Dicționare ale limbii române

13 definiții pentru insensibil

INSENSÍBIL, -Ă, insensibili, -e, adj. (Adesea adverbial) 1. Lipsit de sensibilitate; nesimțitor; fig. care nu este impresionat (de nimic), nepăsător, rece, impasibil 2. Care nu se poate percepe cu simțurile; imperceptibil. – Din fr. insensible, lat. insensibilis.
INSENSÍBIL, -Ă, insensibili, -e, adj. (Adesea adverbial) 1. Lipsit de sensibilitate; nesimțitor; fig. care nu se impresionează (de nimic); nepăsător, rece. 2. Care nu se poate percepe cu simțurile; imperceptibil. – Din fr. insensible, lat. insensibilis.
INSENSÍBIL, -Ă, insensibili, -e, adj. Lipsit de sensibilitate, incapabil de a simți ceva, cu simțurile atrofiate, nesimțitor; fig. nepăsător la nenorocirea cuiva, la rugămințile cuiva.
insensíbil adj. m., pl. insensíbili; f. insensíbilă, pl. insensíbile
insensíbil adj. m., pl. insensíbili; f. sg. insensíbilă, pl. insensíbile
INSENSÍBIL adj. 1. nesimțitor. (~ la injecții.) 2. v. nepăsător.
Insensibil ≠ sensibil
INSENSÍBIL, -Ă adj. Lipsit de sensibilitate; nesimțitor; (fig.) nepăsător, rece (în fața nenorocirilor, a rugăminților cuiva). [Cf. fr. insensible, it. insensibile].
INSENSÍBIL, -Ă adj. 1. lipsit de sensibilitate; nesimțitor; (fig.) nepăsător, rece. 2. imperceptibil. (< fr. insensible, lat. insensibilis)
INSENSÍBIL ~ă (~i, ~e) 1) Care nu este sensibil; fără sensibilitate fizică; nesimțitor. 2) Care nu trăiește sau nu trădează nici o emoție, nici un sentiment, în orice împrejurări; lipsit de sensibilitate sufletească; nepăsător; impasibil. 3) Care nu poate fi sesizat cu simțurile; de neperceput; imperceptibil. /<fr. insensible, lat. insensibilis
insensibil a. 1. nesimțitor; 2. imperceptibil: rotirea pământului e insensibilă pentru noi. ║ adv. pe nesimțite.
*insensíbil, -ă adj. (lat. in-sensibilis). Care nu e sensibil, nu simte, nesimțitor: materia e insensibilă. Nemilos, indiferent: inimă insensibilă. Slab, care nu se simte, imperceptibil: huĭet, povîrniș insensibil. Adv. În mod insensibil.
INSENSIBIL adj. 1. nesimțitor. (~ la injecții.) 2. flegmatic, impasibil, imperturbabil, indiferent, nepăsător, nesensibil, nesimțitor, pasiv, (grecism înv.) adiafor, (fig.) rece. (Ce tip ~!)

insensibil definitie

insensibil dex

Intrare: insensibil
insensibil adjectiv