Dic╚Ťionare ale limbii rom├óne

13 defini╚Ťii pentru irlandez

IRLAND├ëZ, -─é, irlandezi, -e, s. m. ╚Öi f., adj. 1. S. m. ╚Öi f. Persoan─â care face parte din popula╚Ťia Irlandei sau este originar─â din Irlanda. 2. Adj. Care apar╚Ťine Irlandei sau irlandezilor (1), privitor la Irlanda ori la irlandezi. ÔÖŽ (Substantivat, f.) Limba irlandez─â. ÔÇô Din fr. irlandais.
IRLAND├ëZ, -─é, irlandezi, -e, s. m. ╚Öi f., adj. 1. S. m. ╚Öi f. Persoan─â care face parte din popula╚Ťia de baz─â a Irlandei sau care este originar─â din Irlanda. 2. Adj. Care apar╚Ťine Irlandei sau popula╚Ťiei ei, privitor la Irlanda sau la popula╚Ťia ei. ÔÖŽ (Substantivat, f.) Limba irlandez─â. ÔÇô Din fr. irlandais.
IRLAND├ëZ1, -─é, irlandezi, -e, adj. Care apar╚Ťine popula╚Ťiei de baz─â a Irlandei, din Irlanda, privitor la Irlanda. Literatura irlandez─â.
IRLAND├ëZ2, -─é, irlandezi, -e, s. m. ╚Öi f. Persoan─â care face parte din popula╚Ťia de baz─â a Irlandei sau este originar─â de acolo.
irland├ęz adj. m., s. m., pl. irland├ęzi; adj. f., s. f. irland├ęz─â, pl. irland├ęze
irland├ęz─â (limb─â) s. f., g.-d. art. irland├ęzei
irland├ęz s. m., adj. m., pl. irland├ęzi; f. sg. irland├ęz─â, g.-d. art. irland├ęzei, pl. irland├ęze
irland├ęz─â (limba) s. f., g.-d. art. irland├ęzei
IRLAND├ëZ, -─é adj., s. m. f. (locuitor) din Irlanda. ÔŚŐ (s. f.) limb─â celtic─â vorbit─â de irlandezi. (< fr. irlandais)
IRLAND├ëZ1 ~─â (~i, ~e) Care apar╚Ťine Irlandei sau popula╚Ťiei ei; din Irlanda. /<fr. Irlandais
IRLAND├ëZ2 ~─â (~i, ~e) m. ╚Öi f. Persoan─â care face parte din popula╚Ťia de baz─â a Irlandei sau este originar─â din Irlanda. /<fr. irlandais
IRLAND├ëZ─é f. mai ales art. Limba celtic─â vorbit─â de popula╚Ťia Irlandei. /<fr. irlandais
IRLAND├ëZ─é s. f. (cf. fr. irlandais): limb─â celtic─â vorbit─â de irlandezi, locuitorii Irlandei, ╚Öi de cei originari din Irlanda, locuind ├«n Anglia ╚Öi S.U.A. Odinioar─â, a fost r─âsp├óndit─â ├«n toata insula Eire. Primele texte ├«n limba irlandez─â sunt ni╚Öte inscrip╚Ťii din secolele al V-lea ╚Öi al VI-lea, notate cu caractere apropiate de runele scandinave ÔÇô cea mai veche scriere celtic─â. P├ón─â ├«n secolul al X-lea sunt semnalate pu╚Ťine documente ├«n limba irlandez─â (texte religioase ╚Öi glose la textele latine). ├Äncep├ónd cu secolul al XI-lea, a ap─ârut o literatur─â bogat─â, care rivaliza cu cea din Europa (romane de aventuri, epopei, c─âl─âtorii fantastice, poezie liric─â, opere de drept, de astronomie ╚Öi de medicin─â etc.). ├Än perioada ocupa╚Ťiei insulei Eire de c─âtre englezi (secolele al XII-lea ÔÇô al XX-lea), i. a fost treptat ├«nlocuit─â de englez─â. Dup─â c├ó╚Ötigarea independen╚Ťei Irlandei (1921), ├«nv─â╚Ťarea i. a devenit obligatorie ├«n toate ╚Öcolile. Mari scriitori irlandezi ca B. Shaw, J. Joyce, S. OÔÇÖCasey au scris totu╚Öi ├«n limba englez─â, care este preferat─â de intelectuali. I. este cea mai arhaic─â dintre toate limbile celtice, fapt care prezint─â o mare importan╚Ť─â pentru studiul comparativ al limbilor indo-europene (p─âstreaz─â elementul velar al lui qu indo-european, devenit p ├«n grupul britonic; scrierea cu alfabetul latin ├«n forma lui din secolul al VIII-lea; este foarte complicat─â; sistemul gramatical p─âstreaz─â fidel tr─âs─âturile vechii celtice; vocabularul este lipsit de elemente romanice, fiind mai conservator dec├ót al celorlalte limbi celtice).

Irlandez dex online | sinonim

Irlandez definitie

Intrare: irlandez (s.m.)
irlandez admite vocativul substantiv masculin
Intrare: irlandez (adj.)
irlandez admite vocativul adjectiv