21 definiții pentru indic
ÍNDIC, -Ă, indici, -ce,
adj. (Rar) Indian2 (
2). – Din
lat. indicus. INDICÁ, indic,
vb. I.
Tranz. 1. A arăta pe cineva sau ceva; a face cunoscut, a semnala.
2. A recomanda, a prescrie (tratamente, medicamente etc.). – Din
fr. indiquer, lat. indicare. ÍNDIC, -Ă, indici, -ce,
adj. (Rar) Indian2 (
2). – Din
lat. indicus. INDICÁ, indíc,
vb. I.
Tranz. 1. A arăta pe cineva sau ceva; a face cunoscut, a semnala.
2. A recomanda, a prescrie (tratamente, medicamente etc.). – Din
fr. indiquer, lat. indicare. ÍNDIC, -Ă, indici, -e,
adj. (Rar) Indian2. Kamadeva, zeul indic. EMINESCU, O. I 236.
INDICÁ, indíc,
vb. I.
Tranz. 1. (Cu privire la obiecte concrete sau, mai ales, la noțiuni abstracte) A arăta, a face cunoscut, a semnala. Indică mosafirului un scaun. REBREANU, R. I 81. Să le indice drumul cel adevărat ce trebuie să urmeze. GHICA, S. 138.
2. (Mai ales în legătură cu tratamente sau medicamente) A recomanda, a prescrie. În cazuri de malarie medicii indică tratamentul cu chinină.
índic (rar)
adj. m.,
pl. índici;
f. índică,
pl. índice
indicá (a ~) vb.,
ind. prez. 3 indícă
índic adj. m., pl. índici; f. sg. índică, pl. índice indicá vb., ind. prez. 1 sg. indíc, 3 sg. și pl. indícă INDICÁ vb. 1. v. arăta. 2. v. trasa. 3. a arăta, a preciza, a spune, (înv. și reg.) a semna, (înv.) a permite, (grecism înv.) a prohdeorisi. (După cum am ~.) 4. a preciza, a pune. (~ te rog și data.) 5. a arăta, a menționa, a preciza, a semnala, a specifica, (înv.) a specializa. (Vom ~ următoarele recomandări...) 6. v. prescrie. 7. v. aminti. 8. a arăta, a desemna, a semnala. (Tabel care ~ învingătorii în concurs.) 9. v. marca. 10. v. înregistra. 11. v. denota. 12. v. demonstra. INDICÁ vb. I. tr.
1. A arăta, a desemna; a face cunoscut, a semnala.
2. A recomanda, a prescrie (un tratament). [P.i. indíc. / cf. fr. indiquer, lat., it. indicare].
ÍNDIC, -Ă adj. indian. (< lat. indicus)
INDICÁ vb. tr. 1. a arăta, a desemna; a face cunoscut, a semnala. 2. a recomanda, a prescrie (un tratament). (< fr. indiquer, lat. indicare)
A INDICÁ indíc tranz. 1) (ființe, lucruri, situații etc.) A semnala verbal sau printr-un gest, semn etc.; a arăta. 2) (tratamente sau medicamente) A recomanda (printr-o rețetă) în scopul însănătoșirii; a prescrie. /<fr. indiquer, lat. indicare indicà v.
1. a arăta;
2. fig. a denota: asta indică o mare răutate.
*índic, -ă adj. (lat. indicus. V.
indigo). Din India, indian: un templu indic.
*indíc, a
-á v. tr. (lat. in-dico, -dicáre; fr. indiquér. V.
dedic). Arăt, dezignez ceva saŭ pe cineva. Arăt, spun cuĭva ceĭa ce caută: a indica o stradă. Determin, spun: a indica cauzele unuĭ fenomen. Denot, însemn: asta indică mare răutate. – Maĭ corect ar fi
índic, ca prédic.
INDICA vb. 1. a arăta, (înv.) a spune. (I-a ~ drumul, cărarea.) 2. a arăta, a trasa. (A ~ cuiva calea de urmat.) 3. a arăta, a preciza, a spune, (înv. și reg.) a semna, (înv.) a permite, (grecism înv.) a prohdeorisi. (După cum am ~.) 4. a preciza, a pune. (~ te rog și data.) 5. a arăta, a menționa, a preciza, a semnala, a specifica, (înv.) a specializa. (Vom ~ următoarele recomandări...) 6. a prescrie, a recomanda, (pop.) a scrie. (Îi ~ un tratament.) 7. a aminti, a arăta, a cita, a menționa, a pomeni, a semnala, (rar) a semnaliza, (înv.) a memora, a prenumi, (fig.) a atinge. (Problema este ~ într-un document.) 8. a arăta, a desemna, a semnala. (Tabel care ~ învingătorii în concurs.) 9. a arăta, a însemna, a marca, a preciza. (Ceasul ~ timpul.) 10. a arăta, a înregistra, a marca. (Termometrul ~ o temperatură ridicată.) 11. a arăta, a atesta, a denota, a releva, a trăda, a vădi. (~ o proastă creștere.) 12. a demonstra, a dovedi, a proba, (fig.) a marca. (Cursul evenimentelor ~ o cotitură.) Indic dex online | sinonim
Indic definitie
Intrare: indica (verb)
indica 1 vb. conjugarea I grupa I verb