Dic╚Ťionare ale limbii rom├óne

2 intr─âri

18 defini╚Ťii pentru izvodire

IZVOD├Ź, izvodesc, vb. IV. (├Änv.) 1. Tranz. A crea, a face, a inventa. ÔÖŽ (Rar) A descoperi. 2. Tranz. A alc─âtui, a compune, a redacta; a scrie. 3. Refl. A se contura, a ap─ârea, a lua fiin╚Ť─â. ÔÇô Din sl. izvoditi ÔÇ×a extrage, a traduceÔÇŁ.
IZVOD├ŹRE, izvodiri, s. f. (├Änv.) Ac╚Ťiunea de a (se) izvodi ╚Öi rezultatul ei. ÔÇô V. izvodi.
IZVOD├Ź, izvodesc, vb. IV. (├Änv.) 1. Tranz. A crea, a face, a inventa. ÔÖŽ (Rar) A descoperi. 2. Tranz. A alc─âtui, a compune, a redacta; a scrie. 3. Refl. A se contura, a ap─ârea, a lua fiin╚Ť─â. ÔÇô Din sl. izvoditi ÔÇ×a extrage, a traduceÔÇŁ.
IZVOD├ŹRE, izvodiri, s. f. (├Änv.) Ac╚Ťiunea de a (se) izvodi ╚Öi rezultatul ei. ÔÇô V. izvodi.
IZVOD├Ź, izvodesc, vb. IV. (├Änvechit ╚Öi, azi, regional) Tranz. A crea, a concepe, a face; a inventa, a scorni, a pl─âsmui. Fata cosea la gherghef ╚Öi Iord─âcheoaia se apropie de ea:... Cum izvode╚Öti matale singuric─â frumuse╚Ťea asta? SANDU-ALDEA, D. N. 192. Nu c─âuta c─â m─â vezi g├«rbov─â ╚Öi strem╚Ťuroas─â, dar, prin puterea ce-mi este dat─â, ╚Ötiu dinainte ceea ce au de g├«nd s─â izvodeasc─â puternicii p─âm├«ntului. CREANG─é, P. 190. Aron-voievod... izvodi ca de tot omul din ╚Ťar─â s─â se dea c├«te un bou. B─éLCESCU, O. II 26. ÔŚŐ Absol. Nu t─âg─âdui, nu izvodi, nu min╚Ťi. NEGRUZZI S. III 493. ÔÖŽ (Rar) A descoperi. (Refl. pas.) De vreo dou─â-trei zile s-au izvodit ni╚Öte b─âi p─â dinafar de por╚Ťile Astrahanului. GORJAN, H. IV 37. 2. Tranz. A alc─âtui, a compune, a redacta, a scrie. (Absol.) (Paraponisitul, dup─â ce a cetit o peti╚Ťie compus─â de el): Cunoa╚Öte╚Ťi multe condeie carele s─â poat─â izvodi a╚Öa de ╚Ťun╚Ťurliu (= dibaci, iste╚Ť)? ALECSANDRI, T. I 379. 3. Refl. A se contura, a ap─ârea. Nu era un iaz ca ori╚Öicare; pentru c─â pe fa╚Ťa lui nu se izvodea, niciodat─â, nici o und─â. GALACTION, O. I 44. ╚śi-n fa╚Ť─â i se izvodise parc─â tot amarul neamului s─âu, a╚Öa-i era de ├«ndurerat─â c─âut─âtura ochilor. MIRONESCU, S. A. 31.
IZVOD├ŹRE, izvodiri, s. f. (├Änvechit ╚Öi arhaizant) Ac╚Ťiunea de a (se) izvodi ╚Öi rezultatul ei.
izvod├ş (a ~) (├«nv.) vb., ind. prez. 1 sg. ╚Öi 3 pl. izvod├ęsc, imperf. 3 sg. izvode├í; conj. prez. 3 s─â izvode├ísc─â
izvod├şre (├«nv.) s. f., g.-d. art. izvod├şrii; pl. izvod├şri
izvod├ş vb., ind. prez. 1 sg. ╚Öi 3 pl. izvod├ęsc, imperf. 3 sg. izvode├í; conj. prez. 3 sg. ╚Öi pl. izvode├ísc─â
izvod├şre s. f., g.-d. art. izvod├şrii; pl. izvod├şri
IZVOD├Ź vb. v. afla, alc─âtui, compila, compune, concepe, copia, crea, descoperi, elabora, face, g─âsi, g├óndi, imagina, inten╚Ťiona, inventa, ├«ntocmi, n─âscoci, pl─ânui, pl─âsmui, proiecta, realiza, redacta, reproduce, scorni, scrie, t─âlm─âci, traduce, transcrie, transpune.
IZVOD├ŹRE s. v. alc─âtuire, compunere, concepere, creare, elaborare, imaginare, inventare, ├«ntocmire, n─âscocire, pl─ânuire, pl─âsmuire, proiectare, realizare, redactare, scornire, scriere, scris.
A IZVOD├Ź ~├ęsc tranz. ├«nv. 1) A crea ├«n imagina╚Ťie ├«n mod arbitrar; a n─âscoci; a ticlui; a fabrica; a broda; a inventa. 2) A descoperi prin munc─â creatoare; a n─âscoci; a scorni; a inventa. 3) livr. (texte) A formula ├«n scris; a scrie; a redacta. 4) A face s─â se izvodeasc─â; a profila; a contura; a desena; a zugr─âvi. /<sl. izvoditi
A SE IZVOD├Ź m─â ~├ęsc intranz. A se ├«nchega ├«n contururi precise; a c─âp─âta forme distinctive; a se contura; a se profila; a se desena. /<sl. izvoditi
izvod├Č v. 1. a n─âscoci: ╚Ötiu dinainte ce au de g├ónd s─â izvodeasc─â, puternicii p─âm├óntului CR.; 2. a copia, a desena: condeie care s─â poat─â izvodi a╚Öa AL.; 3. a proiecta, a pl─ânui: spuse tat─âlui ceea ce izvodise el s─â fac─â ISP. [Slav. IZVODITI, a scoate, a extrage].
izvod├ęsc v. tr. (vsl. iz-voditi, izvesti-izvedon, scot, extrag, d. voditi, a duce. V. do- ╚Öi ne-vedesc, ob-ad─â, pod-vad─â, po-vod, po-va╚Ť─â, pro-hodesc, vod─â). Scornesc, inventez, concep: a izvodi un lucru, un plan. Produc desemne originale de copiat. Lucrez pe p├«nz─â de cas─â un izvod la firu p├«nze─ş (ce─şa ce e diferit de a broda). ÔÇô Vech─ş ╚Öi a izvozi, a specifica, a ar─âta.
izvodi vb. v. AFLA. ALCĂTUI. COMPILA. COMPUNE. CONCEPE. COPIA. CREA. DESCOPERI. ELABORA. FACE. GĂSI. GÎNDI. IMAGINA. INTENȚIONA. INVENTA. ÎNTOCMI. NĂSCOCI. PLĂNUI. PLĂSMUI. PROIECTA. REALIZA. REDACTA. REPRODUCE. SCORNI. SCRIE. TĂLMĂCI. TRADUCE. TRANSCRIE. TRANSPUNE.
izvodire s. v. ALCĂTUIRE. COMPUNERE. CONCEPERE. CREARE. ELABORARE. IMAGINARE. INVENTARE. ÎNTOCMIRE. NĂSCOCIRE. PLĂNUIRE. PLĂSMUIRE. PROIECTARE. REALIZARE. REDACTARE. SCORNIRE. SCRIERE. SCRIS.

Izvodire dex online | sinonim

Izvodire definitie

Intrare: izvodi
izvodi verb grupa a IV-a conjugarea a VI-a
Intrare: izvodire
izvodire substantiv feminin