Dic╚Ťionare ale limbii rom├óne

13 defini╚Ťii pentru inunda╚Ťie

INUND├ü╚ÜIE, inunda╚Ťii, s. f. Faptul de a inunda; acoperire a unei por╚Ťiuni de uscat cu o mare cantitate de ap─â (provenit─â din rev─ârsarea apelor, din ploi); cantitate mare din apa r├óurilor sau a fluviilor rev─ârsat─â peste maluri, din cauza cre╚Öterii debitului de ap─â ├«n urma topirii bru╚Öte a z─âpezilor sau a abunden╚Ťei ploilor. ÔÇô Din fr. inondation, lat. inundatio.
INUND├ü╚ÜIE, inunda╚Ťii, s. f. Faptul de a inunda; acoperire a unei por╚Ťiuni de uscat cu o mare cantitate de ap─â (provenit─â din rev─ârsarea apelor, din ploi); cantitate mare din apa r├óurilor sau a fluviilor rev─ârsat─â peste maluri, datorit─â cre╚Öterii debitului de ap─â ├«n urma topirii bru╚Öte a z─âpezilor sau a abunden╚Ťei ploilor. ÔÇô Din fr. inondation, lat. inundatio.
INUND├ü╚ÜIE, inunda╚Ťii, s. f. Acoperire a unei por╚Ťiuni de uscat cu o mare cantitate de ap─â (provenit─â din ploi sau din rev─ârs─âri de ape). Cel mai mare avantaj este c─â au sc─âpat de inunda╚Ťiile la care minele erau supuse ├«nainte. BOLINTINEANU, O. 433. ÔÖŽ Cantitate mare de ap─â rev─ârsat─â care acoper─â o por╚Ťiune de uscat.
!inund├í╚Ťie (i-nun-,-╚Ťi-e/in-un-) s. f., art. inund├í╚Ťia (-╚Ťi-a), g.-d. art. inund├í╚Ťiei; pl. inund├í╚Ťii, art. inund├í╚Ťiile (-╚Ťi-i-)
inund├í╚Ťie s. f. (sil. -╚Ťi-e; mf. in-), art. inund├í╚Ťia (sil. -╚Ťi-a), g.-d. art. inund├í╚Ťiei; pl. inund├í╚Ťii, art. inund├í╚Ťiile (sil. -╚Ťi-i-)
INUNDÁȚIE s. inundare, înec, potop, revărsare, (pop.) potopenie, (înv.) revărsătură, undătură. (S-a produs o mare ~.)
INUND├ü╚ÜIE s.f. 1. Acoperire, ├«necare a unei ├«ntinderi de p─âm├ónt cu ap─â (provenit─â din ploi, din rev─ârsarea apelor etc.). ÔÖŽ Apele rev─ârsate ale unui r├óu, ale unui fluviu etc. 2. (Med.) P─âtrundere de lichid ├«ntr-un tub sau organ cavitar. [Gen. -iei, var. inunda╚Ťiune s.f. / cf. lat. inundatio, fr. inondation].
INUND├ü╚ÜIE s. f. 1. acoperire a unei ├«ntinderi de p─âm├ónt cu ap─â provenit─â din ploi, din rev─ârsarea apelor etc. ÔŚŐ apele rev─ârsate ale unui curs de ap─â. 2. (med.) p─âtrundere de lichid ├«ntr-un tub sau organ cavitar. (< lat. inundatio, fr. inondation)
INUND├ü╚ÜIE ~i f. 1) Acoperire a unei ├«ntinderi de p─âm├ónt cu o mare cantitate de ap─â (provenit─â din ploi abundente, din rev─ârsarea r├óurilor etc.). 2) Cantitate mare de ap─â care inund─â un teren. [G.-D. inunda╚Ťiei] /<fr. inondation, lat. inondatio, ~onis
inunda╚Ťi(un)e f. 1. rev─ârsarea apelor unui fluviu, lac, etc.; 2. fig. mare mul╚Ťime sau cantitate ce d─â n─âval─â.
*inunda╚Ťi├║ne f. (lat. in-und├ítio, -├│nis). Rev─ârsarea apelor (unu─ş fluvi┼ş ╚Ö. a.), n─âbo─ş, und─â. Fig. N─âp─âdire, invaziune. ÔÇô ╚śi -├í╚Ťie.
INUNDAȚIE s. inundare, înec, potop, revărsare, (pop.) potopenie, (înv.) revărsătură, undătură. (S-a produs o mare ~.)
inunda╚Ťie, inunda╚Ťii s. f. (intl.) loc unde se afl─â sau unde apare un poli╚Ťist; zon─â primejdioas─â pentru un infractor.

Inunda╚Ťie dex online | sinonim

Inunda╚Ťie definitie

Intrare: inunda╚Ťie
inunda╚Ťie substantiv feminin
  • silabisire: -╚Ťi-e; mf. in-