Dicționare ale limbii române

11 definiții pentru insondabil

INSONDÁBIL, -Ă, insondabili, -e, adj. (Despre ape sau despre adâncimea lor) Care nu poate fi sondat (fiind foarte adânc); nesondabil. ♦ Fig. Cu neputință de cercetat sau de clarificat; de nepătruns. – Din fr. insondable.
INSONDÁBIL, -Ă, insondabili, -e, adj. (Despre ape sau despre adâncimea lor) Care nu poate fi sondat (din cauza adâncimii mari); nesondabil. ♦ Fig. Cu neputință de cercetat sau de lămurit; de nepătruns. – Din fr. insondable.
INSONDÁBIL, -Ă, insondabili, -e, adj. (Despre ape, p. ext. despre adîncimea lor) Care nu poate fi sondat, foarte adînc. ◊ (Poetic) Cerul, pe care soarele urma să suie pînă la zenit, era imens și albastru, uluitor prin întinderile și adîncimile lui insondabile. BOGZA, V. J. 10. ♦ Fig. Imposibil de cercetat, de analizat sau de lămurit.
insondábil adj. m., pl. insondábili; f. insondábilă, pl. insondábile
insondábil adj. m., pl. insondábili; f. sg. insondábilă, pl. insondábile
Insondabil ≠ sondabil
INSONDÁBIL, -Ă adj. (Despre ape) Care nu se poate sonda; foarte adânc. ♦ (Fig.) Care nu poate fi cercetat, analizat; de nepătruns. [Cf. fr. insondable].
INSONDÁBIL, -Ă adj. 1. (despre ape) care nu se poate sonda; foarte adânc. 2. (fig.) care nu poate fi cercetat, analizat; de nepătruns. (< fr. insondable)
INSONDÁBIL ~ă (~i, ~e) 1) Care nu poate fi sondat (din cauza adâncimii mari). 2) fig. Care nu poate fi cercetat sau explicat. /<fr. insondable
insondabil a. ce nu poate fi explicat: mister insondabil.
*insondábil, -ă adj. (in- și sondabil). Care nu se poate sonda, inexplorabil: abis insondabil. Fig. Impenetrabil: misteru insondabil al creațiuniĭ. Adv. În mod insondabil.

insondabil definitie

insondabil dex

Intrare: insondabil
insondabil adjectiv