Dic╚Ťionare ale limbii rom├óne

2 intr─âri

26 defini╚Ťii pentru interesat

INTERES├ü, interesez, vb. I. 1. Tranz. A st├órni, a trezi interesul cuiva; a re╚Ťine aten╚Ťia cuiva. ÔŚŐ Expr. Ce te intereseaz─â? = ce-╚Ťi pas─â? ce importan╚Ť─â are? ce te prive╚Öte? ÔÖŽ A face pe cineva p─ârta╚Ö la o ac╚Ťiune, la un c├ó╚Ötig. 2. Refl. (Cu determin─âri introduse prin prep. ÔÇ×deÔÇŁ, mai rar ÔÇ×laÔÇŁ) A ar─âta interes pentru cineva sau ceva, a avea grij─â, simpatie. ÔÖŽ A c─âuta s─â afle, a se informa. ÔÇô Din fr. (sÔÇÖ)int├ęresser, it. interessare.
INTERES├üT, -─é, interesa╚Ťi, -te, adj. 1. Care are un interes special. 2. Care urm─âre╚Öte numai avantaje personale. 3. Plin de interes, de curiozitate. ÔÇô V. interesa. Cf. fr. interess├ę, it. interessato.
INTERES├ü, interesez, vb. I. 1. Tranz. A st├órni, a trezi interesul cuiva; a re╚Ťine aten╚Ťia cuiva. ÔŚŐ Expr. Ce te intereseaz─â? = ce-╚Ťi pas─â? ce importan╚Ť─â are? ce te prive╚Öte? ÔÖŽ A face pe cineva p─ârta╚Ö la o ac╚Ťiune, la un c├ó╚Ötig. 2. Refl. (Cu determin─âri introduse prin prep. ÔÇ×deÔÇŁ, mai rar ÔÇ×laÔÇŁ) A ar─âta interes pentru cineva sau ceva, a-╚Öi da (tot) interesul, a avea grij─â, simpatie. ÔÖŽ A se informa, a ├«ntreba despre cineva, despre ceva, a c─âuta s─â afle. ÔÇô Din fr. (sÔÇÖ)int├ęresser, it. interessare.
INTERES├üT, -─é, interesa╚Ťi, -te, adj. 1. Care are un interes (├«ntr-o afacere), care are de tras foloase. 2. Care urm─âre╚Öte numai interesul s─âu personal; meschin. 3. Plin de curiozitate. ÔÇô V. interesa. Cf. fr. interess├ę, it. interessato.
INTERES├ü, interesez, vb. I. 1. Tranz. A st├«rni, a trezi interesul cuiva; a re╚Ťine aten╚Ťia cuiva, a fi interesant pentru cineva. N-o mai intereseaz─â discu╚Ťia. C. PETRESCU, ├Ä. I 10. Nici nu-l mai interesau acuma pe el afacerile ei, ci necazurile lui. REBREANU, R. II 53. ├Ämprejur─âri cari nu ne intereseaz─â. EMINESCU, N. 77. ÔŚŐ Expr. Ce te intereseaz─â (pe tine)? = ce-╚Ťi pas─â? ce te prive╚Öte? Dar nu mi-ai spus ce ocupa╚Ťie ╚Ťi-ai g─âsit? ÔÇô Ce te intereseaz─â pe tine?... M─â prive╚Öte pe mine. SAHIA, N. 95. 2. Refl. (Urmat de determin─âri introduse prin prep. ┬źde┬╗ sau, ├«nvechit, ┬źla┬╗) A ar─âta interes (pentru cineva sau ceva), a-╚Öi da (tot) interesul, a avea grij─â, a se preocupa (de cineva sau de ceva). ├Än secolul al XIX-lea, sub influen╚Ťa mai cu seam─â a ideilor revolu╚Ťionare de la 1848, au ├«nceput s─â se intereseze de folclor c─ârturarii poporului nostru. BENIUC, P. 7. Dac─â ne interes─âm la starea de cultur─â a compatrio╚Ťilor no╚Ötri ÔÇô de ce s─â ne facem o glum─â din mijloacele ce avem pentru a-i instrui? ODOBESCU, S. II 288. 3. Refl. A se informa, a ├«ntreba. M-am interesat la gar─â de sosirea trenului. Ôľş Ni s-a citit o scrisoare ├«n care tata se interesa de fiecare dintre noi. SAHIA, N. 59.
INTERES├üT, -─é, interesa╚Ťi, -te, adj. 1. Care are un interes, care are de tras foloase (dintr-o situa╚Ťie, dintr-o ac╚Ťiune etc.). Clasele exploatatoare nu erau interesate s─â dea o larg─â dezvoltare ╚Öcolii. GHEORGHIU-DEJ, ART. CUV. 454. ├Än lupta pentru ap─ârarea p─âcii s├«nt interesa╚Ťi to╚Ťi cei ce muncesc, indiferent de credin╚Ťa lor religioas─â. REZ. HOT. I 176. Dac─â aceast─â reform─â se las─â a fi f─âcut─â numai de p─âr╚Ťile interesate, nu se va s─âv├«r╚Öi niciodat─â cu dreptate ╚Öi cu mul╚Ťumirea tuturor. KOG─éLNICEANU, S. A. 163. 2. Care urm─âre╚Öte numai interesul s─âu personal. Un om interesat. 3. Cu interes (2), plin de curiozitate. A privit interesat spectacolul, ├«ns─â f─âr─â entuziasmul meu. SADOVEANU, A. L. 201.
interesá (a ~) vb., ind. prez. 3 intereseáză
interes├í vb., ind. prez. 1 sg. interes├ęz, 3 sg. ╚Öi pl. interese├íz─â
interes├ít adj. m., pl. interes├í╚Ťi; f. sg. interes├ít─â, pl. interes├íte
INTERESÁ vb. 1. a-l preocupa. (L-a ~ această problemă.) 2. v. informa. 3. v. conta. 4. v. îngriji. 5. v. căuta. 6. v. păsa. 7. v. privi.
INTERESÁT adj. v. materialist.
A se interesa Ôëá a se dezinteresa
Interesat Ôëá dezinteresat
INTERES├ü vb. I. 1. tr. A face pe cineva p─ârta╚Ö la o ac╚Ťiune, la un c├ó╚Ötig; a c├ó╚Ötiga pe cineva pentru o afacere, pentru o ac╚Ťiune etc. 2. refl. A avea, a ar─âta simpatie, interes (pentru cineva sau pentru ceva). ÔÖŽ A ├«ntreba, a se informa despre cineva, despre ceva. [< it. interessare, cf. fr. int├ęresser].
INTERESÁT, -Ă adj. 1. Care este în cauză, care are interes într-o afacere. 2. Foarte atașat intereselor personale; meschin, avid. 3. Care are în vedere un interes, un profit. [< interesa].
INTERES├ü vb. I. tr. a face pe cineva p─ârta╚Ö la o ac╚Ťiune; a c├ó╚Ötiga pe cineva pentru o afacere, pentru o ac╚Ťiune etc. II. refl. a manifesta interes (pentru). ÔŚŐ a se informa. (< fr. /sÔÇÖ/int├ęresser, it. interessare)
INTERESÁT, -Ă adj. 1. care este în cauză, care are interes într-o afacere. 2. foarte atașat intereselor personale; meschin. 3. care are în vedere un interes. (< interesa)
A INTERES├ü ~├ęz tranz. 1) (persoane) A face s─â aib─â interes; a preocupa ├«n mod special, trezind interes. 2) (persoane, colectivit─â╚Ťi, organiza╚Ťii etc.) A avea ├«n vedere ├«n mod obi╚Önuit; a situa ├«n mijlocul intereselor; a privi. 3) (persoane) A asocia la o afacere; a face p─ârta╚Ö la un c├ó╚Ötig sau la o ac╚Ťiune. /<fr. (sÔÇÖ)int├ęresser, it. interesare, germ. interessieren
A SE INTERES├ü m─â ~├ęz intranz. A manifesta interes (fa╚Ť─â de cineva sau de ceva); a ├«ntreba. /<fr. (sÔÇÖ)int├ęresser, it. interesare, germ. interessieren
INTERES├üT ~t─â (~╚Ťi, ~te) 1) Care are un interes; aflat ├«n cauz─â. 2) Care caut─â s─â-╚Öi satisfac─â doar interesele personale; m├ónat de ob╚Ťinerea unui avantaj personal; individualist. 3) Care manifest─â mult interes; cuprins de curiozitate. /v. a (se) interesa
interes├á v. 1. a face s─â participe la beneficii: a interesa pe cineva ├«ntrÔÇÖo ├«ntreprindere; 2. a avea importan╚Ť─â: aceast─â afacere v─â intereseaz─â; 3. a fixa aten╚Ťiunea, a captiva spiritul: discursul intereseaz─â auditoriul; 4. a inspira interes, bun─âvoin╚Ť─â: acest orfan m─â intereseaz─â; 5. a lua parte sau folos ├«ntrÔÇÖo afacere.
interesat a. 1. care ╚Ťine prea mult la foloase materiale; 2. care are interes: interesat ├«ntrÔÇÖo afacere.
*interes├ít, -─â adj. (fr. interess├ę). Care are interes ├«ntrÔÇÖun lucru: a fi interesat ├«ntrÔÇÖo afacere. Prea alipit de interesele t─âle: caracter interesat. Servici┼ş interesat, f─âcut cu scop de a trage folos. Subst. Persoan─â care are interes ├«ntrÔÇÖun lucru, pe care o prive╚Öte ceva: a-─ş preveni pe interesa╚Ť─ş, interesat ├«n cauz─â.
*interes├ęz v. tr. (fr. int├ęresser, it. interessare). Fac pe cineva s─â participe la benefici┼ş: interesez pe cineva ├«ntrÔÇÖo ├«ntreprindere. Prezent importan╚Ť─â, import: aceast─â afacere m─â intereseaz─â. Privesc ├«n special, am raport cu interesu: lege care-─ş intereseaz─â pe industrial─ş. Inspir interes, bun─âvoin╚Ť─â, comp─âtimire: acest t├«n─âr m─â intereseaz─â. Captivez spiritu, ating, emo╚Ťionez: aceast─â lectur─â m─â intereseaz─â. V. refl. Depun interes pentru: acest om se intereseaz─â de toate.
INTERESA vb. 1. a-l preocupa. (L-a ~ această problemă.) 2. a se informa, (înv. și reg.) a cerca. (S-a ~ de tot ce a mai apărut.) 3. a conta, (livr.) a importa. (Ce ~ acest lucru, pe lîngă altele mai importante?) 4. a se îngriji, a se ocupa, a se preocupa, a vedea. (~-te tu de asta.) 5. a căuta, a se ocupa, a se preocupa. (M-am ~ să iasă totul bine.) 6. a-i păsa, a (se) sinchisi. (Nu-l ~ nimic!) 7. a privi. (O problemă care vă ~ și pe voi.)
INTERESAT adj. materialist, (livr.) mercantil. (Un om ~.)

Interesat dex online | sinonim

Interesat definitie

Intrare: interesat
interesat adjectiv
Intrare: interesa
interesa verb grupa I conjugarea a II-a