Dic╚Ťionare ale limbii rom├óne

12 defini╚Ťii pentru insomnie

INSOMN├ŹE, insomnii, s. f. Tulburare a mecanismului de reglare a centrului nervos somn-veghe, care determin─â reducerea duratei ╚Öi a profunzimii somnului ╚Öi care este ├«nt├ólnit─â ├«n astenii, boli psihice, nevroze etc. ÔÇô Din fr. insomnie.
INSOMN├ŹE, insomnii, s. f. Tulburare a mecanismului de reglare a centrului nervos somn-veghe, care se manifest─â prin lips─â de somn sau prin reducerea duratei ╚Öi a profunzimii somnului ╚Öi care este ├«nt├ólnit─â ├«n astenii, boli psihice, nevroze etc. ÔÇô Din fr. insomnie.
INSOMN├ŹE, insomnii, s. f. Stare boln─âvicioas─â care se manifest─â prin lips─â de somn. Se str├«ngea ├«n camera friguroas─â ca ├«ntr-o cavern─â, muncit de insomnie. C. PETRESCU, ├Ä. II 158. Eu stau la foc, trudit de insomnie, Ascult cum bate ploaia ├«n obloane. IOSIF, P. 20. ├Ämi spuse, cu un ton important, despre un plan al lui de reorganizare social─â, la care se g├«nde╚Öte ╚Öi care-i d─â nop╚Ťi de insomnie ╚Öi dureri de cap uciga╚Öe. VLAHU╚Ü─é, O. A. II 99.
insomn├şe s. f., art. insomn├şa, g.-d. art. insomn├şei; pl. insomn├şi
insomn├şe s. f., pl. insomn├şi
INSOMN├ŹE s. (MED.) nesomn, (├«nv. ╚Öi pop.) nedormire. (Stare de ~.)
INSOMN├ŹE s.f.. Stare boln─âvicioas─â care se manifest─â prin lips─â de somn; agripnie. [Gen. -iei. / < fr. insomnie, lat. insomnia].
INSOMN├ŹE s. f. lips─â de somn; agripnie. (< fr. insomnie, lat. insomnia)
INSOMN├ŹE ~i f. Stare de tulburare a organismului, caracterizat─â prin absen╚Ťa total─â a somnului sau prin reducerea duratei ╚Öi a profunzimii lui. [G.-D. insomniei] /<fr. insomnie, lat. insomnia
insomnie f. lips─â de somn.
*insomn├şe f. (fr. insomnie, d. lat. ins├│mnia). Nesomn, nedormire: cine bea cafea mult─â are insomnie.
INSOMNIE s. (MED.) nesomn, (înv. și pop.) nedormire. (Stare de ~.)

Insomnie dex online | sinonim

Insomnie definitie

Intrare: insomnie
insomnie substantiv feminin