Dic╚Ťionare ale limbii rom├óne

12 defini╚Ťii pentru ini╚Ťiativ─â

INI╚ÜIAT├ŹV─é, ini╚Ťiative, s. f. Faptul de a propune, de a organiza sau de a ├«ncepe o ac╚Ťiune, antren├ónd dup─â sine ╚Öi pe al╚Ťii; ├«nsu╚Öirea celui care ├«ndr─âzne╚Öte sau este dispus s─â ├«ntreprind─â cel dint├ói ceva, din ├«ndemn propriu. ÔŚŐ Expr. Din proprie ini╚Ťiativ─â = f─âr─â a fi ├«ndemnat sau silit de altul. [Pr.: -╚Ťi-a-] ÔÇô Din fr. initiative.
INI╚ÜIAT├ŹV─é, ini╚Ťiative, s. f. Faptul de a propune, de a organiza sau de a ├«ncepe o ac╚Ťiune, antren├ónd dup─â sine ╚Öi pe al╚Ťii; ├«nsu╚Öirea celui care ├«ndr─âzne╚Öte sau este dispus s─â ├«ntreprind─â cel dint├ói ceva, din ├«ndemn propriu. ÔŚŐ Expr. Din proprie ini╚Ťiativ─â = f─âr─â a fi ├«ndemnat sau silit de altul. [Pr.: -╚Ťi-a-] ÔÇô Din fr. initiative.
INI╚ÜIAT├ŹV─é, ini╚Ťiative, s. f. (Adesea ├«n construc╚Ťii cu verbul ┬źa lua┬╗) Faptul de a propune, de a organiza sau de a ├«ncepe un lucru, antren├«nd dup─â sine ╚Öi pe al╚Ťii; ├«nsu╚Öirea de a fi ├«n stare s─â ├«ntreprinzi cel dint├«i ceva, din ├«ndemn propriu. Comitetul de ini╚Ťiativ─â pentru ├«nfiin╚Ťarea gospod─âriei agricole colective ╚Ťinea prima ╚Öedin╚Ť─â. MIHALE, O. 474. Au doar─â nu posed toate calit─â╚Ťile unui om de stat? n-am patriotism, n-am experien╚Ť─â, n-am elocin╚Ť─â, n-am ini╚Ťiativ─â? ALECSANDRI, T. 1734. Ce fericire ar fi pentru ╚Ťar─â... c├«nd am dovedi c─â s├«ntem ├«n stare de a lua ├«n m├«nile noastre nobila ini╚Ťiativ─â a acestei mari reforme sociale. KOG─éLNICEANU, S. A. 115. ÔŚŐ Expr. Din proprie ini╚Ťiativ─â sau din propria sa (sau lui) ini╚Ťiativ─â = f─âr─â a fi ├«ndemnat de altul. Aghiotantul ie╚Öise afar─â, din propria-i ini╚Ťiativ─â, s─â roage pe domnii din coridor s─â fac─â lini╚Öte. REBREANU, P. S. 123. ÔÇô Pronun╚Ťat: -╚Ťi-a-.
ini╚Ťiat├şv─â (-╚Ťi-a-) s. f., g.-d. art. ini╚Ťiat├şvei; pl. ini╚Ťiat├şve
ini╚Ťiat├şv─â s. f. (sil. -╚Ťi-a-), g.-d. art. ini╚Ťiat├şvei; pl. ini╚Ťiat├şve
INI╚ÜIAT├ŹV─é s.f. Faptul de a propune sau ├«ntreprinde primul ceva. ÔÖŽ Calitatea, ├«nsu╚Öirea celui care este ├«nclinat s─â lucreze, s─â ├«ntreprind─â ceva nou din ├«ndemn propriu. [< fr. initiative, it. iniziativa, cf. lat. initium ÔÇô ├«nceput].
INI╚ÜIAT├ŹV─é s. f. faptul de a propune sau ├«ntreprinde primul ceva. ÔŚŐ ├«nsu╚Öirea celui care este ├«nclinat s─â ├«ntreprind─â ceva nou din ├«ndemn propriu. (< fr. initiative)
INI╚ÜIAT├ŹV─é ~e f. 1) Predispozi╚Ťie de a ├«ntreprinde primul ceva sau de a avea ├«ndr─âzneal─â s─â fac─â ceva. 2) Chemare la o ac╚Ťiune ╚Öi organizare a realiz─ârii ei. [G.-D. ini╚Ťiativei; Sil. -╚Ťi-a-] /<fr. initiative
ini╚Ťiativ─â f. ac╚Ťiunea de a face cel dint├óiu un lucru, a-l propune.
*ini╚Ťiat├şv─â f., pl. e (fr. initiative, d. lat. initiatum, supinu d. initiare, a ini╚Ťia). Ac╚Ťiunea de a face sa┼ş de a propune ceva ├«n aintea altora: a lua ini╚Ťiativa. Ac╚Ťiunea de a lucra, la nevo─şe, dup─â capu t─â┼ş (spontane┼ş): ini╚Ťiativa ra╚Ťional─â e o calitate pre╚Ťioas─â la un ╚Öef militar. Ini╚Ťiativ─â parlamentar─â, dreptu deputa╚Ťilor ╚Öi senatorilor de a propune leg─ş.
INI╚ÜIATIV─é. Subst. Ini╚Ťiativ─â, ├«ntreprindere, spirit de ini╚Ťiativ─â, inventivitate, creativitate, spirit inventiv, spirit inovator, imagina╚Ťie creatoare. Ingeniozitate, iscusin╚Ť─â, dib─âcie, iste╚Ťime, iste╚Ťie, isteciune (├«nv.), agerime, vioiciune. Spirit ├«ntreprinz─âtor, spirit activ. ├Ändr─âzneal─â, ├«ndr─âznire (├«nv.), curaj, cutezan╚Ť─â, cutezare (rar), intrepiditate (livr.), temeritate, pionierat; ├«nnoire, ra╚Ťionalizare, inova╚Ťie, inovare, inven╚Ťie, descoperire. Ini╚Ťiator, promotor, fondator, ├«ntemeietor, pionier (fig. ), novator (livr. ), descoperitor, creator, izvoditor (├«nv.), inovator, inventator, inventor (├«nv.), ra╚Ťionalizator. Adj. Plin de ini╚Ťiativ─â, inventiv, creator; ingenios, iste╚Ť, iscusit, ager, dibaci. ├Äntreprinz─âtor, activ. ├«ndr─âzne╚Ť, ├«ndr─âznitor (rar), curajos, temerar, intrepid (livr.). ├Ännoitor (rar), inovator, novator (livr.). Vb. A ini╚Ťia, a da dovad─â de spirit de ini╚Ťiativ─â, a avea ini╚Ťiativ─â, a lua o ini╚Ťiativ─â. A ├«ndr─âzni, a cuteza. A ├«nnoi, a inova, a ra╚Ťionaliza, a inventa, a descoperi, a g─âsi, a dibui. A ├«ntemeia, a fonda. Adv. Cu spirit de ini╚Ťiativ─â, cu ingeniozitate; cu ├«ndr─âzneal─â, cu cutezan╚Ť─â; din proprie ini╚Ťiativ─â. V. ac╚Ťiune, c─âutare, curaj, descoperire, imagina╚Ťie, iscusin╚Ť─â, nou.
INI╚ÜI├üTIV─é (< fr.) s. f. Faptul de a propune, de a organiza sau de a ├«ncepe cel dint├ói ceva; ├«nsu╚Öirea celui care ├«ntreprinde sau este dispus s─â ├«ntreprind─â primul ceva. ÔŚŐ I. legislativ─â = posibilitatea de a propune Parlamentului proiecte de legi, ├«nso╚Ťite de expuneri de motive ├«n vederea dezbaterii ╚Öi eventualei adopt─âri. ÔŚŐ Expr. Din proprie (sau propria mea, ta, sa, lui etc.) ini╚Ťiativ─â = f─âr─â a fi ├«ndemnat sau silit de altul.

Ini╚Ťiativ─â dex online | sinonim

Ini╚Ťiativ─â definitie

Intrare: ini╚Ťiativ─â
ini╚Ťiativ─â substantiv feminin
  • silabisire: -╚Ťi-a-