Dicționare ale limbii române

2 intrări

19 definiții pentru j

J, j, s. m. 1. A treisprezecea literă a alfabetului limbii române. 2. Sunet notat cu această literă (consoană fricativă prepalatală sonoră). [Pr.: je, jî. – Pl. și: (1, n.) j-uri]
JOULE, jouli, s. m. Unitate de măsură a energiei, egală cu lucrul mecanic efectuat de forța de un newton, când punctul ei de aplicație se deplasează cu un metru în direcția și în sensul forței. [Pr.: jul] – Din fr., engl. joule.
J s. m. invar. A treisprezecea literă a alfabetului limbii române; sunet notat cu această literă (consoană fricativă prepalatală sonoră (4)). [Pr.: je]
JOULE, jouli, s. m. Unitate de măsură a energiei, egală cu lucrul mecanic efectuat de forța de un newton, când punctul ei de aplicație se deplasează cu un metru în direcția și în sensul forței. [Pr.: jul] – Din fr., engl. joule.
J s. m. invar. A douăsprezecea literă a alfabetului și sunetul corespunzător; este o consoană fricativă palatală, sonoră. – Pronunțat: je.
JOULE, jouli, s. m. (Fiz.) Unitate de măsură a energiei și a lucrului mecanic, egală cu lucrul mecanic efectuat de forța de un newton cînd punctul ei de aplicație se deplasează cu un metru în direcția și sensul forței. – Pronunțat: jul.
JUL s. m. v. joule.[1]
j1 (literă) [cit. je / jî] s. m. / s. n., pl. j / j-uri
j2 (sunet) [cit. jî], pl. j
!joule (fr.) [pron. jul] (jou-le) s. m., pl. jouli; simb. J
J, j s. m. invar. [cit. je]
joule s. m. [pron. engl. giul / fr. jul], pl. jouli; simb. J
JOÚLE s. (FIZ.) wattsecundă.
JOULE s.m. Unitate de energie și de lucru mecanic, egală cu lucrul mecanic efectuat de forța de un newton care își deplasează punctul de aplicație cu un metru. [Pron. jul. / < fr., engl. joule, cf. J. P. Joule – fizician englez].
JOULE (Pron.: giul, jul) s. m. unitate de măsură a energiei egală cu lucrul mecanic efectuat de forța de un newton care își deplasează punctul de aplicație pe distanța de 1 m. (< fr., engl. joule)
JOULE [pr.: fr. jul, engl. giul] ~i m. Unitate de măsură a energiei, egală cu lucrul mecanic efectuat de forța unui newton. /<engl. joule
J m. a zecea literă a alfabetului.
J m. A zecea literă a alfabetuluĭ latin. La Romanĭ el se pronunța ĭ și forma diftong cu a, e, i, o, u (și pînă în evu mediŭ nu diferea în formă de I), la Italienĭ, Germanĭ și Slavĭ se pronunță ca ĭ la Spaniolĭ ca h, ĭar la Portughejĭ, Francejĭ și Românĭ ca j (= ž al Slavilor orĭ al Ungurilor).
J s. m. invar. 1. A treisprezecea literă a alfabetului limbii române; sunetul notat cu această literă (consoană fricativă prepalatală sonoră). 2. (METR.) Simbol pentru joule. 3. (EC.) Curba j = teorie economică semnificând descrierea unui impact preconizat al devalorizării monedei asupra balanței comerciale naționale.

J dex online | sinonim

J definitie

Intrare: j
j substantiv masculin invariabil substantiv neutru
  • pronunție: je, jî
Intrare: joule
J simbol
joule substantiv masculin
  • silabisire: jou-le
  • pronunție: jul