Dic╚Ťionare ale limbii rom├óne

13 defini╚Ťii pentru inviolabil

INVIOL├üBIL, -─é, inviolabili, -e, adj. Care nu poate fi violat, ├«nc─âlcat, atins. ÔÖŽ Care se afl─â ├«n mod legal ap─ârat de orice urm─ârire, de orice atingere, de orice ├«nc─âlcare sau de orice pedepsire. [Pr.: -vi-o-] ÔÇô Din fr. inviolable, lat. inviolabilis.
INVIOL├üBIL, -─é, inviolabili, -e, adj. Care nu poate fi violat, ├«nc─âlcat, atins. ÔÖŽ Care se afl─â ├«n mod legal la ad─âpost de orice urm─ârire, de orice atingere, de orice ├«nc─âlcare sau de orice pedepsire. [Pr.: -vi-o-] ÔÇô Din fr. inviolable, lat. inviolabilis.
INVIOL├üBIL, -─é, inviolabili, -e, adj. Care nu poate fi violat, ├«nc─âlcat, de care nu te po╚Ťi atinge; care nu poate fi urm─ârit sau pedepsit dec├«t pe baza unei dispozi╚Ťii speciale. (Ironic) Cine... ╚Ötia animozitatea dintre cei doi st├«lpi ai partidului conservator trebuia s─â prevaz─â ruptura, ca inevitabil─â ╚Öi foarte apropiat─â, ├«nc─â de la prezentarea contraproiectelor, ┬źsacre, inviolabile ╚Öi nediscutabile┬╗. CARAGIALE, O. VII 246. ÔÇô Pronun╚Ťat: -vi-o-.
inviolábil (-vi-o-) adj. m., pl. inviolábili; f. inviolábilă, pl. inviolábile
inviolábil adj. m. violabil
INVIOLÁBIL adj. intangibil, sacru, sfânt, (livr.) sacramental, sacrosanct, (rar) sacral. (Drept ~.)
INVIOL├üBIL, -─é adj. De neviolat; care nu poate fi ├«nc─âlcat, atins. ÔÖŽ Care se afl─â ├«n mod legal la ad─âpost de orice urm─ârire, de orice atingere, de orice ├«nc─âlcare sau de orice pedepsire. [Pron. -vi-o-. / cf. lat. inviolabilis, fr. inviolable].
INVIOL├üBIL, -─é adj. care nu poate fi violat, ├«nc─âlcat; sacru; care se afl─â ├«n mod legal la ad─âpost de orice urm─ârire sau pedepsire. ÔŚŐ (despre un domiciliu) care nu poate fi perchezi╚Ťionat dec├ót ├«n cazurile prev─âzute de lege. (< fr. inviolable, lat. inviolabilis)
INVIOL├üBIL ~─â (~i, ~e) 1) (despre legi, drepturi) Care nu poate fi ├«nc─âlcat; de neviolat. 2) (despre persoane) Care este ap─ârat ├«n mod legal de orice urm─ârire, atingere sau pedepsire. 3) (despre domicilii, l─âca╚Öe etc.) Care nu poate fi perchezi╚Ťionat dec├ót ├«n cazuri excep╚Ťionale, av├ónd autoriza╚Ťia procurorului. [Sil. -vi-o-] /<fr. inviolable, lat. inviolabilis
inviolabil a. 1. ce nu trebuie violat: jurământ inviolabil; 2. care nu poate fi arestat nici dat în judecată: ambasadorii sunt inviolabili.
inviolabilitate f. caracterul celui inviolabil.
*inviol├íbil, -─â adj. (lat. in-violabilis). Care nu poate fi violat: jur─âm├«nt inviolabil. Ap─ârat de constitu╚Ťiune de or─ş-ce atac or─ş urm─ârire: domiciliu e inviolabil, consuli─ş (mini╚Ötri─ş plenipoten╚Ťiar─ş, ambasadori─ş) ├«s inviolabil─ş. Adv. ├Än mod inviolabil: secret p─âstrat inviolabil.
INVIOLABIL adj. intangibil, sacru, sfînt, (livr.) sacramental, sacrosanct, (rar) sacral. (Drept ~.)

Inviolabil dex online | sinonim

Inviolabil definitie

Intrare: inviolabil
inviolabil adjectiv