Dic╚Ťionare ale limbii rom├óne

2 intr─âri

20 defini╚Ťii pentru inflamare

INFLAM├ü, pers. 3 inflameaz─â, vb. I. Refl. (Med.; despre o parte a corpului, un organ) A suferi o inflama╚Ťie; a se umfla. ÔÇô Din lat. inflammare, fr. enflammer.
INFLAM├üRE, inflam─âri, s. f. Ac╚Ťiunea de a se inflama ╚Öi rezultatul ei; inflama╚Ťie. ÔÇô V. inflama.
INFLAM├ü, pers. 3 inflameaz─â, vb. I. Refl. (Med.; despre o parte a corpului, un organ) A suferi o inflama╚Ťie; a se umfla. ÔÇô Din lat. inflammare, fr. enflammer.
INFLAM├üRE, inflam─âri, s. f. Ac╚Ťiunea de a se inflama ╚Öi rezultatul ei; inflama╚Ťie. ÔÇô V. inflama.
INFLAMÁ, pers. 3 inflamează, vb. I. Refl. (Despre o parte a corpului sau despre un organ) A se umfla (ca urmare a unui proces patologic).
INFLAM├üRE, inflam─âri, s. f. Ac╚Ťiunea de a se inflama ╚Öi rezultatul ei; inflama╚Ťie.
!inflamá (a se ~) vb. refl., ind. prez. 3 se inflameáză
inflamáre s. f., g.-d. art. inflamắrii; pl. inflamắri
inflamá vb., ind. prez. 3 sg. inflameáză
inflamáre s. f., g.-d. art. inflamării; pl. inflamări
INFLAM├ü vb. 1. (MED.) a (se) congestiona, a (se) irita, a (se) obrinti, (reg.) a (se) boboti. (Plaga s-a ~.) 2. (MED.) a se obrinti, a se tumefia, a se umfla, (reg.) a se boboti. (Bra╚Ťul s-a ~.) 3. (MED. VET.) a se umfla, (pop.) a se bolov─âni. (Ugerul vacii s-a ~.)
INFLAM├üRE s. (MED.) 1. congestionare, inflama╚Ťie, iritare, obrinteal─â, obrintire, obrintit, obrintitur─â, umflare, (reg.) bobotire. (~ unei pl─âgi.) 2. v. tumefiere.
INFLAM├ü vb. I. refl. (Med.; despre un ╚Ťesut, un organ etc.) A se umfla. [P.i. 3 -meaz─â. / < lat. inflammare, cf. fr. enflammer].
INFLAM├üRE s.f. Faptul de a inflama; inflama╚Ťie. [< inflama].
INFLAM├ü vb. refl. (despre un ╚Ťesut, organ etc.) a suferi o inflama╚Ťie. (< lat. inflamare, fr. enflammer)
A SE INFLAM├ü pers. 3 se ~e├íz─â intranz. (despre ╚Ťesuturi, organe etc.) A ajunge ├«n stare de inflama╚Ťie; a se umfla. [Sil. in-fla-] /<fr. inflammare
*inflama╚Ťi├║ne f. (lat. inflamm├ítio, -├│nis). Ac╚Ťiunea de sa┼ş de a se inflama. Rezultatu e─ş. Med. Obrinteal─â, unfl─âtur─â dureroas─â ╚Öi ferbinte produs─â de ├«ngr─âm─âdirea s├«ngelu─ş (la o bub─â or─ş la o ran─â) pe care organizmu o face ca s─â se apere de microb─ş ╚Öi s─â se vindece. (Meningita, pne┼şmonia, gastrita s├«nt inflama╚Ťiun─ş interne). ÔÇô ╚śi -├í╚Ťie.
*inflam├ęz v. tr. (lat. inflammare, a aprinde, d. flamma, *flagma, flac─âr─â. V. flamur─â, flac─âr─â). Aprind, da┼ş foc: a inflama un buto─ş de p─âcur─â. Med. Produc inflama╚Ťiune (unfl─âtur─â dureroas─â). Fig. Aprind, a╚Ť├«╚Ť. V. refl. aprind. Med. M─â obrintesc, m─â unflu cu durer─ş, vorbind de o bub─â, de o ran─â. Fig. M─â aprind, m─â a╚Ť├«╚Ť.
INFLAMA vb. 1. (MED.) a (se) congestiona, a (se) irita, a (se) obrinti, (reg.) a (se) boboti. (Plaga s-a ~.) 2. (MED.) a se obrinti, a se tumefia, a se umfla, (reg.) a se boboti. (Bra╚Ťul s-a ~.) 3. (MED. VET.) a se umfla, (pop.) a se bolov─âni. (Ugerul vacii s-a ~.)
INFLAMARE s. (MED.) 1. congestionare, inflama╚Ťie, iritare, obrinteal─â, obrintire, obrintit, obrintitur─â, umflare, (reg.) bobotire. (~ unei pl─âgi.) 2. inflama╚Ťie, obrinteal─â, obrintire, obrintit, obrintitur─â, tumefac╚Ťie, tumefiere, umflare, (reg.) bobotire. (~ unui ╚Ťesut.)

Inflamare dex online | sinonim

Inflamare definitie

Intrare: inflama
inflama verb grupa I conjugarea a II-a
Intrare: inflamare
inflamare substantiv feminin