INSTRUÍ, instruiesc,
vb. IV.
1. Tranz. și
refl. A (se) pregăti într-un domeniu; a învăța, a se cultiva.
2. Tranz. A pregăti ostașii pentru însușirea teoriei și practicii militare.
3. Tranz. (
Jur.) A cerceta, a ancheta, a analiza (culegând probe, mărturii). – Din
fr. instruire, lat. instruere. INSTRUÍT, -Ă, instruiți, -te,
adj. 1. Învățat2, cult2, cultivat.
2. (
Mil.) Care și-a însușit cunoștințe de teorie și practică militară. –
V. instrui. Cf. fr. instruit. INSTRUÍ, instruiesc,
vb. IV.
1. Tranz. și
refl. A (se) pregăti într-un domeniu; a învăța, a se cultiva.
2. Tranz. A pregăti ostașii în vederea însușirii teoriei și practicii militare.
3. Tranz. (
Jur.) A cerceta, a ancheta, a analiza (culegând probe, mărturii). – Din
fr. instruire, lat. instruere. INSTRUÍT, -Ă, instruiți, -te,
adj. 1. Învățat2, cult2, cultivat.
2. (Despre ostași) Care și-a însușit cunoștințe de teorie și practică militară. –
V. instrui. Cf. fr. instruit. INSTRUÍ, instruiesc,
vb. IV.
Tranz. 1. A învăța (pe cineva), a da (cuiva) învățătură; a transmite (cuiva) cunoștințe, a pregăti (pe cineva) într-un domeniu oarecare.
V. iniția, lumina. Fiecare scriitor are în grija lui patru-cinci tineri scriitori, fiecare îi instruiește și răspunde de ei. SAHIA, U.R.S.S. 195. ♦
Refl. A căpăta cunoștințe, a învăța. El pierde cea mai bună ocaziune de a se instrui. ODOBESCU, S. III 11.
2. (Cu privire la soldați) A pregăti în vederea însușirii teoriei și practicii militare.
3. (Cu privire la afaceri judiciare, penale sau la persoanele implicate) A cerceta, a ancheta, confruntînd, culegînd probe, examinînd.
INSTRUÍT, -Ă, instruiți, -te,
adj. 1. Care are multe cunoștințe, învățat, cultivat, cult. Formarea unor oameni dezvoltați multilateral, cu o înaltă conștiință, culți și instruiți, militanți activi ai dezvoltării sociale, constituie una din cele trei condiții preliminare principale pentru înfăptuirea societății comuniste. LUPTA DE CLASĂ, 1953,
nr. 5, 3. Noțiunile «deal» și «munte» se confundă ușor, lucru firesc chiar pentru psihologia mai complicată a oamenilor instruiți. IORDAN, N. L. 10. Instruitul și activul nostru coleg... Esarcu. ODOBESCU, S. II 262.
2. (Despre soldați) Care și-a însușit cunoștințele de teorie și practică militară.
instruí (a ~) vb.,
ind. prez. 1
sg. și 3
pl. instruiésc,
imperf. 3
sg. instruiá;
conj. prez. 3 să instruiáscă
instruí vb., ind. prez. 1 sg. și 3 pl. instruiésc, imperf. 3 sg. instruiá; conj. prez. 3 sg. și pl. instruiáscă INSTRUÍ vb. 1. a învăța, (rar) a școli, (înv.) a certa, a mustrui, a muștrului, a pedepsi. (A ~ elevii.) 2. v. culturaliza. 3. v. studia. 4. a citi, a se cultiva. (Se ~ sistematic.) 5. a (se) iniția, a (se) învăța. (A ~ pe cineva într-o disciplină.) 6. v. pregăti. 7. (MIL.) (înv.) a șmotri. (A ~ ostașii.) 8. v. ancheta. INSTRUÍ vb. IV. tr.
1. A învăța, a furniza cunoștințe (cuiva) într-un anumit domeniu. ♦ refl. A-și îmbogăți cunoștințele, a învăța.
2. A face instrucția unui proces. [Pron. -stru-i, p.i. -iesc, conj. -iască. / < fr. instruire].
INSTRUÍT adj.
1. Învățat, cult.
2. (Mil.; despre ostași) Care și-a însușit cunoștințele de teorie și practică militară. [Pron. -tru-it. / cf. fr. instruit].
INSTRUÍ vb. I. tr.,
refl. a (se) pregăti într-un anumit domeniu, a(-și) îmbogăți cunoștințele, a învăța. II. tr. 1. a transmite ostașilor cunoștințele de teorie și practică militară. 2. (jur.) a face instrucția unui proces. (< fr. instruire, lat. instruere)
A INSTRUÍ ~iésc tranz. 1) (persoane) A pune în posesia unor cunoștințe noi; a face să capete cunoștințe și/sau deprinderi într-un domeniu oarecare; a învăța; a cultiva; a pregăti; a prepara. 2) (militari) A pregăti după un program special în vederea însușirii teoriei și practicii militare. 3) (cazuri, persoane) A supune unei anchete; a cerceta în prealabil. [Sil. in-stru-] /<fr. instruire, lat. instruere A SE INSTRUÍ mă ~iésc intranz. A-și îmbogăți cunoștințele și/sau experiența; a se cultiva. [Sil. in-stru-] /<fr. instruire, lat. instruere INSTRUÍT ~tă (~ți, ~te) 1) v. A INSTRUI și A SE INSTRUI. 2) Care denotă o instruire solidă; cu multă știință de carte; învățat. /v. a (se) instrui instruì v.
1. a da lecțiuni, a învăța pe altul: instruiți tinerimea;
2. a înștiința, a informa: e instruit de ceea ce se petrece;
3. Jur. a culege probe, a interoga pe cei preveniți, a pune o cauză în stare de a fi judecată;
4. a dobândi instrucțiune.
instruit a. care a studiat, care are instrucțiune.
*instruĭésc, a
-í v. tr. (lat. in-struo, -strúere; it. instruisco, -íre. V.
con-struĭésc, distrug, industrie, ob-struĭez, structură). Învăț, daŭ lecțiunĭ: a instrui niște elevĭ. Învăț, dresez: a instrui un cal. Informez: instruește-mă de ceĭa ce se petrece. Jur. A instrui o cauză, o afacere, a o examina, a o cerceta în ainte de a fi judecată.
*instruít, -ă adj. Care are instrucțiune, învățat.
INSTRUI vb. 1. a învăța, (rar) a școli, (înv.) a certa, a mustrui, a muștrului, a pedepsi. (A ~ elevii.) 2. a culturaliza. (A ~ masele.) 3. a învăța, a studia, (înv. și reg.) a se pricopsi. (Se ~ mult.) 4. a citi, a se cultiva. (Se ~ sistematic.) 5. a (se) iniția, a (se) învăța. (A ~ pe cineva într-o disciplină.) 6. a îndruma, a pregăti. (O ~ pentru viața de gospodină.) 7. (MIL.) (înv.) a șmotri. (A ~ ostașii.) 8. (JUR.) a ancheta, a cerceta. (A ~ un caz penal.) INSTRUIT adj. citit, cult, cultivat, educat, învățat, (rar) școlit, (înv.) pedepsit, politicit, spudaxit, sufletesc. (Tînăr ~.)