantiv neutru