Dic╚Ťionare ale limbii rom├óne

8 defini╚Ťii pentru indexa

INDEX├ü, indexez, vb. I. Tranz. 1. A ├«ntocmi un index (1). 2. A introduce un cuv├ónt, un autor etc. ├«ntr-un index (1). 3. (Economie) A corela varia╚Ťiile unei valori, cu valoarea elementului de referin╚Ť─â. ÔÖŽ Spec. A corela salariile cu nivelul pre╚Ťurilor. ÔÇô Din fr. indexer.
INDEX├ü, indexez, vb. I. Tranz. (Rar) 1. A ├«ntocmi un index (1). 2. A introduce un cuv├ónt, un autor etc. ├«ntr-un index (1). 3. (Economie) A corela varia╚Ťiile unei valori cu valoarea elementului de referin╚Ť─â. ÔÖŽ Spec. A corela salariile cu nivelul pre╚Ťurilor. ÔÇô Din fr. indexer.
*indexá (a ~) vb., ind. prez. 3 indexeáză
index├í vb., ind. prez. 1 sg. index├ęz, 3 sg. ╚Öi pl. indexe├íz─â
INDEXÁ vb. I. tr. 1. A întocmi un index. 2. A atribui un indice de clasificare unui document. [< fr. indexer].
INDEX├ü vb. tr. 1. a ├«ntocmi un index. ÔŚŐ a introduce un cuv├ónt, un autor etc. ├«ntr-un index. 2. a atribui un indice de clasificare unui document. 3. a modifica salariile, pensiile etc. ├«n func╚Ťie de un indice economic sau monetar; a compensa; a corela veniturile cu pre╚Ťurile. 4. (inform.) a indica, ├«ntr-o instruc╚Ťiune, c─â trebuie ad─âugat con╚Ťinutul unui index (I, 1). (< fr. indexer)
A INDEX├ü ~├ęz tranz. 1) (documente) A ├«nzestra cu un indice de clasificare. 2) (autori, cuvinte etc.) A introduce ├«ntr-un index. 3) ec. (varia╚Ťii ale unui element) A raporta la un indice determinat. /<fr. indexer
index├í vb. I (ec.) A modifica salariile, pensiile etc. ├«n func╚Ťie de un indice economic sau monetar; a compensa ÔŚŐ ÔÇ×├Än ultimul moment suntem informa╚Ťi de la Oficiul Central de plat─â a Pensiilor c─â at├ót indemniza╚Ťiile ╚Öi sporurile IOVR, c├ót ╚Öi pensiile nu vor putea fi indexate dec├ót ├«n decembrie. a.c.ÔÇŁ R.l. 20 XI 91 p. 2. ÔŚŐ ÔÇ×Vor urma alte taxe. ╚śi aceea╚Öi s─âr─âcie. Ambele indexate ÔÇô adic─â amplificate ÔÇô corespunz─âtor.ÔÇŁ R.l. interna╚Ť. 19 VII 95 p. 2 (din fr. indexer; PR 1948)

Indexa dex online | sinonim

Indexa definitie

Intrare: indexa
indexa verb grupa I conjugarea a II-a