Dic╚Ťionare ale limbii rom├óne

31 defini╚Ťii pentru infiltrat

INFILTR├ü, infiltrez, vb. I. Refl. (Despre lichide, la pers. 3) A p─âtrunde ╚Öi a curge, a trece, a str─âbate, a se strecura treptat ├«ntr-un mediu poros. ÔÖŽ Tranz. ╚Öi refl. Fig. A p─âtrunde sau a face s─â p─âtrund─â undeva, a (se) strecura pe nesim╚Ťite, neobservat. [Var.: ├«nfiltr├í vb. I] ÔÇô Din fr. infiltrer.
INFILTR├üT1, infiltrate, s. n. 1. (╚śi ├«n sintagma infiltrat TBC) Leziune incipient─â a tuberculozei pulmonare, datorat─â reactiv─ârii unor focare vechi de infec╚Ťie tuberculoas─â sau localiz─ârii recente a unei noi infec╚Ťii. 2. Acumulare ├«ntr-un organ sau ├«ntr-un ╚Ťesut a leucocitelor sau a altor celule ca reac╚Ťie la p─âtrunderea unor agen╚Ťi infec╚Ťio╚Öi, traumatici, alergici etc. ÔÇô Din fr. infiltrat, germ. Infiltrat.
INFILTRAT2, -─é, infiltra╚Ťi, -te, adj. 1. Care a p─âtruns undeva (neobservat). 2. (├Än sintagma) ╚Üesut infiltrat = ╚Ťesut ├«n care s-au acumulat elemente celulare pentru a combate un agent v─ât─âm─âtor (microbian). ÔÇô V. infiltra.
ÎNFILTRÁ vb. I v. infiltra.
INFILTR├ü, infiltrez, vb. I. Refl. (Despre lichide, la pers. 3) A p─âtrunde ╚Öi a curge, a trece, a str─âbate, a se strecura treptat ├«ntr-un mediu poros. ÔÖŽ Tranz. ╚Öi refl. Fig. A p─âtrunde sau a face s─â p─âtrund─â undeva, a (se) strecura pe nesim╚Ťite, neobservat. [Var.: ├«nfiltr├í vb. I] ÔÇô Din fr. infiltrer.
INFILTR├üT1, infiltrate, s. n. 1. (╚śi ├«n sintagma infiltrat TBC) Leziune incipient─â a tuberculozei pulmonare, datorit─â reactiv─ârii unor focare vechi de infec╚Ťie tuberculoas─â sau localiz─ârii recente a unei noi infec╚Ťii. 2. Acumulare ├«ntr-un organ sau ├«ntr-un ╚Ťesut a leucocitelor sau a altor celule ca reac╚Ťie la p─âtrunderea unor agen╚Ťi infec╚Ťio╚Öi, traumatici, alergici etc. ÔÇô Din fr. infiltrat, germ. Infiltrat.
INFILTR├üT2, -─é, infiltra╚Ťi, -te, adj. 1. Care a p─âtruns undeva (neobservat). 2. (├Än sintagma) ╚Üesut infiltrat = ╚Ťesut ├«n care s-au acumulat elemente celulare pentru a combat un agent v─ât─âm─âtor (microbian). ÔÇô V. infiltra.
ÎNFILTRÁ vb. I v. infiltra.
INFILTR├ü, infiltrez, vb. I. Refl. (Urmat de determin─âri introduse prin prep. ┬ź├«n┬╗) 1. (Despre lichide) A se introduce pe ├«ncetul, a p─âtrunde treptat (ca prin filtru) ├«n porii corpurilor solide; a str─âbate. Apa se infiltreaz─â ├«n p─âm├«nt. ÔŚŐ Fig. ├Äntunerecul se infiltra nesim╚Ťit ├«n cas─â. REBREANU, R. I 245. 2. Fig. (Despre oameni, idei, sentimente etc., de obicei peiorativ) A p─âtrunde pe ├«ncetul, a se strecura pe nesim╚Ťite. Adun─ârile generale au constituit un mijloc important de ascu╚Ťire a vigilen╚Ťei de clas─â fa╚Ť─â de du╚Ömanul care ├«ncearc─â s─â se infiltreze ├«n gospod─âriile colective. SC├ÄNTEIA, 1953, nr. 2669. ÔŚŐ Tranz. (├«n forma ├«nfiltra) ├Än suflete ╚Öi-n inimi el a ├«nfiltrat veninul. ALEXANDRESCU, M. 162. ÔÇô Variant─â: (rar) ├«nfiltr├í vb. I.
INFILTR├üT1, infiltrate, s. n. Infiltra╚Ťie (2). Infiltrat pulmonar.
INFILTR├üT2, -─é, infiltra╚Ťi, -te, adj. (Med.; numai ├«n expr.) ╚Üesut infiltrat = ╚Ťesut ├«n care s-au acumulat elemente celulare pentru a combate un agent v─ât─âm─âtor, adeseori microbian.
ÎNFILTRÁ vb. I v. infiltra.
infiltrá (a ~) vb., ind. prez. 3 infiltreáză
infiltrát s. n., pl. infiltráte
infiltr├í vb., ind. prez. 1 sg. infiltr├ęz, 3 sg. ╚Öi pl. infiltre├íz─â[1]
infiltrát s. n., pl. infiltráte
INFILTRÁ vb. 1. a pătrunde, a se scurge, (reg.) a se stoarce. (Apa de ploaie se ~ în pământ.) 2. a pătrunde, a se strecura, (livr.) a se insinua. (Apa se ~ în zidărie.)[1]
INFILTRÁT s. v. infiltrare.
INFILTRÁ vb. I. 1. refl. A străbate, a pătrunde printr-un mediu poros. 2. tr., refl. (Fig.) A pătrunde sau a face să pătrundă, a (se) strecura neobservat. [Var. înfiltra vb. I. / < fr. infiltrer, it. infiltrare].
INFILTR├üT s.n. P─âtrundere ╚Öi localizare a unui agent v─ât─âm─âtor ├«ntr-un ╚Ťesut sau ├«ntr-un organ. [< fr. infiltrat].
ÎNFILTRÁ vb. I. v. infiltra.
INFILTR├ü vb. tr. I. refl. (despre lichide) a p─âtrunde prin porii corpurilor solide (ca prin filtru). II. tr., refl. (fig.) a p─âtrunde, a face s─â p─âtrund─â, a (se) strecura neobservat. (< fr. /sÔÇÖ/infiltrer)
INFILTR├üT s. n. p─âtrundere ╚Öi localizare a unui agent v─ât─âm─âtor ├«ntr-un ╚Ťesut sau organ. (< fr. infiltrat, germ. Infiltrat)
A INFILTR├ü ~├ęz tranz. A face s─â se infiltreze. [Sil. -fil-tra-] /<fr. infiltrer[1]
A SE INFILTR├ü m─â ~├ęz intranz. 1) (despre lichide) A p─âtrunde treptat (├«ntr-un mediu poros). 2) A p─âtrunde cu abilitate ╚Öi pe neobservate; a se insinua; a se strecura. [Sil. -fil-tra-] /<fr. infiltrer[1]
INFILTR├üT2 ~e n. Totalitate a elementelor celulare acumulate ├«ntr-un ╚Ťesut sau ├«ntr-un organ ca reac╚Ťie la p─âtrunderea unor agen╚Ťi patogeni. [Sil. -fil-trat] /<fr. infiltrat, germ. Infiltrat
INFILTR├üT1 ~t─â (~╚Ťi, ~te) (despre ╚Ťesuturi) Care a acumulat elemente celulare pentru a combate un agent patogen. [Sil. -fil-trat] /<fr. infiltrat, germ. infiltrat
infiltr├á v. 1. a p─âtrunde ca printrÔÇÖun filtru: apa se infiltreaz─â ╚Öi ├«n pielea v├órtoas─â; 2. fig. a p─âtrunde, a se insinua: eroarea se infiltr─â ├«n spirite.
*inf├şltru ╚Öi -├ęz, a -├í v. tr. (fr. infiltrer). Bag, strecor ├«n timp ├«ndelungat ca pintrÔÇÖun filtru: a infiltra ap─â ├«ntrÔÇÖun p─âm├«nt. Fig. Acest tat─â a infiltrat patriotizmu ├«n inima tuturor fiilor lu─ş. V. refl. Trec ca pintrÔÇÖun filtru pin pori─ş unu─ş corp solid: apa se infiltreaz─â ├«n p─âm├«nt. Fig. P─âtrund, m─â insinuez: Jidani─ş se infiltreaz─â ├«n afacer─ş.
INFILTRA vb. 1. a pătrunde, a se scurge, (reg.) a se stoarce. (Apa de ploaie se ~ în pămînt.) 2. a pătrunde, a se strecura, (livr.) a se insinua. (Apa se ~ în zidărie.)
INFILTRAT s. infiltrare, infiltra╚Ťie, p─âtrundere, (livr.) insinuare. (~ apei ├«n...)

Infiltrat dex online | sinonim

Infiltrat definitie

Intrare: înfiltrat
înfiltrat participiu
Intrare: infiltra
înfiltra verb grupa I conjugarea a II-a
infiltra verb grupa I conjugarea a II-a
Intrare: infiltrat (adj.)
infiltrat 1 adj. adjectiv
Intrare: infiltrat (s.n.)
infiltrat 2 s.n. substantiv neutru