Dicționare ale limbii române

11 definiții pentru irespirabil

IRESPIRÁBIL, -Ă, irespirabili, -e, adj. (Despre aer, atmosferă) În care nu se poate respira; sufocant, asfixiant; nerespirabil. – Din fr. irrespirable, lat. irrespirabilis.
IRESPIRÁBIL, -Ă, irespirabili, -e, adj. (Despre aer, atmosferă) Care nu se poate respira; care te sufocă, care te îneacă; nerespirabil. – Din fr. irrespirable, lat. irrespirabilis.
IRESPIRÁBIL, -Ă, irespirabili, -e, adj. (Despre aer, atmosferă) Care te sufocă, te îneacă, în care nu se poate respira; sufocant. În aceste zile de iulie, cînd aerul e irespirabil... BOGZA, A. Î. 495. Tot norodul ticsit în vagon... fumînd... într-o atmosferă irespirabilă de submarin. C. PETRESCU, C. V. 29.
!irespirábil (-res-pi-/-re-spi-) adj. m., pl. irespirábili; f. irespirábilă, pl. irespirábile
irespirábil adj. m. respirabil
IRESPIRÁBIL adj. greu, înăbușitor, încărcat, sufocant, viciat. (O atmosferă ~.)
IRESPIRÁBIL, -Ă adj. (Despre aer, atmosferă) Care nu poate fi respirat; sufocant. [Cf. fr. irrespirable].
IRESPIRÁBIL, -Ă adj. (despre aer, atmosferă) care nu poate fi respirat; sufocant. (< fr. irrespirable, lat. irrespirabilis)
IRESPIRÁBIL ~ă (~i, ~e) (despre aer) Care este penibil sau periculos de a fi respirat; sufocant. /<fr. irréspirabile, lat. irrespirabilis
*irespirábil, -ă adj. (d. respirabil; fr. irrespirable). Care nu se poate respira; oxidu de cărbune face aeru irespirabil.
IRESPIRABIL adj. greu, înăbușitor, încărcat, sufocant, viciat. (O atmosferă ~.)

irespirabil definitie

irespirabil dex

Intrare: irespirabil
irespirabil adjectiv