Dic╚Ťionare ale limbii rom├óne

19 defini╚Ťii pentru independent

INDEPEND├ëNT, -─é, independen╚Ťi, -te, adj. 1. Care nu depinde de cineva sau de ceva; (despre un popor, un stat) care se bucur─â de independen╚Ť─â, liber2, autonom. ÔŚŐ Loc. prep. Independent de... = f─âr─â a ╚Ťine seam─â de..., indiferent de... 2. (Despre oameni ╚Öi manifest─ârile lor) Care se bizuie pe puterile proprii, cu ini╚Ťiativ─â personal─â. ÔÇô Din fr. ind├ępendant.
INDEPEND├ëNT, -─é, independen╚Ťi, -te, adj. 1. Care nu depinde de cineva sau de ceva; (despre un popor, un stat) care se bucur─â de independen╚Ť─â, liber2, autonom. ÔŚŐ Loc. prep. Independent de... = f─âr─â a ╚Ťine seam─â de..., indiferent de... 2. (Despre oameni ╚Öi manifest─ârile lor) Care se bizuie pe puterile proprii, cu ini╚Ťiativ─â personal─â. ÔÇô Din fr. ind├ępendant.
INDEPEND├ëNT, -─é, independen╚Ťi, -te, adj. 1. Care nu depinde, nu at├«rn─â de cineva sau de ceva; (despre o ╚Ťar─â, un popor, un stat, ├«n sens politico-economic) liber, neat├«rnat, autonom, nest─âp├«nit ╚Öi neexploatat de alt stat. Nu exist─â m─âiestrie artistic─â independent─â de via╚Ť─â. BENIUC, P. 156. Paginile istoriei Moldovei ╚Öi Valahiei, de vor fi scrise de o m├«n─â tare, nep─ârtinitoare ╚Öi independent─â, vor fi pline de actele arbitrare ale acestor... despo╚Ťi. B─éLCESCU, O. I 71. ÔŚŐ (Adverbial) Dreptul... de a se c├«rmui independent. B─éLCESCU, O. II 13. ÔŚŐ Loc. prep. Independent de... = f─âr─â a ╚Ťine seama de... 2. (Despre persoane, caracterul ╚Öi manifest─ârile lor) Care se bizuie pe puterile proprii, cu ini╚Ťiative personale. O fire independent─â. Ôľş Caracter independent, nu s-a c─âciulit niciodat─â la nimeni. GHICA, S. A. 84.
independ├ęnt adj. m., pl. independ├ęn╚Ťi; f. independ├ęnt─â, pl. independ├ęnte
independ├ęnt adj. m., pl. independ├ęn╚Ťi; f. sg. independ├ęnt─â, pl. independ├ęnte
INDEPENDÉNT adj., adv. 1. adj. liber, neatârnat, suveran, (înv. și pop.) slobod, (înv.) nedependent, volnic. (Stat ~.) 2. adj. v. autocefal. 3. adj., adv. separat. (Dezvoltarea ~ a două limbi înrudite; studiază ~ fenomenele.)
VARIABILĂ INDEPENDÉNTĂ s. (MAT.) argument.
Independent Ôëá dependent
INDEPEND├ëNT, -─é adj. 1. Care nu depinde de nimic sau de nimeni; liber, neat├órnat; autonom. 2. Care se bizuie pe propriile sale for╚Ťe; cu ini╚Ťiative personale. [< fr. ind├ępendant].
INDEPEND├ëNT, -─é I. adj. 1. care nu depinde de cineva sau ceva; liber, neat├órnat; autonom. ÔÖŽ ~ de = f─âr─â a ╚Ťine seama de... 2. care se bizuie pe propriile sale for╚Ťe; cu ini╚Ťiative personale. II. s. m. pl. (├«n revolu╚Ťia burghez─â din Anglia) membrii unei grup─âri politice reprezent├ónd interesele burgheziei ╚Öi nobilimii mijlocii. (< fr. ind├ępendant)
INDEPEND├ëNT ~t─â (~╚Ťi, ~te) 1) Care nu este dependent de nimeni sau de nimic; liber de orice dependen╚Ť─â; nedependent; autonom; neat├órnat. 2) Care nu vrea s─â se supun─â nim─ânui; cu ini╚Ťiativ─â personal─â. /<fr. independant, it. independente
Congo n. 1. numele Guineii meridionale pe coasta apuseană a Africei; 2. (sau Zairul), fluviu mare al Africei occidentale, se varsă în Atlantic: 4000 km. Explorat de Livingstone și Stanley; 3. (independent), Stat fundat în Africa în conformitate cu tractatul din Berlin (1885) și al căruia suveran fu regele Leopold al Belgiei: vró 9 mil. loc.
independent a. 1. care nu depinde de nimeni; 2. c─âruia place independen╚Ťa: caracter independent; 3. care nÔÇÖare raport sau rela╚Ťiune cu altceva: aceasta e independent de chestiune.
*independ├ęnt, -─â adj. (d. dependent; fr. ind├ępendant). Care nu depinde de nimen─ş, liber: Rom├ónia e o ╚Ťar─â independent─â. ─Čubitor de libertate, care nu se supune altu─şa: caracter independent. Care nÔÇÖare rela╚Ťiune cu altu: aceast─â chestiune e independent─â de ace─şa. Adv. ├Än mod independent, f─âr─â rela╚Ťiune cu: independent de ce─şa ce sÔÇÖa spus.
INDEPENDENT adj., adv. 1. adj. liber, neatîrnat, suveran, (înv. și pop.) slobod, (înv.) nedependent, volnic. (Stat ~.) 2. adj. (BIS.) autocefal, neatîrnat. (Biserica ortodoxă română este ~.) 3. adj., adv. separat. (Dezvoltarea ~ a două limbi înrudite; studiază ~ fenomenele.)
COMUNITATEA STATELOR INDEPENDENTE (C.S.I.), asocia╚Ťie de state cu sediu la Minsk, creat─â ├«n urma conferin╚Ťelor de la Brest (8 dec. 1991), A╚Öhabad (12 dec. 1991) ╚Öi Alma-Ata (21 dec. 1991). La Brest, tratatul de ├«nfiin╚Ťare a fost semnat de cele trei mari state slave; Federa╚Ťia Rus─â, Bielorusia ╚Öi Ucraina ╚Öi s-a stabilit c─â Uniunea Sovietic─â ├«╚Öi ├«nceteaz─â existen╚Ťa ca subiect de drept interna╚Ťional. Ulterior au aderat Armenia, Azerbaidjan, Moldova, Kazahstan, Kirghizstan, Tadjikistan, Uzbekistan, Turkmenistan. La Alma-Ata a fost creat un Consiliu al ╚Öefilor de state ╚Öi un Consiliu al ╚Öefilor de guverne.
INDEPEND├ëNT, -─é (< fr.) adj. 1. Care nu depinde de cineva sau de ceva; care se bucur─â de independen╚Ť─â (1); liber (1), autonom. ÔŚŐ Loc. Independent de... = f─âr─â a ╚Ťine seama de... 2. (Adj.) (Despre oameni) Care se bizuie pe for╚Ťele proprii, care are ini╚Ťiativ─â personal─â. 3. (MAT.; FIZ.; despre m─ârimi) A c─ârei valoare nu depinde de nici o alt─â valoare sau m─ârime. ÔŚŐ (MAT.) Evenimente independente = evenimente care au proprietatea c─â probabilitatea realiz─ârii lor simultane este produsul probabilit─â╚Ťilor fiec─âruia. 4. (FIN.) Brokeri independen╚Ťi = membri ai bursei (├«n special la cea din New York) ce execut─â ordinele altor brokeri care, la un moment dat, au un volum prea mare de afaceri, sau ordinele unei firme ce nu au agen╚Ťi de schimb proprii la burs─â (sunt cunoscu╚Ťi ╚Öi sub denumirea de ÔÇ×brokeri de doi dolariÔÇŁ pentru c─â, de regul─â, primesc un comision de doi dolari la o sut─â de valori tranzac╚Ťionate).
INDEPENDEN╚ÜA 1. Com. ├«n jud. C─âl─âra╚Öi; 3.944 loc. (1998). 2. Com. ├«n jud. Constan╚Ťa, la grani╚Ťa cu Bulgaria; 3.056 loc. (1998). 3. Com. ├«n jud. Gala╚Ťi; 4.462 loc. (1998). Expl. de petrol ╚Öi gaze naturale. Sta╚Ťie de c. f. Viticultur─â. Cre╚Öterea porcilor. Biserica Sf. ├Ämp─âra╚Ťi Constantin ╚Öi Elena (1886-1889). 4. Denumirea comunei Murighiol, jud. Tulcea, ├«ntre 1983 ╚Öi 1996.
INDEPEND├ëNT, -─é adj. (< fr. ind├ępendant): ├«n sintagmele form─â pronominal─â independent─â, form─â verbal─â independent─â, interjec╚Ťie independent─â, morfem independent, parte de propozi╚Ťie independent─â ╚Öi propozi╚Ťie independent─â (v.).

Independent dex online | sinonim

Independent definitie

Intrare: independent
independent adjectiv