Dicționare ale limbii române

15 definiții pentru industrial

INDUSTRIÁL, -Ă, industriali, -e, adj. Care ține de industrie sau se bazează pe industrie, care este produs de (sau în) industrie; cu o industrie dezvoltată. ◊ Chimie industrială = ramură a chimiei care se ocupă cu aplicarea procedeelor chimice în tehnica fabricației. Plante industriale = grup de plante agricole cultivate în vederea prelucrării lor. [Pr.: -tri-al] – Din fr. industriel.
INDUSTRIÁL, -Ă, industriali, -e, adj. Care ține de industrie sau se bazează pe industrie, care este produs de (sau în) industrie; cu o industrie dezvoltată. ◊ Chimie industrială = ramură a chimiei care se ocupă cu aplicarea procedeelor chimice în tehnica fabricației. Plante industriale = grup de plante agricole cultivate în vederea prelucrării lor. [Pr.: -tri-al] – Din fr. industriel.
industriál (-tri-al) adj. m., pl. industriáli; f. industriálă, pl. industriále
industriál adj. m. (sil. -tri-al), pl. industriáli; f. sg. industriálă, pl. industriále
INDUSTRIÁL s. v. fabricant, industriaș.
INDUSTRIÁL, -Ă adj. Care ține de industrie; bazat pe industrie, (produs) de industrie; cu o industrie dezvoltată. ◊ Chimie industrială = ramură a chimiei care se ocupă cu folosirea procedeelor chimice în tehnica fabricației. [Pron. -tri-al. / cf. fr. industriel, it. industriale].
INDUSTRIÁL, -Ă adj. referitor la industrie; bazat pe industrie, (produs) de industrie; cu o industrie dezvoltată. ♦ chimie ~ă = ramură a chimiei care se ocupă cu folosirea procedeelor chimice în tehnica fabricației. ◊ (despre plante) din care se extrag anumite produse industriale (ulei, fibre). (< fr. industriel)
INDUSTRIÁL ~ă (~i, ~e) 1) Care ține de industrie; referitor la industrie. Ramură ~ă. Chimie ~ă. 2) Care este produs de industrie. Mărfuri ~e. 3) (despre regiuni, localități etc.) Care are o industrie dezvoltată. [Sil. -dus-tri-al] /<fr. industriel, germ. industriell
industrial a. 1. ce ține de industrie: arte industriale; 2. produs de industrie: bogății industriale ale unei țări. ║ m. cel ce se dedă industriei: un industrial bogat.
*industriál, -ă adj. Relativ la industrie: arte industriale. Provenit din industrie: bogățiile industriale ale unuĭ stat. Subst. Persoană care se ocupă de industrie, fabricant: un mare industrial. (Fals: industriaș). Adv. În mod industrial: țara s’a dezvoltat industrial.
industrial s. v. INDUSTRIAȘ.
INDUSTRIÁL, -Ă (< fr.) adj. 1. Care ține de industrie, se bazează pe industrie, este produs de (sau în) industrie. 2. Plante industriale = grup de plante agricole (oleaginoase, textile etc.) cultivate pentru a servi ca materie primă industriei. 3. (FIN.) Credite industriale = credite obținute de o firmă i. pentru achiziționarea de materii prime, echipamente, construirea de clădiri noi etc. ◊ Politică i. = totalitatea măsurilor întreprinse de stat pentru stimularea dezvoltării industriei unei țări (de ex. prin comenzi de stat, reducerea impozitelor și taxelor vamale, finanțarea unor proiecte i., acordarea de subvenții etc.). 4. Psihologie i. = ramură a psihologiei aplicate care studiază comportamentul și motivațiile muncitorului industrial în vederea selecționării, pregătirii, testării și altor aspecte ale vieții individuale și de grup ale acestuia.
INDUSTRIAL DESIGN [indəstriəl dizáin] (loc. engl.) Activitate de proiectare a produselor și obiectelor ce urmează a fi fabricate la scară industrială, încadrându-se în fazele necesare procesului industrial, prin crearea unor modele de consum și modele culturale, în acord cu nevoile societății; design.
ORGANIZAȚIA NAȚIUNILOR UNITE PENTRU DEZVOLTARE INDUSTRIALĂ (O.N.U.D.I.; în engl. United Nations Industrial Development Organization – U.N.I.D.O.), agenție specializată guvernamentală (din 1984) în cadrul O.N.U., cu sediul la Viena (Austria), creată la 17 dec. 1966 (își începe activitatea în 1967), în scopul promovării și accelerării procesului de industrializare în țările în curs de dezvoltare, facilitării transferului de tehnologie și a investițiilor și al coordonării tuturor activităților în acest domeniu desfășurate de alte organisme ale Națiunilor Unite. Până în 1984 a funcționat ca organ permanent, specializat, al Adunării Generale a O.N.U. O.N.U.D.I. are 169 membri (2002), printre care și România (din 1 ian. 1967).
mamut industrial expr. (pub.) mare întreprindere industrială, învechită și neproductivă.

industrial definitie

industrial dex

Intrare: industrial
industrial adjectiv
  • silabisire: -tri-al