Dic╚Ťionare ale limbii rom├óne

2 intr─âri

22 defini╚Ťii pentru instalare

INSTAL├ü, instalez, vb. I. 1. Tranz. A monta, a a╚Öeza o instala╚Ťie, o aparatur─â tehnic─â, o ma╚Öin─â etc. 2. Tranz. ╚Öi refl. A (se) a╚Öeza, a (se) stabili ├«ntr-un loc. 3. Tranz. A pune pe cineva (cu oarecare solemnitate) ├«ntr-un post de r─âspundere. ÔÇô Din fr. installer.
INSTAL├üRE, instal─âri, s. f. Ac╚Ťiunea de a (se) instala ╚Öi rezultatul ei. ÔÇô V. instala.
INSTAL├ü, instalez, vb. I. 1. Tranz. A monta, a a╚Öeza o instala╚Ťie, o aparatur─â tehnic─â, o ma╚Öin─â etc. 2. Tranz. ╚Öi refl. A (se) a╚Öeza, a (se) stabili ├«ntr-un loc. 3. Tranz. A pune pe cineva (cu oarecare solemnitate) ├«ntr-un post de r─âspundere. ÔÇô Din fr. installer.
INSTAL├üRE, instal─âri, s. f. Ac╚Ťiunea de a (se) instala ╚Öi rezultatul ei. ÔÇô V. instala.
INSTAL├ü, instalez, vb. I. 1. Tranz. A pune, a aranja, a monta (un instrument, o ma╚Öin─â sau o aparatur─â tehnic─â). A instala un robinet. Ôľş ├Ä╚Öi instalase o baie cu du╚Ö. C. PETRESCU, ├Ä. I 8. 2. Refl. (Despre persoane) A se plasa, a se a╚Öeza, a se stabili (amenaj├«ndu-╚Öi locuin╚Ťa) ├«ntr-un loc. Rubedeniile ╚Öi cunoscu╚Ťii gazdei la care se instaleaz─â... ├«i ├«ng─âduie s─â ia contact cu mediul mic-burghez al func╚Ťion─ârimii m─ârunte. V. ROM. noiembrie 1953, 300. Se auzi sc├«r╚Ť├«itul b─âncii de lemn. Streinul se instalase la locul s─âu, hot─âr├«t, precum spunea, s─â a╚Ötepte. C. PETRESCU, A. 279. Nu vrei s─â te ocupi pu╚Ťin de Raul, s─â-i dea o camer─â, s─â se instaleze? REBREANU, R. I 157. ÔŚŐ Tranz. ╚śi-a instalat familia la ╚Ťar─â. 3. Tranz. A a╚Öeza cu oarecare solemnitate pe cineva nou numit, ├«ntr-un post de r─âspundere.
INSTAL├üRE, instal─âri, s. f. Ac╚Ťiunea de a se instala. 1. Montarea unei aparaturi tehnice. 2. Stabilire a unei persoane ├«ntr-o localitate sau ├«ntr-o cas─â. 3. A╚Öezare, ├«n cadrul unei solemnit─â╚Ťi, a unei persoane nou numite, ├«ntr-un post de r─âspundere. Dup─â instalarea domnilor, partea cea mare a armatei turce╚Öti... se retr─âsese. GHICA, S. 122.
instalá (a ~) vb., ind. prez. 3 instaleáză
instaláre s. f., g.-d. art. instalắrii; pl. instalắri
instal├í vb., ind. prez. 1 sg. instal├ęz, 3 sg. ╚Öi pl. instale├íz─â
instaláre s. f., g.-d. art. instalării; pl. instalări
INSTAL├ü vb. 1. v. stabili. 2. a trage. (La ce hotel te-ai ~?) 3. a (se) a╚Öeza, a (se) fixa, a (se) plasa, a (se) posta. (S-a ~ ├«n fa╚Ťa u╚Öii.) 4. v. monta.
INSTALÁRE s. 1. v. stabilire. 2. v. așezare. 3. v. montare.
INSTAL├ü vb. I. 1. tr. A a╚Öeza, a monta o ma╚Öin─â, aparate etc. 2. refl. A se a╚Öeza, a se stabili ├«ntr-un loc. 3. tr. A pune cu oarecare solemnitate pe cineva ├«ntr-o func╚Ťie, ├«ntr-o demnitate. [< fr. installer, it. installare].
INSTAL├üRE s.f. Ac╚Ťiunea de a instala ╚Öi rezultatul ei; instala╚Ťie. [< instala].
INSTAL├ü vb. I. tr. 1. a a╚Öeza, a monta o ma╚Öin─â, aparate etc. 2. a pune cu oarecare solemnitate pe cineva ├«ntr-o func╚Ťie, ├«ntr-un post de r─âspundere. II. refl. a se stabili ├«ntr-o locuin╚Ť─â, localitate. ÔŚŐ (fam.) a se a╚Öeza comod, confortabil. (< fr. installer)
A INSTAL├ü ~├ęz tranz. 1) (ma╚Öini, aparate tehnice etc.) A a╚Öeza la locul destinat (fix├ónd toate piesele) pentru a func╚Ťiona; a monta. 2) (persoane) A pune (oficial) ├«ntr-o func╚Ťie. 3) (persoane) A face s─â se instaleze. /<fr. installer, lat. installare
A SE INSTAL├ü m─â ~├ęz intranz. 1) (despre persoane) A se a╚Öeza ├«ntr-un loc determinat sau ├«ntr-un mod specific. 2) A se stabili pe un loc un timp oarecare. /<fr. installer, lat. installare
instal├á v. l. a pune ├«n posesiunea unui loc, a unei func╚Ťiuni; 2. a stabili ├«ntrÔÇÖun loc: a instala o pomp─â.
*instala╚Ťi├║ne f. (d. instalez; fr. installation). Ac╚Ťiunea de a sa┼ş de a te instala. Lucru instalat, a╚Öezat ├«n locuin╚Ť─â: instala╚Ťiune de gaz, de lumin─â electric─â, de ap─â ╚Ö. a. ÔÇô ╚śi -├í╚Ťie. Ca ac╚Ťiune, ma─ş des -├íre.
*instal├ęz v. tr. (fr. installer, mlat. ╚Öi it. installare. V. stal). A╚Öez solemn ├«n func╚Ťiunea lu─ş: a instala un episcop. A╚Öez, pun pe cineva s─â locu─şasc─â undeva: a instala un elev ├«ntrÔÇÖun internat. Fac, aduc, a╚Öez: a instala un conduct de ap─â ├«n cas─â. V. refl. M─â stabilesc, m─â a╚Öez ca s─â locu─şesc. ├Äm─ş ─şa┼ş locuin╚Ť─â ╚Öi-m─ş da┼ş aere de proprietar: u─şte-te cum se instaleaz─â parvenitu!
INSTALA vb. 1. a se a╚Öeza, a se fixa, a se opri, a se stabili, a se statornici, (pop.) a se s─âl─â╚Ölui, (├«nv. ╚Öi reg.) a se s─âl─â╚Öui, (├«nv.) a se s─âdi, a se st─âvi. (S-au ~ ├«n acele c├«mpii m─ânoase.) 2. a trage. (La ce hotel te-ai ~?) 3. a (se) a╚Öeza, a (se) fixa, a (se) plasa, a (se) posta. (S-a ~ ├«n fa╚Ťa u╚Öii.) 4. a monta. (A ~ un utilaj.)
INSTALARE s. 1. așezare, fixare, oprire, stabilire, statornicire. (~ lor în regiunile de deal.) 2. așezare, plasare. (~ lui într-un fotoliu.) 3. montare. (~ unui utilaj.)

Instalare dex online | sinonim

Instalare definitie

Intrare: instala
instala verb grupa I conjugarea a II-a
Intrare: instalare
instalare substantiv feminin