Dicționare ale limbii române

9 definiții pentru jacard

JACÁRD, (1) jacarde, (2) jacarduri, s. n. 1. Dispozitiv special, montat la războaiele de țesut, care servește la obținerea unor țesături cu anumite desene complicate. 2. Țesătură obținută cu ajutorul acestui dispozitiv. – Din fr. jacquard.
JACÁRD, jacarde, s. n. Dispozitiv special, montat la războaiele de țesut, care servește la obținerea unor țesături cu anumite desene complicate. ◊ Țesătură obținută cu ajutorul acestui dispozitiv. – Din fr. jacquard.
JACÁRD, jacarde, s. n. Dispozitiv format dintr-un sistem de ace orizontale cu ochiuri, sfori și cuțite, montat la războaiele care trebuie să producă țesături cu desene complicate.
jacárd s. n., pl. (dispozitive) jacárde / (țesături) jacárduri
jacárd s. n., pl. jacárde
JACÁRD s.n. Dispozitiv compus dintr-o serie de ace orizontale cu ochiuri, montat la războaiele mecanice de țesut, care produce țesături cu desene complicate. [Pl. -de, -duri. / cf. Jacquard – inventatorul războiului mecanic de țesut].
JACÁRD s. n. 1. dispozitiv din ace orizontale cu ochiuri, montat la războaiele mecanice de țesut, care produce țesături cu desene complicate. 2. țesătură cu ajutorul acestui dispozitiv. 3. tricot executat la mașină sau de mână care imită țesătura jacard (2). (< fr. jacquard)
JACÁRD ~e n. Mecanism la războiul de țesut care formează rostul la țesăturile cu desene complicate. /<fr. jacquard
JACQUARD [jaká:r] (< fr.; {s} n. pr. Jacquard) s. n. Dispozitiv special al războaielor de țesut, folosit pentru obținerea țesăturilor cu legătură complicată, prin comandarea individuală a fiecărui fir de urzeală în operația de formare a rostului. ♦ Țesătură J. = țesătură obținută cu ajutorul acestui dispozitiv.

Jacard dex online | sinonim

Jacard definitie

Intrare: jacard (dispozitiv)
jacard 1 pl. -e substantiv neutru
Intrare: jacard (țesătură)
jacard 2 pl. -uri substantiv neutru