Dic╚Ťionare ale limbii rom├óne

22 defini╚Ťii pentru instala╚Ťie

INSTAL├ü╚ÜIE, instala╚Ťii, s. f. 1. Faptul de a (se) instala. 2. Ansamblu de construc╚Ťii, de ma╚Öini etc. montate astfel ├«nc├ót s─â formeze un tot ├«n scopul execut─ârii unei anumite func╚Ťiuni sau opera╚Ťii ├«n procesul de produc╚Ťie. ÔŚŐ Instala╚Ťie electric─â = ansamblu unitar de conductoare, aparate, ma╚Öini etc. destinate producerii sau utiliz─ârii energiei electrice. [Var.: instala╚Ťi├║ne s. f.] ÔÇô Din fr. installation.
INSTALA╚ÜI├ÜNE s. f. v. instala╚Ťie.
INSTAL├ü╚ÜIE, instala╚Ťii, s. f. 1. Faptul de a (se) instala. 2. Ansamblu de construc╚Ťii, de ma╚Öini etc. montate astfel ├«nc├ót s─â formeze un tot ├«n scopul execut─ârii unei anumite func╚Ťiuni sau opera╚Ťii ├«n procesul de produc╚Ťie. ÔŚŐ Instala╚Ťie electric─â = ansamblu unitar de conductoare, aparate, ma╚Öini etc. destinate producerii sau utiliz─ârii energiei electrice. [Var.: instala╚Ťi├║ne s. f.] ÔÇô Din fr. installation.
INSTALA╚ÜI├ÜNE s. f. v. instala╚Ťie.
INSTAL├ü╚ÜIE, instala╚Ťii, s. f. 1. Ac╚Ťiunea de a instala; instalare (1). 2. Ansamblu de construc╚Ťii, ma╚Öini, piese, instrumente etc. montate astfel ├«nc├«t s─â formeze un tot, ├«n scopul execut─ârii unei anumite lucr─âri, opera╚Ťii etc. Instala╚Ťii industriale. Ôľş Cercet─â toate leg─âturile instala╚Ťiei electrice. MIHALE, O. 252. O bolt─â imens─â, pietruit─â, cimentat─â, ├«n care se afl─â o instala╚Ťie de ascensor. BOGZA, ╚Ü. 66. Grigore Iuga luase pe Titu Herdelea mai de diminea╚Ť─â s─â-i arate instala╚Ťiile gospod─âre╚Öti. REBREANU, R. I 115.
instal├í╚Ťie (-╚Ťi-e) s. f., art. instal├í╚Ťia (-╚Ťi-a), g.-d. art. instal├í╚Ťiei; pl. instal├í╚Ťii, art. instal├í╚Ťiile (-╚Ťi-i-)
instal├í╚Ťie s. f. (sil. -╚Ťi-e), art. instal├í╚Ťia (sil. -╚Ťi-a), g.-d. art. instal├í╚Ťiei; pl. instal├í╚Ťii, art. instal├í╚Ťiile (sil. -╚Ťi-i-)[1]
INSTAL├ü╚ÜIE s.f. 1. Instalare. 2. Totalitatea construc╚Ťiilor, ma╚Öinilor etc. montate ├«mpreun─â pentru a executa anumite lucr─âri, opera╚Ťii etc.; felul ├«n care sunt montate piesele, p─âr╚Ťile unui astfel de sistem tehnic. [Gen. -iei, var. instala╚Ťiune s.f. / cf. fr. installation].
INSTALA╚ÜI├ÜNE s.f. v. instala╚Ťie.
INSTAL├ü╚ÜIE s. f. 1. instalare (I,1). 2. ansamblu de construc╚Ťii, aparate, ma╚Öini etc. montate ├«mpreun─â pentru a ├«ndeplini anumite opera╚Ťii sau func╚Ťii. (< fr. installation)
INSTAL├ü╚ÜIE ~i f. Ansamblu de obiecte (ma╚Öini, aparate, construc╚Ťii etc.) instalate ├«n vederea unui uz determinat. [G.-D. instala╚Ťiei; Sil. -╚Ťi-e] /<fr. instalation[1]
instala╚Ťi(un)e f. 1. ac╚Ťiunea de a (se) instala; 2. aranjament interior al unei case.
*instala╚Ťi├║ne f. (d. instalez; fr. installation). Ac╚Ťiunea de a sa┼ş de a te instala. Lucru instalat, a╚Öezat ├«n locuin╚Ť─â: instala╚Ťiune de gaz, de lumin─â electric─â, de ap─â ╚Ö. a. ÔÇô ╚śi -├í╚Ťie. Ca ac╚Ťiune, ma─ş des -├íre.
INSTALA╚ÜIA ANTIINCENDIAR─é, ansamblu de aparate ╚Öi mijloace de a avertiza sonor ╚Öi optic apari╚Ťia incendiului ╚Öi de a declan╚Öa automat sau manual substan╚Ťa antiincendiar─â la locul incendiului. Instala╚Ťia antiincendiar─â are ├«n componen╚Ť─â: extinctoare, blocuri cu supape de sens, blocuri cu robinete repartitoare, sistem de semnalizare a incendiului, conducte, colectoare pulverizatoare pentru substan╚Ťe antiincendiare.
INSTALA╚ÜIA DE DEJIVRARE ansamblu tehnic destinat ├«nl─âtur─ârii jivrajului (v.) de pe bordul de atac al palelor elicelor, de la prizele de aspira╚Ťie, de pe aripi ╚Öi suprafe╚Ťe de comand─â. ├Änainte de decolare dejivrarea se face cu ajutorul unor lichide de dejivrare cu care se strope╚Öte avionul. ├Än aer se utilizeaz─â instala╚Ťii cu: aer comprimat (├«n acest scop fiind montate pe bordurile de atac ├«nveli╚Öuri de cauciuc care se deformeaz─â alternativ cu aer comprimat ac╚Ťionat de o pomp─â), rezisten╚Ťe electrice (aflate ├«n partea inferioar─â a bordului de atac) sau cu aer captat de la sistemul de presiune (compresoare cu turbin─â).
INSTALA╚ÜIA DE ├ÄN─éL╚ÜIME ansamblu tehnic cu rol de a asigura condi╚Ťiile de via╚Ť─â ╚Öi activitate normal─â a oamenilor ├«n timpul zborurilor la ├«n─âl╚Ťimi mari, protej├óndu-i ├«mpotriva ac╚Ťiunii presiunii sc─âzute, a insuficien╚Ťei oxigenului ╚Öi a temperaturilor mici.
INSTALA╚ÜIA DE LANSARE ansamblu constructiv, de regul─â mobil, pentru lansarea proiectilelor cu reac╚Ťie ╚Öi a rachetelor pe traiectoria dorit─â, put├ónd fi amenajate pentru amplasare pe avioane sau elicoptere. Instala╚Ťiile de lansare pot fi: tip lac─ât sau alt─â form─â (din clasa celor de lungime zero).
INSTALA╚ÜIA DE OXIGEN ansamblu tehnic care furnizeaz─â oxigen gazos la cererea echipajului ╚Öi automat sau comandat pentru pasagerii cabinei ├«n cazul dezetan╚Öeiz─ârii cabinei. Instala╚Ťia de oxigen poate fi utilizat─â n scopuri terapeutice pentru un num─âr limitat de pasageri.
INSTALA╚ÜIA DE PROTEC╚ÜIE A ZBORULUI ansamblu complex de zbor destinat protec╚Ťiei zborului ╚Öi a vie╚Ťii pasagerilor ╚Öi a echipajului, din aceast─â categorie f─âc├ónd parte cele: de ├«n─âl╚Ťime, de oxigen, antijivraj, antiincendiar─â ╚Öi sanitar─â.
INSTALA╚ÜIA SANITAR─é ansamblu tehnic de alimentare cu ap─â potabil─â a grupurilor sanitare, asigur├ónd scurgerea ├«n grupul colector, care la sol se vidanjeaz─â ├«nainte de ├«nc─ârcarea cu ap─â ╚Öi substan╚Ťe chimice. Circula╚Ťia apei se realizeaz─â cu ajutorul unor pompe sau cu aer comprimat.
INSTAL├ü╚ÜIE (< fr.) s. f. 1. Ansamblu de construc╚Ťii, aparate, ma╚Öini, instrumente ╚Öi accesorii care serve╚Öte la ├«ndeplinirea unei anumite opera╚Ťii sau func╚Ťii ├«n procesul de produc╚Ťie, ├«n transporturi, ├«n telecomunica╚Ťii, ├«n cercet─âri ╚Ötiin╚Ťifice, comer╚Ť etc. ÔŚŐ I. de laborator = i. folosit─â pentru experien╚Ťe, pentru cercet─âri de laborator. ÔŚŐ I.-pilot = i. ├«n care se fabric─â, ├«n cantit─â╚Ťi mici, un anumit produs, nou sau ameliorat, pentru a-i determina calit─â╚Ťile sau pentru a studia ╚Öi definitiva un proces de produc╚Ťie. ÔŚŐ I. industrial─â = i. care produce industrial bunuri materiale. ÔŚŐ I. electric─â = i. constituit─â din conducte, aparate ╚Öi, eventual, ma╚Öini electrice folosit─â ├«n scopuri energetice sau pentru telecomunica╚Ťii, comenzi, semnaliz─âri etc. 3. (BOT.) Ocupare a unui teren cu plante pionier-colonizatoare.
a-l arde (pe cineva) instala╚Ťia expr. a-i fi foame sau sete (cuiva)

Instala╚Ťie dex online | sinonim

Instala╚Ťie definitie

Intrare: instala╚Ťie
instala╚Ťiune
instala╚Ťie substantiv feminin
  • silabisire: -╚Ťi-e