Dic╚Ťionare ale limbii rom├óne

2 intr─âri

9 defini╚Ťii pentru intarsia

INT├üRSIE, intarsii, s. f. Tehnic─â folosit─â la ornamentarea mobilierului, care const─â din incrustarea ├«n lemn a unor pl─âcu╚Ťe din os, filde╚Ö, sidef etc. sau din lemn de alt─â culoare; ornament realizat prin aceast─â tehnic─â. ÔÇô Din it. intarsio.
INT├üRSIE, intarsii, s. f. Tehnic─â folosit─â la ornamentarea mobilierului, care const─â din incrustarea ├«n lemn a unor pl─âcu╚Ťe ╚Öi f├ó╚Öii din os, filde╚Ö, sidef etc. sau din lemn de alt─â culoare. ÔÇô Din it. intarsio.
intársie (-si-e) s. f., art. intársia (-si-a), g.-d. art. intársiei; pl. intársii, art. intársiile (-si-i-)
intarsi├í vb., ind. prez. 1 sg. intarsi├ęz, 3 sg. ╚Öi pl. intarsi├íz─â
intársie s. f. (sil. -si-e), art. intársia (sil. -si-a), g.-d. art. intársiei; pl. intársii, art. intársiile (sil. -si-i-)
INTÁRSIE s.f. Metodă de împodobire a unui obiect (de marmură, de fildeș sau de lemn) prin aplicarea de ornamente care se înfig în crestături anume făcute; intarsiatură. [Gen. -iei. / cf. germ. Intarsie, it. intarsio].
INTARSI├ü vb. tr. 1. a ├«ncrusta; a lucra ├«n marchet─ârie. 2. a broda cu fire diferite. 3. (fig.) a pres─âra o scriere (cu idei str─âine, cu construc╚Ťii rare). (< it. intarsiare)
INT├üRSIE s. f. tehnic─â de ornamentare a mobilierului prin ├«ncrustarea ├«n lemn a unor pl─âcu╚Ťe ╚Öi f├ó╚Öii din os, filde╚Ö etc. sau din lemn de alt─â culoare; intarsiatur─â. (< germ. Intarsie, it. intarsio)
INT├üRSIE ~i f. Tehnica de ornamentare a mobilierului prin incrusta╚Ťie. [G.-D. intarsiei] /<it. intarsio

Intarsia dex online | sinonim

Intarsia definitie

Intrare: intarsie
intarsie substantiv feminin
  • silabisire: -si-e
Intrare: intarsia
intarsia verb grupa I conjugarea a II-a