Dic╚Ťionare ale limbii rom├óne

14 defini╚Ťii pentru iremediabil

IREMEDI├üBIL, -─é, iremediabili, -e, adj. Care nu se poate remedia, ├«ndrepta; neremediabil; care este f─âr─â leac. ÔÖŽ (Adverbial) Cu des─âv├ór╚Öire, categoric, definitiv. [Pr.: -di-a-] ÔÇô Din fr. irr├ęm├ędiable, lat. irremediabilis.
IREMEDI├üBIL, -─é, iremediabili, -e, adj. Care nu se poate remedia, ├«ndrepta; neremediabil; care este f─âr─â leac. ÔÖŽ (Adverbial) Cu des─âv├ór╚Öire, categoric, definitiv. [Pr.: -di-a-] ÔÇô Din fr. irr├ęm├ędiable, lat. irremediabilis.
IREMEDI├üBIL, -─é, iremediabili, -e, adj. Care nu se poate remedia, vindeca sau ├«ndrepta; f─âr─â leac; p. ext. care nu (mai) trece, durabil. V. ireparabil. Poate nici o alt─â al─âturare de cuvinte, ca a fetelor din ╚Üara Oltului, nu exprim─â mai bine sentimentul dragostei definitive ╚Öi iremediabile pentru un singur om. BOGZA, C. O. 279. C├«nd ╚Ötiu c-o s─â v─â-nghe╚Ťe Iarna mizerabil─â, M─â cuprinde o triste╚Ťe Iremediabil─â. TOP├ÄRCEANU, S. A. 70. ÔÖŽ (Impropriu) Care nu poate fi f─âcut s─â dispar─â. P─âreau ├«ntr-adev─âr mult mai v├«rstnici... cu hainele ├«ngrijit periate, dar p─âstr├«nd un iremediabil miros de naftalin─â. C. PETRESCU, C. V. 11. ÔÖŽ (Adverbial) Cu des─âv├«r╚Öire, definitiv. Conu Leonida e at├«t de lipsit... de realism, fiindc─â e rupt total ╚Öi iremediabil de realitate. IBR─éILEANU, S. 69.
iremediábil (-di-a-) adj. m., pl. iremediábili; f. iremediábilă, pl. iremediábile
iremediábil adj. m. remediabil
IREMEDIÁBIL adj., adv. 1. adj. v. ireparabil. 2. adv. definitiv, irevocabil. (Un lucru ~ pierdut.)
Iremediabil Ôëá remediabil
IREMEDI├üBIL, -─é adj. De neremediat, de nevindecat, de ne├«ndreptat; f─âr─â leac. [Pron. -di-a-. / cf. fr. irr├ęm├ędiable].
IREMEDI├üBIL adj. care nu se poate remedia, ├«ndrepta. ÔŚŐ (adv.) cu des─âv├ór╚Öire, definitiv. (< fr. irr├ęm├ędiable, lat. irremediabilis)
IREMEDI├üBIL1 adv. ├Än mod definitiv; pentru totdeauna. [Sil. -di-a-] /<fr. irr├ęm├ędiable, lat. irrem├ędiabilis
IREMEDI├üBIL2 ~─â (~i, ~e) Care nu poate fi remediat; de ne├«ndreptat; ireparabil; irecuperabil. [Sil. -di-a-] /<fr. irr├ęm├ędiable, lat. irrem├ędiabilis
iremediabil a. f─âr─â remediu.
*iremediábil, -ă adj. (lat. ir-re-med-iabilis. V. i-med-icabil). Care nu se poate remedia (vindeca), incurabil: boală iremediabilă. Fig. Ireparabil: nenorocire iremediabilă. Adv. În mod iremediabil: bolnav iremediabil perdut.
IREMEDIABIL adj., adv. 1. adj. ireparabil. (O greșeală ~.) 2. adv. definitiv, irevocabil. (Un lucru ~ pierdut.)

Iremediabil dex online | sinonim

Iremediabil definitie

Intrare: iremediabil
iremediabil adjectiv