Dicționare ale limbii române

13 definiții pentru indisolubil

INDISOLÚBIL, -Ă, indisolubili, -e, adj. (Adesea adverbial) Care nu poate fi desfăcut, rupt, destrămat, care este de nezdruncinat. – Din fr. indissoluble, lat. indissolubilis.
INDISOLÚBIL, -Ă, indisolubili, -e, adj. (Adesea adverbial) Care nu poate fi desfăcut, rupt, destrămat, care este de nezdruncinat. – Din fr. indissoluble, lat. indissolubilis.
INDISOLÚBIL, -Ă, indisolubili, -e, adj. (Mai ales despre legăturile care unesc lucrurile, fenomenele) Care este atît de strîns, de solid, de trainic, încît nu poate fi rupt, desfăcut sau destrămat; care este de nezdruncinat. Sfaturile populare înlesnesc pe linie de stat legătura dintre avangarda oamenilor muncii și masele largi ale celor ce muncesc, contribuind la întărirea unității indisolubile dintre partid, guvern și popor. LUPTA DE CLASĂ, 1953, nr. 11, 6. ◊ (Adverbial) Teoria și practica sînt legate indisolubil una de alta. LUPTA DE CLASĂ, 1950, nr. 1, 71.
indisolúbil adj. m., pl. indisolúbili; f. indisolúbilă, pl. indisolúbile
indisolúbil adj. m. solubil
INDISOLÚBIL adj. 1. v. indestructibil. 2. v. inseparabil.
Indisolubil ≠ separabil
INDISOLÚBIL, -Ă adj. 1. Care nu poate fi desfăcut, rupt, destrămat; de nezdruncinat. 2. (Fig.) Care nu se poate dizolva. [Cf. fr. indissoluble].
INDISOLÚBIL, -Ă adj. (și adv.) care nu poate fi desfăcut, rupt, destrămat; de nezdruncinat. (< fr. indissoluble, lat. indissolubilis)
INDISOLÚBIL ~ă (~i, ~e) Care nu poate fi distrus, destrămat; de nezdruncinat. Legătură ~ă. /<fr. indissoluble, lat. indissolubilis
indisolubil a. 1. ce nu poate fi disolvat: metalele sunt indisolubile în apă; 2. fig. ce nu poate fi desfăcut: căsătorie indisolubilă.
*indisolúbil, -ă adv. (lat. indissolúbilis). Care nu e disolubil: metal indisolubil (maĭ des: insolubil). Fig. Care nu se poate desface orĭ rupe, etern, perpetuŭ: amiciție indisolubilă. Adv. În mod indisolubil.
INDISOLUBIL adj. 1. indestructibil. (Legătură ~.) 2. inseparabil, nedespărțit, neseparabil, organic, unitar. (Un tot ~.)

Indisolubil dex online | sinonim

Indisolubil definitie

Intrare: indisolubil
indisolubil adjectiv