Dicționare ale limbii române

13 definiții pentru ireparabil

IREPARÁBIL, -Ă, ireparabili, -e, adj. Care nu se mai poate repara, îndrepta sau corecta; nereparabil. – Din fr. irréparable, lat. irreparabilis.
IREPARÁBIL, -Ă, ireparabili, -e, adj. Care nu se mai poate repara, îndrepta sau corecta; nereparabil. – Din fr. irréparable, lat. irreparabilis.
IREPARÁBIL, -Ă, ireparabili, -e, adj. Care nu se poate repara, îndrepta sau corecta. V. iremediabil. Totul e să nu se întîmple nimic ireparabil azi sau mîine. CAMIL PETRESCU, O. II 234. Se priviră cu ură, cu o sălbatecă poftă de a-și spune cuvinte grele... ireparabile. VLAHUȚĂ, O. A. III 162. ◊ (Adesea în legătură cu pierderea provocată de moartea cuiva) Bilete cu negru chenar au fost trimise pretutindeni ca să anunțe ireparabilă pierdere. ANGHEL, PR. 65.
ireparábil adj. m., pl. ireparábili; f. ireparábilă, pl. ireparábile
ireparábil adj. m. reparabil
IREPARÁBIL adj. iremediabil. (O greșeală ~.)
Ireparabil ≠ reparabil
IREPARÁBIL, -Ă adj. De nereparat, de neîndreptat. [Cf. fr. irréparable].
IREPARÁBIL, -Ă adj. de nereparat, de neîndreptat. (< fr. irréparable, lat. irreparabilis)
IREPARÁBIL ~ă (~i, ~e) 1) Care nu poate fi reparat; de nereparat. 2) Care nu poate fi remediat; de neîndreptat; iremediabil; irecuperabil. /<fr. irréparable, lat. irreparabilis
ireparabil a. ce nu se poate repara: pierdere ireparabilă.
*ireparábil, -ă adj. (lat. irreparabilis). Care nu se poate repara: nenorocire, perdere ireparabilă. Adv. În mod ireparabil.
IREPARABIL adj. iremediabil. (O greșeală ~.)

ireparabil definitie

ireparabil dex

Intrare: ireparabil
ireparabil adjectiv