Dic╚Ťionare ale limbii rom├óne

2 intr─âri

18 defini╚Ťii pentru interceptare

INTERCEPT├ü, interceptez, vb. I. Tranz. A prinde, a re╚Ťine un obiect ├«n timpul mi╚Öc─ârii lui. ÔÖŽ A surprinde ╚Öi a controla o convorbire telefonic─â, o coresponden╚Ť─â etc. ÔÇô Din fr. intercepter.
INTERCEPT├üRE, intercept─âri, s. f. Ac╚Ťiunea de a intercepta ╚Öi rezultatul ei; intercep╚Ťie. ÔÇô V. intercepta.
INTERCEPT├ü, interceptez, vb. I. Tranz. A prinde, a re╚Ťine un obiect ├«n timpul mi╚Öc─ârii lui; a surprinde ╚Öi a controla o convorbire telefonic─â, o coresponden╚Ť─â ├«ntre dou─â persoane etc. ÔÇô Din fr. intercepter.
INTERCEPT├üRE, intercept─âri, s. f. Ac╚Ťiunea de a intercepta ╚Öi rezultatul ei; intercep╚Ťie. ÔÇô V. intercepta.
INTERCEPT├ü, interceptez, vb. I. Tranz. A prinde, a re╚Ťine un obiect ├«n timpul mi╚Öc─ârii lui, a pune st─âp├«nire pe ceva ├«n deplasare, ├«n desf─â╚Öurare; (├«n special) a surprinde ╚Öi a controla o convorbire telefonic─â, o coresponden╚Ť─â ├«ntre dou─â persoane etc. destinat─â altuia. Ajunsese p├«n─â a pizmui, a se iscodi ╚Öi a-╚Öi intercepta scrisorile. GHICA, A. 722.
INTERCEPT├üRE, intercept─âri, s. f. Ac╚Ťiunea de a intercepta ╚Öi rezultatul ei. Interceptarea unei convorbiri telefonice.
interceptá (a ~) vb., ind. prez. 3 intercepteáză
interceptáre s. f., g.-d. art. interceptắrii; pl. interceptắri
intercept├í vb., ind. prez. 1 sg. intercept├ęz, 3 sg. ╚Öi pl. intercepte├íz─â
interceptáre s. f., g.-d. art. interceptării; pl. interceptări
INTERCEPT├ü vb. I. tr. A re╚Ťine un obiect ├«n timpul mi╚Öc─ârii lui. ÔÖŽ A prinde, a surprinde ceva adresat, destinat altcuiva, (spec.) o scrisoare, o comunicare. ÔŚŐ (Sport) A intercepta o minge = a interveni schimb├ónd direc╚Ťia unei mingi. [< fr. intercepter].
INTERCEPT├üRE s.f. Ac╚Ťiunea de a intercepta ╚Öi rezultatul ei; intercep╚Ťie. [< intercepta].
INTERCEPT├ü vb. tr. a re╚Ťine un obiect ├«n timpul mi╚Öc─ârii lui. ÔŚŐ a (sur)prinde cuiva o scrisoare, o comunicare telefonic─â etc. (< fr. intercepter)
A INTERCEPT├ü ~├ęz tranz. 1) (obiecte ├«n mi╚Öcare) A prinde pe nea╚Öteptate. 2) (obiecte ├«n zbor) A descoperi ╚Öi a urm─âri cu ajutorul unei instala╚Ťii speciale. 3) (convorbiri telefonice) A asculta f─âr─â permisiune. 4) (coresponden╚Ť─â) A deschide ╚Öi a citi f─âr─â permisiune. /<fr. intercepter
interceptà v. 1. a lua prin surprindere: a intercepta o scrisoare; 2. a opri în treacăt: a intercepta lumina.
*interc├ępt ╚Öi -├ęz, a -├í v. tr. (fr. intercepter, d. lat. inter-cipere, -c├ęptum. V. accept). Opresc ├«n trecere: nouri─ş intercepteaz─â razele soarelu─ş. Apuc pin surprindere ce─şa ce sÔÇÖa trimes cu─şva: a intercepta o scrisoare.
INTERCEPTARE a) opera╚Ťiune de ├«nt├ólnire comandat─â a cel pu╚Ťin dou─â avioane. Ansamblul activit─â╚Ťilor care premerg ╚Öi asigur─â interceptarea poate fi comandat la sol prin radio sau dirijat nemijlocit de unul sau de mai mul╚Ťi pilo╚Ťi ai aeronavelor angrenate ├«n ac╚Ťiune. Parametrul principal al intercep╚Ťiei este distan╚Ťa dintre aparatele de zbor, iar parametrul derivat ├«l constituie vitezele relative ale aeronavelor; b) atacarea cu avioane de v├ón─âtoare speciale sau cu proiectile teleghidate, cu propulsie automat─â a aeronavelor inamice. Sin. intercep╚Ťie.
INTERCEPTAREA ╚ÜINTELOR AERIENE procedeu de ac╚Ťiune ├«n lupt─â folosit de avia╚Ťia de v├ón─âtoare care cuprinde zborul spre ╚Ťinta aerian─â ╚Öi ac╚Ťiunile duse pentru nimicirea ei. Exist─â interceptarea ╚Ťintelor aeriene din pozi╚Ťia ÔÇ×serviciu la aerodromÔÇŁ (const├ónd ├«n decolarea, la ordin, a avioanelor de interceptare ce se g─âsesc pe aerodrom ╚Öi nimicirea acestuia pe un aliniament dinainte stabilit sau pe direc╚Ťiile de acces ├«ndep─ârtate care duc spre obiectivele sau spre trupele proprii acoperite, procedeu aplicat ├«n condi╚Ťiile ├«n care mijloacele radiotehnice de cercetare pot oferi datele necesare dirij─ârii avioanelor de v├ón─âtoare pentru interceptare ╚Öi nimicirea inamicului aerian ├«nainte de atingerea aliniamentului probabil de bombardament sau de lansarea rachetelor din categoriaaer-sol), ╚Öi din pozi╚Ťia ÔÇ×serviciu ├«n aerÔÇŁ (const├ónd ├«n zborul nedirijat la ╚Ťint─â a avioanelor de interceptare sau al subunit─â╚Ťilor de avia╚Ťie de v├ón─âtoare care se g─âsesc ├«n zona serviciului ├«n aer deasupra unui raion stabilit, ├«n scopul nimicirii ╚Ťintei pe direc╚Ťiile de acces ├«ndep─ârtate care duc spre obiectivele sau trupele proprii acoperite, procedeul fiind utilizat ├«n situa╚Ťia ├«n care acoperirea trupelor sau a obiectivelor nu se poate realiza prin procedeul de serviciu la aerodrom). Num─ârul de avioane ╚Öi al zonelor de serviciu se stabile╚Öte de e╚Öalonul superior ├«n func╚Ťie de situa╚Ťie ╚Öi de datele cunoscute despre ac╚Ťiunile probabile ale inamicului aerian, de importan╚Ťa obiectivelor de acoperit ╚Öi de dispunerea acestora, de direc╚Ťiile probabile de ac╚Ťiune. Durata serviciului ├«n aer se stabile╚Öte ├«n func╚Ťie de momentele cele mai importante, al ac╚Ťiunilor de lupt─â ale inamicului ╚Öi condi╚Ťiile meteorologice, iar timpul de zbor ├«ntr-un schimb este stabilit astfel ca avioanele de v├ón─âtoare s─â dispun─â de o rezerv─â de combustibil necesar─â ducerii luptei aeriene ╚Öi ├«napoierii la cel mai apropiat aerodrom. Procedeul are avantajul intercept─ârii sigure a╚Ťintelor aeriene pe aliniamentele ordonate, dar implic─â un consum mare de for╚Ťe aeriene.

Interceptare dex online | sinonim

Interceptare definitie

Intrare: intercepta
intercepta verb grupa I conjugarea a II-a
Intrare: interceptare
interceptare substantiv feminin