Dicționare ale limbii române

12 definiții pentru incubație

INCUBÁȚIE, incubații, s. f. 1. Proces de dezvoltare, naturală sau artificială, a embrionului de păsări sub influența anumitor factori fizici (temperatură, umiditate etc.). 2. Timpul cuprins între primul contact al organismului cu microbii sau cu virusurile unei boli și primele simptome ale bolii provocate de aceștia. [Var.: incubațiúne s. f.] – Din fr. incubation, lat. incubatio, -onis.
INCUBAȚIÚNE s. f. v. incubație.
INCUBÁȚIE, incubații, s. f. 1. Proces de dezvoltare, naturală sau artificială, a embrionului de păsări sub influența anumitor factori fizici (temperatură, umiditate etc.). 2. Timpul cuprins între primul contact al organismului cu microbii sau cu virușii unei boli și primele simptome ale bolii provocate de aceștia. [Var.: incubațiúne s. f.] – Din fr. incubation, lat. incubatio, -onis.
INCUBAȚIÚNE s. f. v. incubație.
INCUBÁȚIE s. f. 1. Timpul care trece de la pătrunderea în organism a microbilor sau a virusului unei boli, pînă la apariția primelor semne ale bolii. Bănuind că m-am infectat din greșeală cu un preparat de bacili, trăiam cele cincisprezece zile ale perioadei de incubație. IBRĂILEANU, A. 136. 2. Timpul necesar pentru dezvoltarea completă a embrionului din ou și transformarea lui în pui.
incubáție (-ți-e) s. f., art. incubáția (-ți-a), g.-d. art. incubáției; pl. incubáții, art. incubáțiile (-ți-i-)
incubáție s. f. (sil. -ți-e), art. incubáția (sil. -ți-a), g.-d. art. incubáției; pl. incubáții, art. incubáțiile (sil. -ți-i-)
INCUBÁȚIE s.f. 1. Timp care se scurge de la pătrunderea microbilor sau a virusului în organism și până la apariția primelor simptome ale unei boli. 2. Proces de dezvoltare naturală sau artificială a embrionului de pasăre până la transformarea lui în pui. [Gen. -iei, var. incubațiune s.f. / < fr. incubation, cf. lat. incubatio].
INCUBAȚIÚNE s.f. v. incubație.
INCUBÁȚIE s. f. 1. (ant.) rit divinatoriu constând în a dormi într-un, sau lângă un templu pentru a obține, în vis, răspunsurile unui zeu tămăduitor. 2. proces de dezvoltare a embrionului de păsări sub acțiunea unor anumiți factori fizici. 3. perioadă dintre contaminarea unui organism și apariția primelor simptome ale unei boli. 4. etapă a procesului de creație constând în revenirea spontană asupra problemei și apariția tensiunii ca stare de cercetare. (< fr. incubation, lat. incubatio)
INCUBÁȚIE ~i f. 1) Proces de dezvoltare a embrionului în ou. 2) Perioadă de timp cât durează acest proces. 3) Perioadă de timp dintre momentul contagiunii și apariția primelor simptome ale unei boli. [G.-D. incubației] /<fr. incubation, lat. incubatio, ~onis
incubațiúne f. (lat. in-cubátio, -ónis). Acțiunea de a incuba, de a cloci. Incubațiune artificială, clocirea oŭălor pin căldură artificială. Med. Timpu care trece de la intrarea microbilor saŭ veninuluĭ în corp pînă ce se arată boala. – Și -áție și -áre.

Incubație dex online | sinonim

Incubație definitie

Intrare: incubație
incubațiune
incubație substantiv feminin
  • silabisire: -ți-e