Dicționare ale limbii române

31 definiții pentru infiltrat

INFILTRÁ, infiltrez, vb. I. Refl. (Despre lichide, la pers. 3) A pătrunde și a curge, a trece, a străbate, a se strecura treptat într-un mediu poros. ♦ Tranz. și refl. Fig. A pătrunde sau a face să pătrundă undeva, a (se) strecura pe nesimțite, neobservat. [Var.: înfiltrá vb. I] – Din fr. infiltrer.
INFILTRÁT1, infiltrate, s. n. 1. (Și în sintagma infiltrat TBC) Leziune incipientă a tuberculozei pulmonare, datorată reactivării unor focare vechi de infecție tuberculoasă sau localizării recente a unei noi infecții. 2. Acumulare într-un organ sau într-un țesut a leucocitelor sau a altor celule ca reacție la pătrunderea unor agenți infecțioși, traumatici, alergici etc. – Din fr. infiltrat, germ. Infiltrat.
INFILTRAT2, -Ă, infiltrați, -te, adj. 1. Care a pătruns undeva (neobservat). 2. (În sintagma) Țesut infiltrat = țesut în care s-au acumulat elemente celulare pentru a combate un agent vătămător (microbian). – V. infiltra.
ÎNFILTRÁ vb. I v. infiltra.
INFILTRÁ, infiltrez, vb. I. Refl. (Despre lichide, la pers. 3) A pătrunde și a curge, a trece, a străbate, a se strecura treptat într-un mediu poros. ♦ Tranz. și refl. Fig. A pătrunde sau a face să pătrundă undeva, a (se) strecura pe nesimțite, neobservat. [Var.: înfiltrá vb. I] – Din fr. infiltrer.
INFILTRÁT1, infiltrate, s. n. 1. (Și în sintagma infiltrat TBC) Leziune incipientă a tuberculozei pulmonare, datorită reactivării unor focare vechi de infecție tuberculoasă sau localizării recente a unei noi infecții. 2. Acumulare într-un organ sau într-un țesut a leucocitelor sau a altor celule ca reacție la pătrunderea unor agenți infecțioși, traumatici, alergici etc. – Din fr. infiltrat, germ. Infiltrat.
INFILTRÁT2, -Ă, infiltrați, -te, adj. 1. Care a pătruns undeva (neobservat). 2. (În sintagma) Țesut infiltrat = țesut în care s-au acumulat elemente celulare pentru a combat un agent vătămător (microbian). – V. infiltra.
ÎNFILTRÁ vb. I v. infiltra.
INFILTRÁ, infiltrez, vb. I. Refl. (Urmat de determinări introduse prin prep. «în») 1. (Despre lichide) A se introduce pe încetul, a pătrunde treptat (ca prin filtru) în porii corpurilor solide; a străbate. Apa se infiltrează în pămînt. ◊ Fig. Întunerecul se infiltra nesimțit în casă. REBREANU, R. I 245. 2. Fig. (Despre oameni, idei, sentimente etc., de obicei peiorativ) A pătrunde pe încetul, a se strecura pe nesimțite. Adunările generale au constituit un mijloc important de ascuțire a vigilenței de clasă față de dușmanul care încearcă să se infiltreze în gospodăriile colective. SCÎNTEIA, 1953, nr. 2669. ◊ Tranz. (în forma înfiltra) În suflete și-n inimi el a înfiltrat veninul. ALEXANDRESCU, M. 162. – Variantă: (rar) înfiltrá vb. I.
INFILTRÁT1, infiltrate, s. n. Infiltrație (2). Infiltrat pulmonar.
INFILTRÁT2, -Ă, infiltrați, -te, adj. (Med.; numai în expr.) Țesut infiltrat = țesut în care s-au acumulat elemente celulare pentru a combate un agent vătămător, adeseori microbian.
ÎNFILTRÁ vb. I v. infiltra.
infiltrá (a ~) vb., ind. prez. 3 infiltreáză
infiltrát s. n., pl. infiltráte
infiltrá vb., ind. prez. 1 sg. infiltréz, 3 sg. și pl. infiltreáză[1]
infiltrát s. n., pl. infiltráte
INFILTRÁ vb. 1. a pătrunde, a se scurge, (reg.) a se stoarce. (Apa de ploaie se ~ în pământ.) 2. a pătrunde, a se strecura, (livr.) a se insinua. (Apa se ~ în zidărie.)[1]
INFILTRÁT s. v. infiltrare.
INFILTRÁ vb. I. 1. refl. A străbate, a pătrunde printr-un mediu poros. 2. tr., refl. (Fig.) A pătrunde sau a face să pătrundă, a (se) strecura neobservat. [Var. înfiltra vb. I. / < fr. infiltrer, it. infiltrare].
INFILTRÁT s.n. Pătrundere și localizare a unui agent vătămător într-un țesut sau într-un organ. [< fr. infiltrat].
ÎNFILTRÁ vb. I. v. infiltra.
INFILTRÁ vb. tr. I. refl. (despre lichide) a pătrunde prin porii corpurilor solide (ca prin filtru). II. tr., refl. (fig.) a pătrunde, a face să pătrundă, a (se) strecura neobservat. (< fr. /s’/infiltrer)
INFILTRÁT s. n. pătrundere și localizare a unui agent vătămător într-un țesut sau organ. (< fr. infiltrat, germ. Infiltrat)
A INFILTRÁ ~éz tranz. A face să se infiltreze. [Sil. -fil-tra-] /<fr. infiltrer[1]
A SE INFILTRÁ mă ~éz intranz. 1) (despre lichide) A pătrunde treptat (într-un mediu poros). 2) A pătrunde cu abilitate și pe neobservate; a se insinua; a se strecura. [Sil. -fil-tra-] /<fr. infiltrer[1]
INFILTRÁT2 ~e n. Totalitate a elementelor celulare acumulate într-un țesut sau într-un organ ca reacție la pătrunderea unor agenți patogeni. [Sil. -fil-trat] /<fr. infiltrat, germ. Infiltrat
INFILTRÁT1 ~tă (~ți, ~te) (despre țesuturi) Care a acumulat elemente celulare pentru a combate un agent patogen. [Sil. -fil-trat] /<fr. infiltrat, germ. infiltrat
infiltrà v. 1. a pătrunde ca printr’un filtru: apa se infiltrează și în pielea vârtoasă; 2. fig. a pătrunde, a se insinua: eroarea se infiltră în spirite.
*infíltru și -éz, a v. tr. (fr. infiltrer). Bag, strecor în timp îndelungat ca pintr’un filtru: a infiltra apă într’un pămînt. Fig. Acest tată a infiltrat patriotizmu în inima tuturor fiilor luĭ. V. refl. Trec ca pintr’un filtru pin poriĭ unuĭ corp solid: apa se infiltrează în pămînt. Fig. Pătrund, mă insinuez: Jidaniĭ se infiltrează în afacerĭ.
INFILTRA vb. 1. a pătrunde, a se scurge, (reg.) a se stoarce. (Apa de ploaie se ~ în pămînt.) 2. a pătrunde, a se strecura, (livr.) a se insinua. (Apa se ~ în zidărie.)
INFILTRAT s. infiltrare, infiltrație, pătrundere, (livr.) insinuare. (~ apei în...)

infiltrat definitie

infiltrat dex

Intrare: înfiltrat
înfiltrat participiu
Intrare: infiltra
înfiltra verb grupa I conjugarea a II-a
infiltra verb grupa I conjugarea a II-a
Intrare: infiltrat (adj.)
infiltrat 1 adj. adjectiv
Intrare: infiltrat (s.n.)
infiltrat 2 s.n. substantiv neutru