Dicționare ale limbii române

8 definiții pentru intervenționism

INTERVENȚIONÍSM s. n. 1. Amestec al unui stat în afacerile interne ale altui stat (cu scopul de a-l subordona sau de a schimba orânduirea). 2. Orientare de politică economică constând în intervenția statului în scopul dirijării economiei în funcție de obiectivele stabilite. [Pr.: -ți-o-] – Din fr. interventionnisme.
INTERVENȚIONÍSM s. n. Amestec al unui stat în afacerile interne ale altui stat (cu scopul de a-l subordona sau de a schimba orânduirea). [Pr.: -ți-o-] – Din fr. interventionnisme.
INTERVENȚIONÍSM s. n. 1. Amestec al unui stat în afacerile unui stat străin. [Lagărul imperialist] se prezintă în fața Națiunilor Unite cu experiența dezastruoasă a planului Marshall, cu blazonul însîngerat de barbariile intervenționismului. CONTEMPORANUL, S. II, 1948, nr. 105, 3/5. 2. Doctrină economică burgheză și procedeu economic corespunzător care preconizează amestecul unui stat în activitatea economică internă cu scopul de a exercita o influență asupra nivelului prețului mărfurilor sau în afacerile altui stat cu scopul de a-l subordona din punct de vedere economic și politic. – Pronunțat: -ți-o-.
intervenționísm (-ți-o-) s. n.
intervenționísm s. n. (sil. -ți-o-)
INTERVENȚIONÍSM s.n. 1. Amestec al unui stat în treburile interne ale altui stat. 2. Doctrină economică potrivit căreia statul intervine pe piața internă pentru a exercita o influență asupra prețului mărfurilor, asupra raportului dintre cerere și ofertă. [Pron. -ți-o-. / < fr. interventionnisme].
INTERVENȚIONÍSM s. n. 1. amestec al unui stat în treburile interne ale altui stat. 2. doctrină economică potrivit căreia statul intervine pe piața internă pentru a exercita o influență asupra prețului mărfurilor, asupra raportului dintre cerere și ofertă. (< fr. interventionnisme)
INTERVENȚIONÍSM n. Amestec al unui stat în treburile interne ale altui stat. /<fr. interventionnisme

intervenționism definitie

intervenționism dex

Intrare: intervenționism
intervenționism substantiv neutru
  • silabisire: -ți-o-