Dic╚Ťionare ale limbii rom├óne

23 defini╚Ťii pentru informat

INFORM├ü, informez, vb. I. Tranz. A da cuiva informa╚Ťii despre ceva sau despre cineva, a face cunoscut; a ├«n╚Ötiin╚Ťa. ÔÖŽ Refl. A c─âuta s─â se pun─â la curent cu ceva, a lua, a str├ónge informa╚Ťii, a se interesa, a se ini╚Ťia, a se documenta, a se edifica. ÔÇô Din fr. informer, lat. informare.
INFORM├üT, -─é, informa╚Ťi, -te, adj. Care a primit sau ╚Öi-a procurat informa╚Ťii; care s-a documentat prin cercet─âri am─ânun╚Ťite. ÔÇô V. informa.
INFORM├ü, informez, vb. I. Tranz. A da cuiva informa╚Ťii despre ceva sau despre cineva, a face cunoscut; a ├«n╚Ötiin╚Ťa. ÔÖŽ Refl. A c─âuta s─â se pun─â la curent cu ceva, a lua, a str├ónge informa╚Ťii, a se interesa, a se ini╚Ťia, a se documenta, a se edifica. ÔÇô Din fr. informer, lat. informare.
INFORM├üT, -─é, informa╚Ťi, -te, adj. Care a primit sau ╚Öi-a procurat informa╚Ťii; care s-a documentat prin cercet─âri am─ânun╚Ťite. ÔÇô V. informa.
INFORM├ü, informez, vb. I. Tranz. (Adesea urmat de determin─âri introduse prin ┬źdespre┬╗, ┬źde┬╗, ┬ź├«n privin╚Ťa┬╗, ┬źcu privire la┬╗) A da cuiva informa╚Ťii despre ceva, a procura l─âmuriri, a face cunoscut, a pune ├«n curent; a ├«n╚Ötiin╚Ťa, a ├«ncuno╚Ötin╚Ťa. M-a informat despre evenimentele survenite. ÔÖŽ Refl. A c─âuta s─â se pun─â ├«n curent cu ceva, a culege informa╚Ťii; a se interesa. Cea mai mare crim─â a unui conduc─âtor este s─â nu fie informat despre lucruri ╚Öi despre oameni. S─â nu ╚Ötie s─â se informeze. CAMIL PETRESCU, B. 173. Inform├«ndu-ne de locuin╚Ťa acestui vestit distilator, ni se r─âspunse c─â... NEGRUZZI, S. I 325.
INFORM├üT, -─é, informa╚Ťi, -te, adj. Care a primit sau a cules informa╚Ťii precise, care s-a documentat prin cercet─âri am─ânun╚Ťite. Ziar bine informat.
├ÄNFORM├ü, ├«nformez, vb. I. Tranz. (├Änvechit) A forma, a alc─âtui. Neasem─ân─ârile ├«nformeaz─â... geniul limbilor ╚Öi desparte o limb─â de alta. RUSSO, S. 87. [Hotarul jude╚Ťului] apuc─â pe la Mih─âileni... ├«nform├«nd un cot cu Molni╚Ťa. I. IONESCU, D. 10.
informá (a ~) vb., ind. prez. 3 informeáză
inform├í vb., ind. prez. 1 sg. inform├ęz, 3 sg. ╚Öi pl. informe├íz─â
INFORM├ü vb. 1. v. documenta. 2. a se interesa, (├«nv. ╚Öi reg.) a cerca. (Se ~ de tot ce-a mai ap─ârut.) 3. a cerceta, (Transilv., Ban. ╚Öi Bucov.) a ╚Ötirici. (S-a ~ peste tot.) 4. a anun╚Ťa, a aviza, a ├«ncuno╚Ötin╚Ťa, a ├«n╚Ötiin╚Ťa, a vesti. (A ~ pe cineva despre ceva.) 5. v. comunica. 6. v. preveni.
INFORMÁT adj. 1. v. documentat. 2. v. avizat.
ÎNFORMÁ vb. v. alcătui, compune, constitui, forma.
INFORM├ü vb. I. 1. tr. A da cuiva informa╚Ťii; a ├«n╚Ötiin╚Ťa. 2. refl. A str├ónge informa╚Ťii; a ├«n╚Ötiin╚Ťa. 2. refl. A str├ónge informa╚Ťii, ╚Ötiri; a se interesa. [< fr. informer, it., lat. informare].
INFORM├ü vb. I. tr. a da cuiva informa╚Ťii; a ├«n╚Ötiin╚Ťa. II. refl. a str├ónge informa╚Ťii, ╚Ötiri; a se interesa. (< fr. /sÔÇÖ/informer, lat. informare)
A INFORM├ü ~├ęz tranz. A face s─â dispun─â de informa╚Ťie. 2) A pune ├«n cuno╚Ötin╚Ť─â de cauz─â printr-o informa╚Ťie; a pune la curent; a anun╚Ťa; a ├«n╚Ötiin╚Ťa. /<fr. informer, lat. informare
A SE INFORM├ü m─â ~├ęz intranz. A str├ónge informa╚Ťii; a se pune la curent pe baz─â de informa╚Ťii; a se documenta. /<fr. informer, lat. informare
INFORM├üT ~t─â (~╚Ťi, ~te) Care dispune de anumite informa╚Ťii; la curent cu multe lucruri. /v. a (se) informa
înformát, -ă, adj. (reg., înv.) 1. format. 2. gătit, chichit.
inform├á v. 1. a da informa╚Ťiuni; 2. a instrui o cauz─â criminal─â: justi╚Ťia informeaz─â; 3. a c─âuta s─â afle.
*inform├ęz v. tr. (fr. informer; lat. informare, a da form─â, a instrui). In╚Ötiin╚Ťez, da┼ş informa╚Ťiun─ş. V. intr. Jur. Instruesc o cauz─â criminal─â: a informa contra cu─şva. V. refl. Culeg informa╚Ťiun─ş, cercetez ce sÔÇÖa ├«nt├«mplat.
INFORMA vb. 1. a cerceta, a se documenta, a studia, a vedea, (├«nv.) a se pliroforisi. (S-a ~ dac─â nu s-a mai scris despre asta.) 2. a se interesa, (├«nv. ╚Öi reg.) a cerca. (Se ~ de tot ce-a mai ap─ârut.) 3. a cerceta, (Transilv., Ban. ╚Öi Bucov.) a ╚Ötirici. (S-a ~ peste tot.) 4. a anun╚Ťa, a aviza, a ├«ncuno╚Ötin╚Ťa, a ├«n╚Ötiin╚Ťa, a vesti. (A ~ pe cineva despre ceva.) 5. a anun╚Ťa, a comunica, a ├«ncuno╚Ötin╚Ťa, a ├«n╚Ötiin╚Ťa, a vesti, (rar) a semnaliza, (Transilv. ╚Öi Ban.) a ╚Ötirici. (V─â ~ c─â trebuie s─â fi╚Ťi prezen╚Ťi.) 6. a avertiza, a ├«n╚Ötiin╚Ťa, a preveni, (prin Transilv. ╚Öi Ban.) a priti, (├«nv.) a prevesti. (Te ~ c─â m├«ine vine controlul.)
INFORMAT adj. 1. documentat. (Un cercetător ~.) 2. avizat, capabil, competent, pregătit, (fig.) tare. (E un om ~ în această problemă.)
înforma vb. v. ALCĂTUI. COMPUNE. CONSTITUI. FORMA.

Informat dex online | sinonim

Informat definitie

Intrare: informa
informa verb grupa I conjugarea a II-a
Intrare: informat
informat adjectiv
Intrare: înforma
înforma verb grupa I conjugarea a II-a
Intrare: înformat
înformat