Dic╚Ťionare ale limbii rom├óne

2 intr─âri

14 defini╚Ťii pentru ivit

IV├Ź, ivesc, vb. IV. Refl. A se ar─âta, a ap─ârea (dintr-odat─â, pe nea╚Öteptate), a ie╚Öi la iveal─â, a se descoperi. ÔÇô Din sl. javiti.
IV├Ź, ivesc, vb. IV. Refl. A se ar─âta, a ap─ârea (dintr-o dat─â, pe nea╚Öteptate), a ie╚Öi la iveal─â, a se descoperi. ÔÇô Din sl. javiti.
IV├Ź, ivesc, vb. IV. Refl. A se ar─âta (pe nea╚Öteptate sau ie╚Öind dintr-un loc ascuns), a ap─ârea (dintr-o dat─â sau ├«nt├«ia oar─â), a ie╚Öi ├«n v─âzul tuturor. Stoluri de ra╚Ťe se iveau ├«n v─âzduh, ca ni╚Öte ciocane de lemn aruncate-n sus. ARGHEZI, P. T. 160. E duminic─â. Din vale Se ivesc r─âzle╚Ťi fl─âc─âi. CO╚śBUC, P. I 263. ├Äncepea a se ivi soarele dintre nori. CREANG─é, A. 34. C├«nd prin crengi s-a fi ivit Luna-n noaptea cea de var─â, Mi-i ╚Ťinea de subsuoar─â, Te-oi ╚Ťinea pe dup─â g├«t. EMINESCU, O. I 55. ÔÖŽ Tranz. (├Änvechit) A ar─âta. Fetele tinere ivesc fe╚Ťele rumene ca m─ârul prin obloanele deschise ale ferestrelor cu gratii. EMINESCU, N. 51.
!iv├ş (a se ~) vb. refl., ind. prez. 3 sg. se iv├ę╚Öte, imperf. 3 sg. se ive├í; conj. prez. 3 s─â se ive├ísc─â
iv├ş vb., ind. prez. 1 sg. ╚Öi 3 pl. iv├ęsc, imperf. 3 sg. ive├í; conj. prez. 3 sg. ╚Öi pl. ive├ísc─â
IV├Ź vb. 1. v. ap─ârea. 2. a ap─ârea, a se ar─âta, a pica, (├«nv. ╚Öi reg.) a se scocior├«, (├«nv.) a se sfeti. (Chiar atunci s-a ~ ╚Öi el.) 3. v. ├«nf─â╚Ťi╚Öa. 4. a ap─ârea, a se ar─âta, (├«nv.) a mijloci, (fig.) a ├«ncol╚Ťi, a se ├«nfiripa, a ├«nflori, a se na╚Öte. (Un z├ómbet s-a ~ pe fa╚Ťa lui.) 5. a ap─ârea, a se ar─âta, a se ├«nf─â╚Ťi╚Öa, a se revela, (├«nv. ╚Öi pop.) a se dezveli. (C├ómpia se ~ ├«n toat─â splendoarea ei.) 6. a ap─ârea, a se ar─âta, a ie╚Öi. (S-a ~ iarba.) 7. v. r─âs─âri. 8. a ap─ârea, a se ar─âta, a miji, (reg.) a (se) i╚Ťi, a (se) slomni. (Se ~ zorile.) 9. v. face. 10. v. st├órni. 11. v. produce. 12. a ap─ârea, a se declara. (S-a ~ o epidemie.)
A (se) ivi Ôëá a disp─ârea
A se ivi Ôëá a pieri
iv├ş (iv├ęsc, iv├şt), vb. ÔÇô 1. (├Änv.) A ar─âta, a demonstra. ÔÇô 2. (Refl.) A se ar─âta, a ap─ârea, a ie╚Öi la iveal─â. ÔÇô Megl. iav├ęs. Sl. javiti (Miklosich, Slaw. Elem., 53; Cihac, II, 152; Tiktin; DAR), cf. aieve. ÔÇô Der. iveal─â, s. f. (apari╚Ťie; prezen╚Ť─â).
A SE IV├Ź m─â iv├ęsc intranz. A-╚Öi face brusc apari╚Ťia; a se l─âsa v─âzut pe nea╚Öteptate; a ap─ârea; a se ar─âta; a se isca. /<sl. javiti
iv├Č v. 1. a ie╚Öi la lumin─â, a apare; 2. a scoate la iveal─â, a ar─âta: fetele tinere ivesc fe╚Ťele rumene EM. [Slav. ─ČAVITI, a ar─âta].
iv├ęsc (m─â) v. refl. (vsl. ─şaviti, a ar─âta. V. privesc, a─şevea). M─â ar─ât, apar, ├«ncep a m─â vedea: luna se ivi dintre braz─ş. ÔÇô Ma─ş vech─ş ╚Öi a se ─şuvi.
IVI vb. 1. a ap─ârea, a se ar─âta, a se vedea, a se z─âri, (italienism ├«nv.) a spunta. (Nu se ~ cu s─âpt─âm├«nile pe strad─â.) 2. a ap─ârea, a se ar─âta, a pica, (├«nv. ╚Öi reg.) a se scocior├«, (├«nv.) a se sfeti. (Chiar atunci s-a ~ ╚Öi el.) 3. a ap─ârea, a se ar─âta, a se ├«nf─â╚Ťi╚Öa, a se prezenta, a veni, (├«nv.) a se spune, (fam.) a se ├«nfiin╚Ťa. (S-a ~ la proces.) 4. a ap─ârea, a se ar─âta, (├«nv.) a mijloci, (fig.) a ├«ncol╚Ťi, a se ├«nfiripa, a ├«nflori, a se na╚Öte. (Un z├«mbet s-a ~ pe fa╚Ťa lui.) 5. a ap─ârea, a se ar─âta, a se ├«nf─â╚Ťi╚Öa, a se revela, (├«nv. ╚Öi pop.) a se dezveli. (C├«mpia se ~ ├«n toat─â splendoarea ei.) 6. a ap─ârea, a se ar─âta, a ie╚Öi. (S-a ~ iarba.) 7. a ap─ârea, a se ar─âta, a r─âs─âri, a se ridica. (S-a ~ luna.) 8. a ap─ârea, a se ar─âta, a miji, (reg.) a (se) i╚Ťi, a (se) slomni. (Se ~ zorile.) 9. a se face, a se l─âsa, a sosi, a veni. (C├«nd se ~ seara, pleac─â.) 10. a ap─ârea, a se isca, a ├«ncepe, a se porni, a se produce, a se st├«rni, (├«nv. ╚Öi reg.) a se scocior├«, (fig.) a se na╚Öte. (S-a ~ din senin o furtun─â.) 11. a ap─ârea, a interveni, a se ├«nt├«mpla, a se produce, a surveni. (A ~ o schimbare.) 12. a ap─ârea, a se declara. (S-a ~ o epidemie.)[1]
IV├ŹT, -─é, ivi╚Ťi, -te, adj. Care a ap─ârut, care s-a ivit. Problemele ivite ├«ntre timp... ÔÇô V. ivi.

Ivit dex online | sinonim

Ivit definitie

Intrare: ivi
ivi verb grupa a IV-a conjugarea a VI-a
Intrare: ivit
ivit